Οι εθελοντές του προγράμματος «Υγεία για Όλους» στα 7 χρόνια που επισκέπτονται καταυλισμούς Ρομά έχουν διαπιστώσει τα σοβαρά προβλήματα για τα παιδιά και προτείνουν λύσεις.
Με κεντρικό μήνυμα την πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών ΠΦΥ και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, ξεκίνησε τη δράση του το εθελοντικό πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» τον Νοέμβριο του 2016. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 40 επιστημονικοί φορείς και έχει τη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), ενώ τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Κρήτης.
Οι εθελοντές του προγράμματος επισκέπτονται καταυλισμούς Ρομά, και εμβολιάζουν τον παιδιατρικό πληθυσμό, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί η πρόληψη είναι έννοια ανύπαρκτη και η ενημέρωση ελλιπέστατη. Οι εθελοντές εκτός από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, κατά τις επισκέψεις τους διαπίστωσαν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τα παιδιά Ρομά, όπως εκμετάλλευση, παραμέληση, εγκατάλειψη του σχολείου, απομόνωση.
«Όλοι θεωρούμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον, διαπιστώνεται όμως ότι δεν έχουν όλα ίσες ευκαιρίες για το μέλλον τους, μερικά δεν έχουν καθόλου, όπως τα παιδιά Ρομά. Έχουν υπάρξει πολλά προγράμματα, τα οποία προσπαθούν να φέρουν τα παιδιά Ρομά από τους δρόμους στα σχολεία και από την παιδική́ εργασία στην εκπαίδευση», αναφέρει στο oloygeia.gr η πρόεδρος του προγράμματος «Υγεία για Όλους» και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου Αγία Σοφία, Ελένη Σωτηροπούλου.
Έμφαση στον εμβολιασμό και ιδιαίτερα έναντι της ιλαράς
Τα παιδιά Ρομά έχουν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε λοιμώδεις νόσους, όπως η ηπατίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, ο κοκίτης, η γρίπη, η φυματίωση, κ.ά.
Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» θα διενεργήσει μαζικό εμβολιασμό σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ.
Από το έτος 2017, το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» εφαρμόζει πρόγραμμα Παιδιατρικής κλινικής εξέτασης – Εμβολιασμού των παιδιών Ρομά.
Προηγήθηκε έρευνα σε όλη τη χώρα, έγινε χαρτογράφηση των οικισμών – καταυλισμών, με πληθυσμιακή και ηλικιακή κατανομή.
Το έτος 2016, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ανερχόταν σε ποσοστό 10% , στο τέλος του έτους 2023, ανήλθε σε ποσοστό 69%.
Έχουν πραγματοποιηθεί 256 δράσεις εμβολιασμού σε όλη τη χώρα και έχουν εμβολιαστεί από το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» περίπου 16.000 παιδιά με 26.578 εμβόλια.
Πραγματοποιήθηκε εισαγωγή των στοιχείων εμβολιασμού των παιδιών Ρομά από το έτος 2017 έως και σήμερα που γίνεται σε πραγματικό χρόνο, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών ( ΗΔΙΚΑ).
«Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι η εισαγωγή στοιχείων σε όλη τη Χώρα είναι αναιμική, ενώ η συνταγογράφηση διαπιστώνεται ότι ανέρχεται σε ποσοστό 30- 50%.Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά, είναι απαραίτητη η συνεργασία των δημόσιων φορέων υγείας, των οργανώσεων, της κοινότητας των Ρομά και των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου.
Εκμετάλλευση παιδιών
Σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου «οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στο παιδικό trafficking, στα παιδιά Ρομά είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των Ρομά και η έλλειψη ενημέρωσης. Οι Ρομά αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό και αυτό καθιστά τα παιδιά πιο ευάλωτα σε εκμετάλλευση από άτομα που τους υπόσχονται ευκαιρίες ή βοήθεια».
«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται ενημέρωση των ευάλωτων πληθυσμών για τους κινδύνους του παιδικού trafficking, ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών των Ρομά και ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας των παιδιών», τονίζει η κ. Σωτηροπούλου
Παιδιά στην επαιτεία
«Ο εξαναγκασμός στην επαιτεία των παιδιών Ρομά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το 2022 εκτιμάται ότι περίπου 1.500 παιδιά Ρομά εξαναγκάζονται στην επαιτεία. Οι πιο σημαντικοί λόγοι είναι η φτώχεια και η ανέχεια των οικογενειών τους, η έλλειψη εκπαίδευσης και ευκαιριών για επαγγελματική αποκατάσταση και η ρατσιστική και κοινωνικοοικονομική περιθωριοποίηση των Ρομά», αναφέρει η κ. Σωτηροπούλου. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των τοπικών κοινωνιών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ίδιων των Ρομά, προσθέτει.
Υψηλό το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου
Ο τρόπος ζωής, η οικονομική ανέχεια και ζητήματα διάκρισης και ρατσισμού που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην ελληνική κοινωνία, είναι οι κυριότεροι λόγοι εγκατάλειψης του σχολείου.
Η βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά είναι απαραίτητη για την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής ένταξης στην ελληνική κοινωνία.
Στη χώρα μας ζουν σήμερα 20-25.000 παιδιά Ρομά, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργατικό αλλά και επιστημονικό δυναμικό σε μιά γηρασμένη χώρα, καταλήγει η κ. Σωτηροπούλου.