Καρκίνος: Η πρώτη survivorship clinics στην Ελλάδα – Τι προσφέρει και πως λειτουργεί

καρκινικά κύτταρα, survivorship clinics

Το πρώτο ιατρείο υποστήριξης ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα λειτουργεί στο Αττικόν. Για την πρώτη survivorship clinics μιλάει στο oloygeia.gr η Καθηγήτρια Αμάντα Ψυρρή.

Η πρώτη survivorship clinics λειτουργεί στο «Αττικόν» Νοσοκομείο με πρωτοβουλία, της καθηγήτριας Ογκολογίας, διευθύντριας της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Αμάντας Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Στόχος η ολιστική και δια βίου παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο. Όπως εξηγεί η κ. Ψυρρή, στο oloygeia.gr, στον καρκίνο ένας ασθενής θεωρείται επιζών(survivor), από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Είναι η πρώτη survivorship clinic στη χώρα μας, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συντονισμένη προσπάθεια παρακολούθησης δια βίου αυτών των ασθενών, ενώ προγράμματα Αποκατάστασης για καρκινοπαθείς είναι ανύπαρκτα».

Δια βίου υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο

Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι ασθενείς με καρκίνο ολιστικά και δια βίου, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως και μάλιστα από την Ιατρική Σχολή, γεγονός που εξασφαλίζει παροχές και συμβουλές υψηλότατου επιστημονικού περιεχομένου, αναφέρουν οι Αμάντα Ψυρρή και Καλλιόπη Καλαϊτζή.

Σε όλα τα μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού υπάρχουν survivorship clinics γιατί ο ρόλος του τρόπου ζωής είναι σημαντικός όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό είναι ανοιχτό μέσω του 1535 σε κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού. Μετά τη διάγνωση και ιδανικά πριν την έναρξη της θεραπείας, γίνεται αξιολόγηση του τρόπου της ζωής και προτείνονται τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με άλλα Τμήματα / Κλινικές του νοσοκομείου (ψυχιατρική, Τμήμα Θεραπευτικής Άσκησης, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος κτλ).

Το νέο Ιατρείο λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα εξωτερικά ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής.

Οι συχνότερες ερωτήσεις

«Σε αυτό το ιατρείο η ασθενής με καρκίνο καθοδηγείται για το τι μπορεί να κάνει η ίδια για το νόσημά της. Συχνά αναρωτιέται:

  • Τι να τρώω;
  • Πρέπει να ξεκουράζομαι ή επιτρέπεται να γυμνάζομαι;
  • Τι να κάνω για τις δυσκολίες του ύπνου μου;
  • Πρέπει οπωσδήποτε να κόψω το κάπνισμα;
  • Πόσο αλκοόλ να πίνω όταν κάνω χημειοθεραπεία;
  • Υπάρχουν ειδικά βότανα/συμπληρώματα ή κάτι άλλο που θα με «τονώσει» στη διάρκεια των θεραπειών;».

«Στο Ιατρείο Υποστηρικτικής ιατρικής λαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και καθοδήγηση που βασίζονται στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Το σημαντικό είναι ότι εφαρμόζονται και τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς όπως η παρακινητική συνέντευξη, σε συνεδρίες ανά περίπου 3 εβδομάδες. Στόχος μας είναι η ασθενής να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο και υιοθετώντας έναν πιο υγιή τρόπο ζωής να χάσει βάρος, να βελτιώσει την ψυχική της υγεία και το βασικότερο να προλάβει και άλλα νοσήματα στο μέλλον».

Συγκεκριμένα, το ιατρείο αυτό παρέχει:

  • Ψυχολογική υποστήριξη και αντίστοιχα παραπομπή σε Ψυχιάτρους όταν χρειάζεται
  • Εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress, ασκήσεις αναπνοών- mindfulness κτλ
  • Συνταγογράφηση Θεραπευτικής άσκησης
  • Εκπαίδευση στη Μεσογειακή διατροφή
  • Εκπαίδευση στην Υγιεινή του Ύπνου
  • Παραπομπή σε αντίστοιχα Ιατρεία για διακοπή αλκοόλ-καπνίσματος- κτλ

Σε κάθε νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί survivorship clinic

«Καθώς και οι 2 έχουμε την εμπειρία της ολιστικής αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στο εξωτερικό, ήταν για εμάς ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε και στη χώρα μας. Στόχος μας είναι αυτή η πρώτη κλινική για επιζώντες που δημιουργήθηκε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να μη μείνει η μόνη στη χώρα!

Ελπίζουμε να λειτουργήσει ως καλή πρακτική που σιγά σιγά θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα! Δε νοείται το 2024 να μην υπάρχει μία survivorship clinic σε κάθε νοσοκομείο δημόσιο ή ιδιωτικό που έχει ογκολογική κλινική», αναφέρουν οι κυρίες Αμάντα Ψυρρή και Καλλιόπη Καλαϊτζή.

Σημειώνουν ότι η  ίδρυση και άλλων αντίστοιχων κλινικών, μπορεί φέρει επανάσταση στη μεταθεραπευτική φροντίδα των επιζώντων από καρκίνο. Υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη, ασθενοκεντρική προσέγγιση, οι κλινικές αυτές θα αντιμετωπίζουν τις πολύπλοκες σωματικές, συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των επιζώντων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και προάγοντας τη συνολική τους ευημερία.

Καθώς μάλιστα ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο συνεχίζει να αυξάνεται, ο ρόλος των Κλινικών Επιβίωσης στην παροχή μακροπρόθεσμης υποστήριξης και φροντίδας γίνεται όλο και πιο σημαντικός, τονίζουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, επισημαίνουν,  η διάγνωση είναι η αφορμή – μετά το αρχικό σοκ- να δει κανείς τι πήγαινε λάθος σε καθημερινές συνήθειες και να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτοφροντίδας προς τον καλύτερο εαυτό του. «Είναι για εμάς μεγάλο μάθημα ζωής όταν έρχονται ασθενείς και μας λένε: γιατρέ ευχαριστώ τον καρκίνο γιατί μου έμαθε να προσέχω και εμένα!».

Όλο Υγεία

Scroll to Top