Η καλή ισορροπία είναι το μυστικό αλλά και ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης για το πόσο καιρό και πόσο θα ζήσετε.
Εάν θέλετε να μάθετε πόσο θα ζήσετε κάντε ένα τεστ ισορροπίας. Παγκοσμίως, οι πτώσεις είναι η πιο κοινή αιτία τυχαίου θανάτου μετά από τα τροχαία ατυχήματα και αν δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό, η ισορροπία σας θα επιδεινωθεί καθώς μεγαλώνετε. Ένα καλό τεστ για την ισορροπία σας είναι να διαπιστώσετε πόση ώρα μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι, πρώτα με τα μάτια σας ανοιχτά και μετά κλειστά.
Κάντε το τεστ και μάθετε πόσο θα ζήσετε
Βγάλτε τα παπούτσια σας, βάλτε τα χέρια σας στους γοφούς σας και σταθείτε στο ένα πόδι. Δείτε πόσο αντέχετε. Το τεστ τελειώνει μόλις μετακινήσετε το πόδι στο οποίο στηρίζεστε ή κατεβάσετε το σηκωμένο πόδι σας στο πάτωμα. Στη συνέχεια επαναλάβετε, με κλειστά μάτια. Θα απογοητευτείτε από το πόσο γρήγορα θα αρχίσετε να πέφτετε. Ακολουθούν οι στόχοι που πρέπει να έχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:
- Κάτω από 40: 45 δευτερόλεπτα με ανοιχτά μάτια, 15 δευτερόλεπτα με κλειστά μάτια.
- Ηλικίας 40-49: 42 δευτερόλεπτα με ανοιχτά μάτια, 13 δευτερόλεπτα με κλειστά μάτια.
- Ηλικίας 50-59: 41 δευτερόλεπτα με ανοιχτά μάτια, 8 δευτερόλεπταμε κλειστά μάτια.
- Ηλικίας 60-69: 32 δευτερόλεπτα με ανοιχτά μάτια, 4 δευτερόλεπτα με κλειστά μάτια.
- Ηλικίας 70-79: 22 δευτερόλεπτα με ανοιχτά μάτια, 3 δευτερόλεπτα με κλειστά μάτια.
Πόση σημασία έχει η ισορροπία;
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, οι ερευνητές εξέτασαν 2.760 άνδρες και γυναίκες που, εκείνη τη στιγμή του τεστ, ήταν όλοι 53 ετών. Μέτρησαν τη δύναμη λαβής, πόσο γρήγορα μπορούσαν να σηκωθούν όρθιοι από καθιστή θέση και πόση ώρα μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι με κλειστά μάτια.
Όταν οι ερευνητές επέστρεψαν 13 χρόνια αργότερα και διαπίστωσαν ότι όλα τα τεστ είχαν προβλέψει, ανεξάρτητα, την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το τεστ με το ένα πόδι ήταν το καλύτερο. Τα άτομα που κράτησαν λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνα που το κράτησαν για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το τεστ ισορροπίας;
Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί συνήθως τρεις διαφορετικούς τύπους πληροφοριών για να μας κρατήσει σε όρθια θέση: τα μάτια, το αιθουσαίο σύστημα (στο εσωτερικό του αυτιού) και τους ιδιοϋποδοχείς στα άκρα που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, ενημερώνοντας τον τι είναι σε εξέλιξη. Όταν αφαιρείτε την όρασή σας, ο εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να σας κρατήσει σταθερούς.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε την ισορροπία σας με δραστηριότητες όπως η γιόγκα ή το τάι τσι. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στην ισορροπία μένοντας στο ένα πόδι ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αξίζει πραγματικά να αφιερώσετε χρόνο για να δουλέψετε την ισορροπία σας, γνωρίζοντας πόσο θα ζήσετε. Σίγουρα περισσότερο από το προσδόκιμο!