Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ακόμη κι όταν αυτός είναι κληρονομικός.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έδειξε ότι η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ακόμη και σε εκείνους με υψηλό γενετικό κίνδυνο. Πάνω από μία ώρα άσκηση κάθε μέρα, μέτριας έως έντονης έντασης, συνδέθηκε με 74% μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, τονίζοντας τον ρόλο της άσκησης στην πρόληψη αυτής της πάθησης.
Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα πρέπει να προωθηθούν ως κύρια στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Ο τρόπος ζωής μπορεί να αλλάξει την προδιάθεση;
Στη μελέτη συμμετείχαν 59.325 ενήλικες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι φορούσαν επιταχυνσιόμετρα (ιχνηλάτες δραστηριότητας που φορούσαν στους καρπούς τους) στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για έως και επτά χρόνια για την πρόοδο τους.
Η UK Biobank είναι μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικός πόρος που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες γενετικής, τρόπου ζωής και υγείας από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό περιελάμβανε γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με υψηλό δείκτη γενετικού κινδύνου είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό δείκτη.
Ένα άλλο συναρπαστικό εύρημα ήταν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο, αλλά που ήταν στην πιο σωματικά δραστήρια κατηγορία, είχαν στην πραγματικότητα χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο αλλά στην λιγότερο ενεργή κατηγορία.
Η επικεφαλής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Melody Ding από το Κέντρο Charles Perkins και τη Σχολή Ιατρικής και Υγείας λέει ότι παρόλο που ο ρόλος της γενετικής και της σωματικής δραστηριότητας στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 είναι καλά τεκμηριωμένος, μέχρι τώρα υπήρχαν λίγα στοιχεία για το αν ο γενετικός κίνδυνος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη σωματική δραστηριότητα.
«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κληρονομικότητα και το οικογενειακό μας ιστορικό, αλλά αυτό το εύρημα παρέχει πολλά υποσχόμενα και θετικά νέα ότι μέσω ενός ενεργού τρόπου ζωής, μπορεί κανείς να «καταπολεμήσει» μεγάλο μέρος του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2».
Ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες για να γυμναστείτε;
Όταν λέμε μέτριας έντασης άσκηση εννοούμε αυτή που σας κάνει να ιδρώνετε και να σας κόβεται ελαφρά η αναπνοή, όπως για παράδειγμα το γρήγορο περπάτημα και η κηπουρική (σκάψιμο, φύτεμα κ.λπ). Η ένταση της άσκησης σχετίζεται με το πόσο δύσκολη είναι η δραστηριότητα για εσάς. Φαίνεται στην αναπνοή και στον καρδιακό σας ρυθμό, αν ιδρώνετε και την δυσκολία που σας προκαλεί. Έντονη άσκηση είναι επίσης:
- Το τρέξιμο
- Ο χορός
- Η ποδηλασία σε ανηφόρα
- Η κολύμβηση
Τι προσφέρει η άσκηση
Η γυμναστική αποτελεί ένα βασικό εργαλείο διαχείρισης του διαβήτη, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του. Σε γενικές γραμμές η σωματική άσκηση:
- Βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης
- Μειώνει το πλεονάζον λίπος και βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους
- Προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία αυξάνοντας την «καλή» και μειώνοντας την «κακή» χοληστερίνη
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
- Βοηθάει στη χαλάρωση και στη μείωση του άγχους
- Βελτιώνει τη μυϊκή αντοχή
- Βελτιώνει την οστική πυκνότητα και αντοχή
- Αυξάνει το επίπεδο ενέργειας
- Βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine