10 ύπουλα σημάδια ότι σας λείπει σίδηρος σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Κλίβελαντ

σίδηρος

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας – μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα δεν διαθέτει επαρκή υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια επειδή του λείπει σίδηρος.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.  Όπως υποδηλώνει το όνομα της, η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται σε ανεπάρκεια σίδηρο. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με τα συστατικά που τους επιτρέπουν να μεταφέρουν οξυγόνο (αιμοσφαιρίνη). Ως αποτέλεσμα, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι.

Μπορείτε συνήθως να διορθώσετε την αναιμία από έλλειψη σιδήρου με συμπλήρωμα σιδήρου. Μερικές φορές απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις ή θεραπείες για την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, ειδικά εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε κάποια εσωτερική αιμορραγία.

Συμπτώματα

Αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια που να περνά απαρατήρητη. Αλλά καθώς το σώμα γίνεται πιο ανεπαρκές σε σίδηρο και η αναιμία επιδεινώνεται, τα σημεία και τα συμπτώματα εντείνονται.

Τα σημεία και συμπτώματα της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Έντονη κούραση
  2. Αδυναμία
  3. Χλωμό δέρμα
  4. Πόνος στο στήθος, γρήγορος καρδιακός παλμός ή δύσπνοια
  5. Πονοκέφαλος, ζάλη ή ζαλάδα
  6. Κρύα χέρια και πόδια
  7. Φλεγμονή ή πόνος της γλώσσας σας
  8. Εύθραυστα νύχια
  9. Ασυνήθιστη λαχτάρα για μη θρεπτικές ουσίες, όπως πάγος ή άμυλο
  10. Κακή όρεξη, ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά με σιδηροπενική αναιμία

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν εσείς ή το παιδί σας αναπτύξετε συμπτώματα που υποδηλώνουν σιδηροπενική αναιμία, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η σιδηροπενική αναιμία δεν προσφέρεται για αυτοδιάγνωση ή οποιαδήποτε δικής σας επινόησης θεραπεία. Επισκεφτείτε λοιπόν το γιατρό σας για διάγνωση αντί να παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου μόνοι σας. Η υπερφόρτωση του σώματος με σίδηρο μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top