6000 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με απόλυση καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητά παρέμβαση του υπουργού Υγείας στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να αποτραπεί η εγκατάσταση εργολάβων στο ΕΣΥ.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 ο τότε υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δεσμευθεί απέναντι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση εργαζομένου με σύμβαση ορισμένου χρόνου και οι εργολάβοι θα απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Έτσι δεν επέτρεψε την απόλυση των συμβασιούχων στα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», «Καραμανδάνειο», Λάρισας και «Σωτηρία» και την εγκατάσταση εργολάβων παρότι είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί.
Με εντολή του οι εργαζόμενοι παρέμειναν στα νοσοκομεία και ο ίδιος τόνισε ότι «απόφαση της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή απομάκρυνση των εργολάβων και καμία απόλυση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από εδώ και στο εξής» Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε ότι «ο υπουργός Υγείας κρατάει το λόγο του». Ωστόσο το πρόβλημα δεν λύθηκε και με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.
Έκκληση στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων
Ο νέος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε λίγο χρόνο να ενημερωθεί, ωστόσο «οι διοικήσεις των νοσοκομείων όπως «Άγιος Σάββας», Καραμανδάνειο και αλλού προχωράνε τάχιστα στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, την εγκατάσταση εργολάβων εντός των επόμενων ημερών και την απόλυση δεκάδων συμβασιούχων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Προσθέτει ότι με αυτό τον τρόπο «θα απολυθεί σταδιακά το σύνολο των 6.000 συμβασιούχων από τα νοσοκομεία» και αναρωτιέται: «Τι άλλαξε; Δεν ισχύει πια η εντολή του πρωθυπουργού για φρένο στους εργολάβους;
Ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Εργασίας με προσωπικές ενέργειες απέτρεψε την απόλυση 1.300 συμβασιούχων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ. Γι’ αυτό το σκοπό συστήνεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στο Υπουργείο Εργασίας».
Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για άλλη μια φορά να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να αποτρέψει την εγκατάσταση εργολάβων.
«Την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να βάλουν ένα καρφί στο τοίχο μια κλινικής απορούμε πως είναι κολλημένοι με τους εργολάβους που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και πετάνε στο δρόμο 6.000 συμβασιούχους;», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ ακριβότερα στο δημόσιο.
Στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία υπηρετούν 6.000 συμβασιούχοι, πάνω από πέντε χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της εστίασης.
Σημειώνει μάλιστα ότι την περίοδο της πανδημία ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, και «συνεχίζουν να δουλεύουν με αυταπάρνηση παρά τις ελλείψεις».
Ωστόσο, «νοσοκομεία όπως ο Άγιος Σάββας, το Καραμανδάνειο και άλλα ειδοποίησαν τους εν λόγω συμβασιούχους ότι απολύονται όχι γιατί περισσεύουν, αλλά γιατί στη θέση τους εγκαθίστανται εργολάβοι παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις έως τέλος Μαρτίου».
Η ΠΟΕΔΗΝ δίνει στοιχεία για το κόστος των εργολάβων, τονίζοντας ότι «στοιχίζουν πολύ ακριβότερα στο δημόσιο. Ο εργολαβικός φύλακας στοιχίζει 3.000 ευρώ το μήνα στο νοσοκομείο, ενώ ο συμβασιούχος 1.500 ευρώ το μήνα.
Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα στα νοσοκομεία και η συμβασιούχος καθαρίστρια 1.300 ευρώ το μήνα». Αυτά είναι πραγματικά στοιχεία, προσθέτει, που διαπιστώνει κανείς στο σύστημα διαύγεια πολλών νοσοκομείων. «Φυσικά τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των αεριτζίδων εργολάβων. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν για 400 με 500 ευρώ το μήνα, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό, άδειες».
Αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ «είναι πλημμελείς, όπως στον τομέα της καθαριότητας και αυτός είναι ένας από τους λόγους αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».