ΠΟΕΔΗΝ: Το θέμα με τον «Άλλο Άνθρωπο» αναδεικνύει την απουσία ελέγχων και δημόσιων δομών πρόνοιας

ποεδην

Η κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας είναι δουλειά του κράτους και όχι των φιλανθρωπικών οργανώσεων, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Με αφορμή το θέμα που έχει ξεσπάσει με τον εμπνευστή της κοινωνικής κουζίνας ο «Άλλος Άνθρωπος» Κ. Πολυχρονόπουλο, ο οποίος φέρεται να έπαιρνε χρήματα από τις δωρεές και να τα έπαιζε σε τυχερά παιχνίδια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). τονίζει ότι ο έλεγχος άλλης μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης (σ.σ. έχει προηγηθεί η Κιβωτός του Κόσμου) αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων δομών πρόνοιας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει ότι «η κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας είναι δουλειά του κράτους και όχι των φιλανθρωπικών οργανώσεων».

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ικανοποιημένοι ως κράτος που οι ευπαθείς ομάδες εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό στο όρθιο και μετά να κοιμούνται στα παγκάκια ή στο δρόμο πάνω σε χαρτόκουτα, επειδή δεν έχουν στέγη», σημειώνει.

Δωρεές χωρίς έλεγχο

Ο κ. Γιαννάκος θέτει το θέμα των ελέγχων, τονίζοντας ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους. «Δεν μπορούν να υποκαθιστούν το δημόσιο που πρέπει να παρέχει κοινωνική προστασία», τονίζει.

Σημειώνει ότι «ξοδεύονται χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις από δωρεές, κρατικές και κοινοτικές ενισχύσεις με αδιαφάνεια και αναντίστοιχο αποτέλεσμα. Το βλέπει κανείς σε πολλές εκφάνσεις του κοινωνικού κράτους. Σκάνε συνεχώς γεγονότα αδιαφάνειας από φιλανθρωπικές οργανώσεις υπεράνω πάσης υποψίας.Σε πολλές περιπτώσεις φροντίζει το κράτος για την ασυλία τους. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ξεκινήσει σε όλες αυτές τις οργανώσεις αυστηρός έλεγχος».

Οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων

Το νέο υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας έχει πολύ δουλειά, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. «Θα πρέπει να λειτουργήσει ολοκληρωμένο δίκτυο προνοιακών υπηρεσιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων».
Ο κ. Γιαννάκος ζητάει αναδιοργάνωση της πρόνοιας περιγράφοντας τη σημερινή τραγική εικόνα με ελλείψεις προσωπικού και λίστα αναμονής πάνω από 1 χρόνο.

«Είναι δυνατόν να παραμένουν επί μήνες άτομα στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν που να πάνε; Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Δεν διαθέτουν θέσεις φιλοξενίας και πρέπει να πεθάνει κάποιος περιθαλπόμενος για να φιλοξενηθεί άλλος. Η λίστα αναμονής πάνω από ένα χρόνο και πολλοί αποκλείονται ως ακατάλληλοι. Και αυτά λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα πολλές κλίνες φιλοξενίας να είναι κλειστές».

Αναφορικά με τις προνοιακές μονάδες της εκκλησίας και τις ιδιωτικές ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο, καθώς έχουν μηνιαίο κόστος φιλοξενίας πάνω από 700 ευρώ.

Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση

«Δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι ότι κάνουμε το καθήκον μας ως κράτος που εξασφαλίζουμε ένα πιάτο φαγητό στις ευπαθείς ομάδες και μετά να κοιμούνται στο δρόμο, στο κρύο.
Να παραμένουν μήνες παιδιά με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία, να περιμένουν στα συσσίτια στη σειρά μικρά παιδάκια να πάρουν ένα πιάτο φαγητό και να μην νοιαζόμαστε πως ζουν αυτά τα παιδιά, που κοιμούνται εάν πάνε σχολείο. Που είναι οι προνοιακές μονάδες να τα φιλοξενήσουν;», αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ.

Ζητάει να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές πρόνοιας, να γίνεται αυστηρός έλεγχος στις φιλανθρωπικές οργανώσειςμ να υπάρχει κρατική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
«Όταν ένας που ηγείται μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης προκαλεί με τη ζωή που κάνει δεν πρέπει να ελέγχεται αυστηρά;», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top