Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην τριχόπτωση, και η αντιμετώπισή της εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της τριχόπτωσης

Γενετικοί παράγοντες: Η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση. Σε αυτήν την περίπτωση, η αντιμετώπιση είναι συνήθως δυσκολότερη και περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων καθώς και θεραπείες με λέιζερ.

Ορμονικές διαταραχές: Δυσλειτουργίες στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών ή άλλες μεταβολές που συσχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως επικεντρώνεται στη θεραπεία της βασικής αιτίας, δηλαδή στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών.

Άγχος και στρες: Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα άγχους και στρες μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Η θεραπεία, σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει καταπολέμηση του άγχους με τη βοήθεια τεχνικών χαλάρωσης, με ψυχοθεραπεία και με τη συνδρομή άλλων τεχνικών διαχείρισης του άγχους.

Ανεπαρκής διατροφή: Η μη επαρκής πρόσληψη θρεπτικών ουσιών όπως σιδήρου, ασβεστίου καθώς και βιταμινών και πρωτεϊνών, μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Τι χρειάζεται να γίνει; Μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε θρεπτικές ουσίες θρεπτικών ουσιών, μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Επιπλέον, μπορούν να προστεθούν και συμπληρώματα διατροφής, όταν απαιτείται.

Είναι σημαντικό να τονιστεί  ότι η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης εξαρτάται από τον ακριβή παράγοντα που την προκαλεί. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η συμβουλή από ειδικό, για παράδειγμα από δερματολόγο, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση

Φροντίστε τα μαλλιά σας: Επιλέξτε έλαια μαλλιών, ειδικά σαμπουάν, conditioner, μάσκες και κρέμα μαλλιών με προηγμένες συνθέσεις. Αποφύγετε το χτένισμα με σκληρές χτένες ή το πολύ styling.

Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή: Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πλούσιες πηγές βιταμινών και μετάλλων, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, αυγά και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.

Μειώστε το στρες: Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, μεσογειακή διατροφή, άσκηση και μην ξεχνάτε τα οφέλη του ύπνου στην καλή ψυχική υγεία.

Αναζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, όπως δερματολόγο, για περαιτέρω διάγνωση και αντιμετώπιση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση φαρμακευτικών προϊόντων, ακόμη και στη μεταμόσχευση μαλλιών από εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας, καθώς η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης απαιτεί υπομονή. Το πρόβλημα δεν λύνεται την επόμενη μέρα, χρειάζεται χρόνος και προπαντός τη στήριξη ενός ειδικού που θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Κόψτε από το διαιτολόγιο σας τους υδατάνθρακες και τα τηγανητά φαγητά, τα οποία οδηγούν σε αύξηση της τεστοστερόνης κάτι το οποίο είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα DHT που σχετίζεται άμεσα με τον πλέον κοινό τύπο τριχόπτωσης την ανδρογενή αλωπεκία. Πείτε επίσης “όχι “στη ζάχαρη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη προκαλεί εξασθένηση της τρίχας και μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας

Πρωτεΐνη: Η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών καθώς αποτελούνται κατά βάση από πρωτεΐνη.

Σίδηρο: Η ανεπάρκεια σε σίδηρο είναι μία από τις κύριες διατροφικές αιτίες που οδηγούς σε τριχόπτωση. Βασική πηγή σιδήρου είναι το κρέας και τα ψάρια καθώς και κάποια λαχανικά όπως το σπανάκι, τα δημητριακά και τα άσπρα φασόλια.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα ειδικότερα Ω3: Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα είναι πλούσιες πηγές λιπαρών οξέων μαζί με τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνες Β6 και Β12: Καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι οι μπανάνες, οι πατάτες και το σπανάκι, ενώ της Β12 το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φυλλικό οξύ: Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά – ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή και τις ντομάτες. Επιπλέον, επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, εμπλουτισμένα δημητριακά, φακές και φασόλια.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top