Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει επιστημονικές μελέτες που εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το εάν η νόσος Αλτσχαίμερ μπορεί να μεταδοθεί. Ανάμεσα σε αυτές είναι μια μελέτη σε παιδιά που είχαν πάρει αυξητική ορμόνη.
Η πρακτική της ένεσης σε παιδιά με αυξητική ορμόνη που εξάγεται από τους εγκεφάλους νεκρών ανθρώπων έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολύ καιρό -με βάσιμα επιχειρήματα.
Περίπου 200 παιδιά που υποβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία μεταξύ 1959 και 1985 για τη θεραπεία του χαμηλού τους αναστήματος εμφάνισαν τη νόσο Creutzfeldt-Jakob δεκαετίες αργότερα -μια θανατηφόρα, εκφυλιστική κατάσταση του εγκεφάλου που προκαλείται από μια κακώς σχηματισμένη πρωτεΐνη γνωστή ως πράιον.
Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine προσέφερε περισσότερες αποδείξεις ότι αυτές οι ενέσεις μπορεί επίσης να έχουν προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τέτοιες μεταδόσεις της νόσου Αλτσχάιμερ από άτομο σε άτομο θα ήταν εξαιρετικά σπάνιες καθώς απαιτούν άμεση επαφή με εγκεφαλικό υγρό.
Ωστόσο, τα όργανα που χρησιμοποιούνται στη νευροχειρουργική θα πρέπει να απολυμαίνονται για να αποφευχθεί η μεταφορά των πρωτεϊνών της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ ασθενών, λένε οι ερευνητές. Οι τυπικές τεχνικές απολύμανσης όπως το βράσιμο, το στέγνωμα ή η διαβροχή σε φορμαλδεΰδη δεν αφαιρούν τις πρωτεΐνες πράιον.
Οι ενέσεις αυξητικές ορμόνης μπορεί να έχουν προκαλέσει μετάδοση της άνοιας
Ο νευρολόγος John Collinge από το Institute of Prion Diseases του University College του Λονδίνου και οι συνεργάτες του υποπτεύονται εδώ και αρκετό καιρό ότι οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης που προέρχεται από την υπόφυση πτωμάτων μπορεί να έχουν μεταδώσει άνοια.
Παρακολουθούσαν τις παραπομπές στην Εθνική Κλινική Prion του Ηνωμένου Βασιλείου για να δουν εάν εμφανίζονται σημάδια γνωστικής εξασθένησης σε άτομα που έκαναν αυτές τις ενέσεις αλλά δεν πέθαναν από τη νόσο Creutzfeldt-Jakob.
Η ομάδα αναφέρει ότι πέντε στα οκτώ άτομα που έλαβαν αυτές τις πλέον απαγορευμένες ενέσεις ως παιδιά ανέπτυξαν συμπτώματα που συνάδουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ στα 30, 40 και 50 τους. Από τα υπόλοιπα τρία άτομα στη μελέτη, το ένα είχε ήπια γνωστική εξασθένηση, το ένα είχε γνωστικά συμπτώματα και το άλλο ήταν ασυμπτωματικό.
Ο αναδρομικός χαρακτήρας της μελέτης ήταν τέτοιος που ο καθένας υποβλήθηκε σε διαφορετική σειρά δοκιμών. Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις βιοδεικτών του Αλτσχάιμερ και ατροφίας του εγκεφάλου σε όλη την κοόρτη που υποδηλώνουν τη νόσο.
Η παρουσία πρώιμης άνοιας σε αυτά τα άτομα δεν μπορούσε εύκολα να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες, όπως η διανοητική αναπηρία της παιδικής ηλικίας, η κρανιακή ακτινοθεραπεία, οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, σκέφτηκαν οι συγγραφείς.
Παρουσία της πρωτεΐνης που προκαλεί το Αλτσχάιμερ στις ενέσεις ορμονών
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια προηγούμενη μελέτη που έδειξε ότι τα αρχειακά δείγματα αυτών των ενέσεων ορμονών περιείχαν β-αμυλοειδές -την πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι είναι ο αιτιολογικός παράγοντας πίσω από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σε μια μελέτη αυτοψίας, άτομα που είχαν λάβει αυτές τις ενέσεις και στη συνέχεια πέθαναν από τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, βρέθηκαν να έχουν εναποθέσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.
Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό το σύνολο της έρευνας είναι ριζοσπαστικό καθώς υποδηλώνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μοιάζει με πράιον, με σπόρους εκφυλισμένων πρωτεϊνών που προκαλούν μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο τον εγκέφαλο.
Αυτό θα τοποθετούσε τη νόσο Αλτσχάιμερ στην ίδια κατηγορία με άλλες ασθένειες πράιον, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (Νόσος των τρελών αγελάδων) και το kuru, μια ασθένεια του εγκεφάλου που σχετιζόταν με την τελετουργική κατανάλωση αποθανόντων στην Παπούα Νέα Γουινέα, μια πρακτική που σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
«Ο βαθμός στον οποίο οι μηχανισμοί που μοιάζουν με πράιον εμπλέκονται στην παθογένεση του Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις θεραπευτικές στρατηγικές», γράφουν καταληκτικά οι ερευνητές.