Ο 50χρονος Καναδός Δρ. Peter Attia -πρώην γιατρός καρκίνου- θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους γκουρού της μακροζωίας.
Έχει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ακόλουθους στο YouTube και το Instagram και είναι συγγραφέας του best-seller “Outlive: The Science And Art Of Longevity”.
Ο Δρ. Attia, ο οποίος φέρεται να χρεώνει τους ασθενείς του 120.000 δολάρια ετησίως, κάνει μια… παράξενη πρόταση για να ενισχύσετε τη μακροζωία σας. Προτείνει λοιπόν ότι το να περπατάτε ξυπόλυτοι όσο πιο συχνά γίνεται καθώς και να κουβαλάτε μεγάλα βάρη σε ένα σακίδιο μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής και της υγείας κατά δεκαετίες.
Τα παπούτσια μπορεί να είναι άνετα, αλλά σύμφωνα με τον influencer γιατρό, είναι και «βλαβερά» επειδή εξασθενούν τους μύες στα πέλματα και τα πόδια.
«Τα παπούτσια μας προστατεύουν από αυτό που πρέπει να κάνουν τα πόδια μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ενισχύουν τους εγγενείς μύες του ποδιού», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Attia.
Συμβουλεύει μάλιστα τους ακόλουθούς του να περπατούν ξυπόλυτοι όσο πιο συχνά γίνεται ή να φοράνε παπούτσια χωρίς παχύ πάτο. Υποστηρίζει ότι αυτό βελτιώνει τη σταθερότητα και μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων τραυματισμών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής.
«Για τους περισσότερους ανθρώπους με κάποιο είδος χρόνιου τραυματισμού, μπορεί η αιτία να εντοπιστεί σε μια παλαιότερη αστάθεια. Είτε πρόκειται για αστάθεια του κάτω μέρους της πλάτης που οδηγεί σε πόνο στην πλάτη είτε για αστάθεια στα πόδια και πόνο στα γόνατα», εξηγεί ο Δρ. Attia.
Διαφορετική η άποψη των επιστημόνων
Τα παπούτσια χωρίς παχύ πάτο δεν έχουν υποστηρικτική σόλα -συνήθως μόνο ένα λεπτό, σκληρό κομμάτι από καουτσούκ. Έτσι όσοι τα φοράνε βάζουν το ίδιο βάρος σε όλα τα σημεία του πέλματός τους ενώ κινούνται.
Ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι αυξάνουν τη σταθερότητα και τη μυϊκή δύναμη, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ του 2020 που διαπίστωσε ότι αυτά τα «μίνιμαλ» παπούτσια ενίσχυαν την υγεία των αρθρώσεων των ηλικιωμένων.
Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι ακόμα άγνωστες. «Τα παπούτσια χωρίς παχύ πάτο είναι ακόμα σχετικά καινούργια, επομένως δεν ξέρουμε τι αντίκτυπο θα έχουν στα πόδια για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Δρ. Στιούαρτ Μόρισον, ειδικός φυσιοθεραπείας στο King’s College του Λονδίνου.
«Αν αποφασίσετε να φορέσετε ένα τέτοιο παπούτσι, η ξαφνική αλλαγή στο στυλ βάδισης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό στο πόδι. Όποιος σκέφτεται να κάνει αυτή την αλλαγή θα πρέπει να τα φοράει για μικρά χρονικά διαστήματα για να συνηθίσει στην εμπειρία», συμπληρώνει ο ειδικός.
«Οι influencers ισχυρίζονται ότι μπορούν να σας κρατήσουν υγιείς για πάντα. Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους είναι συχνά ασταθή, αλλά οι άνθρωποι παγιδεύονται στην υπόσχεση της αιώνιας νεότητας», λέει με τη σειρά της η καθηγήτρια Ilaria Bellantuono, ειδικός στη γήρανση στο Ινστιτούτο Healthy Lifespan του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.