Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές για επιδημική έξαρση της ιλαράς. Στην ενημέρωση του πληθυσμού και στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης εστιάζουν οι αρχές.
Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό επιδημικό κύμα ιλαράς. Οι υγειονομικές αρχές εστιάζουν στην ενημέρωση του πληθυσμού και στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ληφθούν μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνεδριάζουν σήμερα, ώστε να εξετάσουν την πορεία της νόσου στην Ελλάδα και να αναλυθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για τη μείωση της διασποράς της στην κοινότητα.
Έξαρση ιλαράς αντιμετώπισε η Ελλάδα το 2017-2018 και όπως τότε έτσι και σήμερα, αναφέρουν οι επιστήμονες το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένους πληθυσμούς που η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός
Το μέτρο που μπορεί να ανακόψει την μετάδοση είναι ο εμβολιασμός, αναφέρουν σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες και σε αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρωθούν και στην Ελλάδα.
Η νόσος προσβάλλει μη εμβολιασμένα παιδιά και ενήλικες και επιδημικές εξάρσεις συμβαίνουν όταν αυξηθεί το ποσοστό επίνοσων στον παιδικό πληθυσμό.
Όπως αναφέρει στο oloygeia.gr η Άννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, θεωρητικά κάτω από το όριο του 95% της εμβολιαστικής κάλυψης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων. Δυστυχώς στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν έχουμε στην Ελλάδα. Στην Αγγλία πάντως μόλις το 84,5% των παιδιών 5 ετών έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια MMR, σε σύγκριση με το 95% που απαιτείται για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.
Η ιλαρά είναι υπερ-μεταδοτική
Η ιλαρά, προσθέτει «είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν γνωρίζει σύνορα». Υπολογίζεται ότι το 90% των μη ανοσοποιημένων ατόμων που εκτίθενται σε ένα μολυσματικό άτομο θα προσβληθεί από τη νόσο. Μπορεί να προσβάλλει παιδιά και ενήλικες και να αποδειχθεί θανατηφόρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες τα διεθνή ταξίδια, σε συνδυασμό με τη μείωση των παγκόσμιων ποσοστών εμβολιασμού, πιθανότατα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη κρουσμάτων.
Τα στοιχεία για την Ευρώπη είναι ανησυχητικά. Τριακονταπλάσια κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023 σε σχέση με το 2022. Καταγράφηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα, ενώ το 2022 είχαν καταγραφεί 941 κρούσματα.
Η εμπειρία του παρελθόντος σημειώνει η κ. Παρδάλη δείχνει ότι όταν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος η ιλαρά θα «ταξιδέψει» σε διάφορους τόπους δίνοντας εστίες έξαρσης. Γι΄αυτό έγκαιρα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τον εμβολιασμό, καταλήγει.
Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλεί τα κράτη να εντατικοποιήσουν τους εμβολιασμούς, για να αποτραπεί η εξάπλωση της ιλαράς.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.