Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι πάθηση του πεπτικού και προκαλείται όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος και οι καούρες.
Το περιεχόμενο του στομάχου είναι όξινο, έχει χαμηλό PH και όταν παλινδρομεί προς το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου προκαλεί χημικό έγκαυμα. Το τοίχωμα του στομάχου είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη διαβρώνεται από το οξύ.
Όμως, ο οισοφάγος δεν έχει την ανάλογη προστασία απέναντι στο οξύ. Το πρόβλημα γίνεται σοβαρό όταν η παλινδρόμηση διαρκεί χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται, καθώς προκαλούνται μόνιμες βλάβες στον βλεννογόνο του οισοφάγου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιμετωπίζει μία επιπρόσθετη πάθηση που ονομάζεται οισοφαγίτιδα.
Η τροφή έχει μία συγκεκριμένη διαδρομή. Περνά μέσα από τον οισοφάγο, ώστε να φτάσει στο στομάχι για να συνεχιστεί η πέψη. Στο σημείο που ο οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι βρίσκεται ένας μύς που είναι διαρκώς σε σύσπαση και χαλαρώνει μόνο για να επιτρέψει σε μία μπουκιά τροφής να περάσει στο στομάχι. Πρόκειται για τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος λειτουργεί ως ανεπίστροφη βαλβίδα. Ο ρόλος της βαλβίδας είναι να εμποδίσει την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών και της τροφής προς τον οισοφάγο.
Όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν λειτουργεί τότε το περιεχόμενο του στομάχου είναι δυνατόν να περάσει προς τον οισοφάγο και να προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Η συχνή παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλεί οισοφαγίτιδα.
Η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι χρόνια πάθηση. Όταν ξεκινήσει, συνήθως διαρκεί για πάντα. Η βλάβη στο τοίχωμα (επιθήλιο) του οισοφάγου είναι επίσης χρόνια, αλλά και αναστρέψιμη εφόσον χορηγηθεί θεραπεία.
Ποια είναι τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
-
- Η κατανάλωση επιβαρυντικών τροφών: Η σοκολάτα, γεύματα πλούσια σε λίπος, το αλκοόλ, η υπέρ-κατανάλωση καφέ ενοχοποιούνται για την πρόκληση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς περιέχουν χημικές ενώσεις που προκαλούν χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και αυξάνουν την έκκριση γαστρικού οξέος.
- Η διαφραγματοκήλη: Πρόκειται για μία κήλη διαφορετικής μορφής από τις συνηθισμένες, καθώς εμφανίζεται εσωτερικά της κοιλίας, συνήθως ως προβολή του στομάχου εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Είναι μία συχνή πάθηση καθώς αφορά το 10% του πληθυσμού άνω των 40 ετών, ενώ αγγίζει το 50% σε ανθρώπους άνω των 70 ετών.
- Η παχυσαρκία: Υπολογίζεται ότι, το 85-90% των ανθρώπων με νοσογόνο παχυσαρκία (BMI>40) έχουν κάποιου βαθμού γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, ώστε να σημειωθεί απώλεια κιλών. Αποφεύγετε τα κοκκινιστά ή τα πικάντικα και τα τηγανητά φαγητά, καθώς και τα κρεμμύδια στις σαλάτες. Τρώτε μικρά και ελαφρά γεύματα κυρίως εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να ξαπλώσετε λίγο αργότερα.
- Το κάπνισμα: Ειδικά η βλαβερή αυτή συνήθεια μετά τα γεύματα είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ΓΟΠ
- Παλινδρόμηση οξέος
- Αίσθημα όξινης γεύσης στο φάρυγγα
- Οδυνοφαγία (πόνος στην κατάποση)
- Επίμονη λαρυγγίτιδα και βράγχος φωνής
- Επίμονος πονόλαιμος
- Χρόνιος βήχας ειδικά τη νύχτα
- Άσθμα
- Αίσθημα θερμότητας στο στομάχι συνοδευόμενο από ποσότητα υγρού στο στόμα
- Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού
- Επιδείνωση παθήσεων των δοντιών
- Χρόνια ιγμορίτιδα
Πώς αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους και την American Gastroenterogical Assosiation αυτές είναι οι φαρμακευτικές επιλογές:
-
-
-
- Με αντιόξινα. Είναι φάρμακα που λαμβάνονται μετά τα γεύματα ή πριν τον ύπνο, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
- Με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) μειώνουν την ποσότητα οξέος που παράγεται στο στομάχι σας. Αλλιώς λέγονται πραζόλες.
- Με αναστολείς υποδοχέων ισταμίνης (H2Blockers) μειώνουν επίσης την ποσότητα οξέος που απελευθερώνεται στο στομάχι
- Τα προκινητικά ή αλλιώς φάρμακα που προάγουν την κινητικότητα του οισοφάγου και του στομάχου.
-
-