Απογευματινά χειρουργεία: Πότε αναμένεται η λειτουργία τους και τι θα πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του

Απογευματινά χειρουργεία

Οι λεπτομέρειες της πληρωμής των πολιτών στα απογευματινά χειρουργεία θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Άμεσα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ από 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα τελεί σε πλήρη λειτουργία και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

Σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ λειτουργούν μέχρι τις 15:00, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό. «Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύει εις το ακέραιο. Όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή μετά τις 15:00, όπου σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία πια θα μπορεί κάποιος να πάει επί πληρωμή», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Προϋπόθεση, για να μπορεί μία κλινική να έχει το δικαίωμα να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την παραγωγή χειρουργείων που κάνει το πρωί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Τι θα πληρώνει ο ασθενής και τι ο ΕΟΠΥΥ

Τα απογευματινά χειρουργεία είναι στην ουσία επέκταση των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν στο ΕΣΥ, εδώ και χρόνια, με συμμετοχή του ασθενούς.

Οι λεπτομέρειες της πληρωμής του ασφαλισμένου στα απογευματινά χειρουργεία θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. «Αν κάποιος ασφαλισμένος θέλει να πάει στο απογευματινό χειρουργείο θα πληρώνει, αυτή είναι η λογική του απογευματινού χειρουργείου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Πώς θα γίνεται η πληρωμή
Πληρώνεται ο γιατρός και το προσωπικό από τον ασθενή. Αν έχει ασφάλεια ο ασθενής τον πληρώνει η ασφάλεια.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το νοσήλιο, όπως καλύπτει και στις ιδιωτικές κλινικές ο ΕΟΠΥΥ το νοσήλιο. Στην περίπτωση αυτή το 70% των ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο), το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο ασθενής.

Εξετάζεται και το σενάριο ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει εξ ολοκλήρου τα νοσήλια των απογευματινών χειρουργείων και ο ασθενής να καταβάλλει την αμοιβή του γιατρού και του προσωπικού, η οποία θα καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας.

«Η χρέωση θα προβλέπεται μέσα στην Υπουργική Απόφαση. Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις. Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ, από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Τα οφέλη από την απογευματινή λίστα χειρουργείων

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τα οφέλη από την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι πολλαπλά. Αυτή τι στιγμή τα χειρουργεία μετά τις 15:00 δεν αξιοποιούνται. Τονίζουν ότι από τη στιγμή που θα τηρείται η πρωινή λίστα των χειρουργείων, τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορούν την πρωινή λίστα, επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα. Όλοι είναι κερδισμένοι. Οι πολίτες, το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, αν από τι λίστα χειρουργείων π.χ. των 30 ατόμων οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, η λίστα μειώνεται στα 20 άτομα και άρα το χειρουργείο του ασθενή που δεν έχει χρήματα να πληρώσει θα γίνεται νωρίτερα. « Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα, ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top