Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να μάθετε τη βασική αιτία και να αποκλείσετε τυχόν παθήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το να κάνετε αλλαγές στη διατροφή ή τη ρουτίνα σας που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου σας και τη γενική υγεία σας, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για την ομαλή λειτουργία του.
Είναι, επίσης, σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει ακριβές πρότυπο διατροφής για το απόλυτα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, αναφέρει η Gail Cresci, ερευνήτρια μικροβιώματος και διαιτολόγος στο παιδογαστρεντερολογικό, ηπατολογικό και διατροφικό τμήμα της Cleveland Clinic, επειδή η σύνθεση του καθενός είναι διαφορετική. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε τα τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε γενικές γραμμές για να διατηρήσετε την υγεία του.
Οι 4 τρόποι
- Καταναλώνετε φιλικές προς το έντερο τροφές
- Σημειώστε τα φάρμακα που παίρνετε
- Βρείτε τα σωστά προβιοτικά ή συμπληρώματα
- Κοιμηθείτε περισσότερο και κινήστε το σώμα σας
1. Καταναλώνετε φιλικές προς το έντερο τροφές
Το μικροβίωμα του εντέρου προτιμά τροφές που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε. Σε αυτές περιλαμβάνονται τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς –– τρόφιμα που ήδη γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε για τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Σύμφωνα με την Cresci, τα τρόφιμα που πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας ή να τρώτε σε μικρότερες ποσότητες για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές, περιλαμβάνουν όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
«Όλα αυτά συνδέονται με την κατανάλωση μιας δυτικού τύπου διατροφής, η οποία συνδέεται με ανισορροπία του μικροβιώματος», είπε.
Πέρα από μια υγιεινή για το έντερο διατροφή, η οποία όχι και τόσο τυχαία συμπίπτει με μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των καλών μικροβίων. Εμπλουτίστε, λοιπόν, τη διατροφή σας λ.χ. με γιαούρτι, κομπούχα και κεφίρ.
2. Σημειώστε τα φάρμακα που παίρνετε
Είναι γνωστό ότι η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει, τουλάχιστον προσωρινά, τον αριθμό των «καλών» βακτηρίων που ευδοκιμούν στο σώμα σας. Μερικές κοινές παρενέργειες της λήψης αντιβιοτικών περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και ανάπτυξη μυκήτων. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό ή έχετε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που σας κάνουν να παίρνετε συχνά αντιβιοτικά, ρωτήστε το γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τη διαταραχή του μικροβιώματός σας.
Άλλα φάρμακα που μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα μας περιλαμβάνουν αυτά που μεταβάλλουν το PH του στομάχου και καταπομεμούν τα οξέα, όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων, γνωστό και ως PPI, και ανταγωνιστές υποδοχέα Η2 ισταμίνης ή αναστολείς Η2, που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος.
Παρακολουθώντας τα φάρμακα που παίρνετε, μπορείτε να βοηθήσετε στον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων σας και (με την έγκριση του γιατρού σας) να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσετε το μικροβίωμα του εντέρου.
3. Βρείτε τα σωστά προβιοτικά ή συμπληρώματα
Εκτός από την κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού ή τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή τους, μπορείτε να στραφείτε στα προβιοτικά καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι σχεδιασμένα να ενισχύουν τη χλωρίδα του εντέρου.
Εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το καθένα από αυτά περιέχει διαφορετικά στελέχη και «κάθε στέλεχος έχει τη δική του μέθοδο δράσης».
Για παράδειγμα, ορισμένα προβιοτικά έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν άτομα με διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά, αλλά αυτά δεν θα βοηθήσουν ένα άτομο που τα παίρνει για την κανονική λειτουργία του εντέρου.
«Πρέπει να πάρετε αυτό που έχει μελετηθεί για όποιο και αν είναι το πρόβλημά σας», λέει ο ειδικός. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι «Αν κάνετε κακή διατροφή και θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε κακή διατροφή, αλλά θέλετε να βελτιώσετε το μικροβίωμα σας, ένα προβιοτικό δεν θα σας βοηθήσει», είπε η Cresci. Επομένως, πρέπει να βελτιώσετε και τη διατροφή σας.
4. Κοιμηθείτε περισσότερο και κινήστε το σώμα σας
Το “κοιμηθείτε καλύτερα” ή “ασκηθείτε περισσότερο” μπορεί να ακούγεται μια τετριμμένη συμβουλή, αλλά η βελτίωση του ύπνου σας και η περισσότερη σωματική δραστηριότητα είναι δοκιμασμένοι τρόποι βελτίωσης της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εντέρου σας.
Ο καλός ύπνος είναι μια άλλη γενική συμβουλή ευεξίας που συνδέεται άμεσα με την υγεία των εντέρων μας. Και σύμφωνα με την Cresci, το μικροβίωμα μας ακολουθεί επίσης τον κιρκάδιο ρυθμό. Έτσι, εάν τρώμε, όταν το μικροβίωμα του εντέρου μας δεν είναι έτοιμο να υποδεχτεί την τροφή, δεν θα είμαστε έτοιμοι να επεξεργαζόμαστε σωστά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας.
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης αύξηση του στρες και της κορτιζόλης, που έχουν αρνητικές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις. Ίσως το πιο θεμελιώδες είναι το γεγονός ότι όταν είμαστε εξαντλημένοι, δεν έχουμε την ενέργεια να ελέγξουμε πολλά από τα πράγματα που μας κρατούν υγιείς, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ή της κατανάλωσης ενός θρεπτικού γεύματος, τα οποία επηρεάζουν την υγεία του εντέρου μας.