Όποιος έχει βρεθεί σε μια αφοσιωμένη, μακροχρόνια σχέση θα ξέρει πόσο εύκολο είναι να «κολλήσει». Οι ειδικοί λένε ότι μόλις εξαφανιστεί το μυστήριο και η αίσθηση του καινούργιου και ο σύντροφός μας γίνει οικείος, είναι σύνηθες φαινόμενο η έλξη να μειώνεται.
Αλλά πώς ξέρετε αν χρειάζεται απλώς μια αναζωπύρωση του ρομαντισμού ή εάν η σχέση είναι πραγματικά νεκρή; Τώρα, ένας κορυφαίος ειδικός σχέσεων και καθηγητής συμβουλευτικής αποκάλυψε τα τρία σημάδια ότι η σχέση σας ίσως να μην μπορεί να διασωθεί.
Τα 3 σημάδια ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη
- Καθυστερείτε υποσυνείδητα να γυρίσετε στο σπίτι
- Δεν νιώθετε την ανάγκη να επικοινωνήσετε
- Δεν αισθάνεστε «ελπίδα» για το κοινό μέλλον σας
1. Καθυστερείτε υποσυνείδητα να γυρίσετε στο σπίτι
Το πρώτο χαρακτηριστικό σημάδι είναι εάν ζείτε με τον σύντροφό σας, αλλά αισθάνεστε ότι καθυστερείτε υποσυνείδητα να γυρίσετε στο σπίτι.
«Είναι φοβερό μερικές φορές να είσαι κοντά σε αυτό το άτομο ή να αγχώνεσαι για το πώς θα αντιδράσει», είπε στο Business Insider η Suzanne Degges-White, σύμβουλος και καθηγήτρια στο North Illinois University.
Πρόσθεσε ότι είναι σύνηθες, σε αυτή την κατάσταση, να βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποφύγουμε να επιστρέψουμε σπίτι, όπως να δουλεύουμε μέχρι αργά ή να βγαίνουμε έξω με φίλους.
2. Δεν νιώθετε την ανάγκη να επικοινωνήσετε
Το δεύτερο κακό σημάδι είναι αν δεν νιώθετε την ανάγκη ή δεν θέλετε να στείλετε μήνυμα στο άτομο αυτό. Δεν πρόκειται για περίπτωση απόσπασης της προσοχής, λέει η καθηγήτρια Degges-White, αλλά για μια αντίληψη ότι «δεν πειράζει» και να μην απαντήσετε.
Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ένα παράδειγμα αυτού που η ειδικός αποκαλεί «συμπεριφορές αυτοπροστασίας, αποφυγής» -που χρησιμοποιείται συχνά από άτομα σε δυστυχισμένες σχέσεις.
3. Δεν αισθάνεστε «ελπίδα» για το κοινό μέλλον σας
Τέλος, σκεφτείτε πώς νιώθετε για το μέλλον σας -και εάν επικεντρώνεστε σε θετικές προοπτικές ή μετανιώνετε. Η Δρ. Degges-White είπε ότι ένα ενδεικτικό σημάδι μιας ικανοποιητικής σχέσης είναι ένα αίσθημα «ελπίδας» για το μέλλον.
«Η εστίασή σας είναι στο τι έρχεται μετά και όχι στα λάθη που έχετε κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημαίνει ότι βρίσκεται συχνά τον εαυτό σας να φαντασιώνεται για το τι θα ακολουθήσει στη σχέση σας ή πώς θα μοιραστείτε το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας.
Αλλά αν δεν είστε πραγματικά ευτυχισμένοι, η Δρ. Degges-White λέει ότι αναπτύσσετε την τάση να αναλογίζεστε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει ή πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Με άλλα λόγια, αποφεύγετε να σκέφτεστε τη μελλοντική σας κοινή ζωή γιατί ουσιαστικά δεν ανυπομονείτε για αυτή.
Τελικά, μια πραγματικά ευτυχισμένη σχέση χαρακτηρίζεται από «αισθήματα ευγνωμοσύνης για το άτομο με το οποίο είστε μαζί». Αν δυσκολεύεστε να το επιτύχετε, ίσως είναι καιρός να το σταματήσετε.