Αρτηριακή πίεση: Αυτό το φρούτο τη ρίχνει περισσότερο και από τον περιορισμό του αλατιού

φρούτο, αρτηριακή πίεση

Αν εντάξετε αυτό το φρούτο στη διατροφή σας θα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον γραμμαρίου καλίου, που ισοδυναμεί με δύο μεσαίου μεγέθους μπανάνες, ένα φλιτζάνι σπανάκι ή μια μεγάλη γλυκοπατάτα, την ημέρα θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος για κάποιον να αντιμετωπίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας George στο Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από μελέτη για την σχέση μεταξύ υποκατάστασης αλατιού και εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά την οποία οι ειδικοί αφιέρωσαν πέντε χρόνια στην παρακολούθηση 20.995 ατόμων στην Κίνα που είτε είχαν υποστεί εγκεφαλικά είτε ήταν άνω των 60 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανονικό επιτραπέζιο αλάτι κατά το μαγείρεμα και στα γεύματά τους, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε ένα «υποκατάστατο αλατιού» στο οποίο το ένα τέταρτο του αλατιού, γνωστό χημικά ως χλωριούχο νάτριο, αντικαταστάθηκε με χλωριούχο κάλιο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν το εμπλουτισμένο σε κάλιο αλάτι είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, καθώς και μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Hypertension την Τετάρτη, αποκάλυψε ότι έως και το 80% της μείωσης της αρτηριακής πίεσης οφείλεται στην αύξηση του καλίου και όχι στη μείωση της πρόσληψης αλατιού.

Είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει άμεσα τα οφέλη των δύο και χρησιμοποίησε τη μέτρηση του νατρίου και του καλίου στα ούρα των συμμετεχόντων για να καθορίσει πόση ποσότητα είχε καταναλωθεί.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι μια αύξηση σε γραμμάρια της ημερήσιας πρόσληψης καλίου μείωσε τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης – τα υψηλότερα από τα δύο νούμερα από την ένδειξη της αρτηριακής πίεσης – κατά δύο χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) κατά μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης, 3.000 άνθρωποι υπέστησαν εγκεφαλικό, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν αλάτι εμπλουτισμένο με κάλιο είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Σε περαιτέρω ανάλυση, διαπίστωσαν ότι τα οφέλη για την αρτηριακή πίεση από την αύξηση της κατανάλωσης καλίου ισοδυναμούσαν με περίπου 10 τοις εκατό του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού, ενώ η μείωση στην πρόσληψη αλατιού ισοδυναμούσε με περίπου 4 τοις εκατό.

Το υποκατάστατο αλατιού «αντιμετωπίζει και τα δύο προβλήματα»

Η Δρ Polly Huang, η επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας από το Ινστιτούτο George, δήλωσε: «Τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης νατρίου και τα χαμηλά επίπεδα πρόσληψης καλίου είναι ευρέως διαδεδομένα και τα δύο συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου».

«Η χρήση ενός υποκατάστατου αλατιού όπου μέρος του χλωριούχου νατρίου αντικαθίσταται με χλωριούχο κάλιο αντιμετωπίζει και τα δύο προβλήματα ταυτόχρονα. Η έρευνα τόνισε πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι η πρόσληψη καλίου για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», πρόσθεσε.

«Τα ευρήματα σε αυτή τη μελέτη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρά επειδή οι άνθρωποι ξεκίνησαν με χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης καλίου, αλλά πιθανώς υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με παρόμοια επίπεδα κατανάλωσης», επισήμανε.

Οι ειδικοί ζητούν τώρα μια γενική αναθεώρηση των επίσημων συμβουλών για την υψηλή αρτηριακή πίεση, ώστε να συμπεριληφθούν αναφορές στην αύξηση της πρόσληψης καλίου.

Η Δρ Elisa Pineda, ερευνήτρια στο Imperial College, είπε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο μετά το κάπνισμα και την κακή διατροφή.

«Μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε αλάτι και υψηλή σε κάλιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του εγκεφαλικού και των καρδιαγγειακών παθήσεων», είπε.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top