Υπόταση: Τι να κάνετε αν η πίεση σας είναι πολύ χαμηλή – Πότε πρέπει να δείτε γιατρό και τι μπορεί να σημαίνει

Υπόταση

Αν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), είναι κατανοητό αν αισθάνεστε παραμελημένοι. Η πάθηση απλά δεν συζητιέται τόσο όσο η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρτασης).

Αλλά η χαμηλή αρτηριακή πίεση (ΑΠ) μπορεί να μας προκαλεί κάποια ανησυχία που χρήζει προσοχής. Είναι επίσης ένα πιο κοινό πρόβλημα από ό,τι νομίζετε, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να αυξήσετε τη χαμηλή αρτηριακή πίεση; Ας δούμε τις συμβουλές από τον καρδιολόγο Luke Laffin, MD.

Πότε η πίεση θεωρείται χαμηλή

Πριν φτάσουμε στους πραγματικούς αριθμούς, ας δούμε τι σημαίνουν οι αριθμοί της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση μετρά τη δύναμη που απαιτείται για την άντληση αίματος σε όλο το τεράστιο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που διασχίζουν το σώμα σας. Αυτό είναι ένα σύστημα 60.000 μιλίων από αρτηρίες, φλέβες και μικρότερα τριχοειδή αγγεία.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνει δύο αριθμούς που δίνονται σε μια μονάδα μέτρησης που ονομάζεται χιλιοστά υδραργύρου ή mmHg. (Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, αυτή είναι μια μονάδα πίεσης ίση με την πίεση που ασκεί μια στήλη υδραργύρου ύψους 1 mm στους 0 βαθμούς Κελσίου.)

Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν η καρδιά σας χτυπά (συστολική αρτηριακή πίεση) και ηρεμεί (διαστολική αρτηριακή πίεση). Η συστολική ΑΠ είναι πάντα ο πρώτος ή ο μεγάλος αριθμός.

Η αρτηριακή πίεση κάτω από 120/80 mmHg θεωρείται γενικά ότι είναι φυσιολογική. Οτιδήποτε παραπάνω θεωρείται υψηλό, το οποίο είναι ένα εντελώς ξεχωριστό (και επικίνδυνο) θέμα με το οποίο δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Αλλά αν αυτός ο πρώτος αριθμός πέφτει σταθερά κάτω από το 90, μπορεί να έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, λέει ο Δρ Laffin. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση ορίζεται τυπικά ως οτιδήποτε κάτω από 90/60 mmHg.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια για χαμηλή ΑΠ

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι πάντα λόγος ανησυχίας… αλλά θα μπορούσε και να είναι. Μια ξαφνική ή μεγάλη απότομη πτώση της ΑΠ μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, ασθένειας ή αντίδρασης σε φαρμακευτική αγωγή, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως:

«Εξαρτάται από το πλαίσιο», εξηγεί ο Δρ Laffin. «Πολλοί υγιείς άνθρωποι κυκλοφορούν με αρτηριακή πίεση γύρω στο 90 πάνω από 60, και είναι καλά. Ο αριθμός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος. Αλλά αν είστε συμπτωματικός, αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί».

Συμβουλές για τη διαχείριση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Η σταθερά χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο στρες στα όργανά σας (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας) και να φέρει τον κίνδυνο τραυματισμού που προκαλεί πτώσεις από ζάλη ή λιποθυμία. Εδώ είναι τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ωθήσετε την αρτηριακή σας πίεση λίγο πιο ψηλά.

Πίνετε περισσότερο νερό:  Εάν είστε αφυδατωμένοι, η απώλεια υγρών στο σώμα σας μειώνει την παροχή αίματος – και αυτό οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης. (Σκεφτείτε το σαν το νερό μέσα σε έναν εύκαμπτο σωλήνα, όπου η περιστροφή του πείρου στη μέγιστη ροή αυξάνει την πίεση και τη δύναμη του νερού που βγαίνει.)

Η λύση σε αυτό είναι σχετικά εύκολη: Καταναλώστε αρκετά υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Ως σημείο εκκίνησης την ημέρα, συνιστάται οι άνδρες να πίνουν 3,7 λίτρα νερό και οι  γυναίκες 2,7 λίτρα.

Προσθέστε νάτριο στη διατροφή σας: Η περίσσεια νατρίου (αλατιού) μπορεί να συμβάλει σε θέματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Αλλά το νάτριο δεν είναι κακό. Στην πραγματικότητα, είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης και παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων υγρών του σώματός σας. «Τραβάει υγρό στα αγγεία σας», λέει ο Δρ Laffin. Έτσι, εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, το νάτριο μπορεί να την αυξήσει.

Φορέστε κάλτσες συμπίεσης:  Η απαλή πίεση που προσφέρουν οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να ωθήσει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση στενεύοντας ελαφρά τα αιμοφόρα αγγεία σας. «Τείνουν να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 5 έως 10 mmHg», λέει ο Δρ Laffin.

Ελέγξτε τα φάρμακα σας: Εάν παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι πιθανό οι αριθμοί σας να πέφτουν πολύ. Η φαρμακευτική αγωγή για την απώλεια βάρους, την καρδιακή ανεπάρκεια, τη στυτική δυσλειτουργία και άλλες καταστάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσει την ΑΠ.

Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την πραγματοποίηση προσαρμογών φαρμάκων εάν η χαμηλή ΑΠ είναι πρόβλημα. ΜΗΝ σταματήσετε να παίρνετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή να αλλάξετε τη δόση σας μόνοι σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top