Πώς προλαμβάνεται η σιδηροπενική αναιμία στα παιδιά;

Σιδηροπενική αναιμία είναι η ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό και είναι η πιο συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια στα παιδιά.

 

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να φτιαχτεί η αιμοσφαιρίνη, η ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Αν παραμείνει αδιάγνωστη οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία, , δηλαδή μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης λόγω της έλλειψής του, με σημαντικές συνέπειες στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, η σιδηροπενική αναιμία σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Ποια η συχνότητα και ποιες ηλικίες αφορά κυρίως;

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο συχνός τύπος αναιμίας στα παιδιά. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως και στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι 9-15% των νηπίων είναι σιδηροπενικά και 3-10% έχουν σιδηροπενική αναιμία. Στην εφηβεία, 1-3% των αγοριών είναι σιδηροπενικά ενώ 9-15% των κοριτσιών είναι σιδηροπενικά και 2-8 % έχουν σιδηροπενική αναιμία.
Στα βρέφη και τα παιδιά εύκολα παρουσιάζεται σιδηροπενία καθώς έχουν γρήγορη ανάπτυξη και αύξηση της μυϊκής τους μάζας και το 30% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο προέρχεται από τη διατροφή. Τα βρέφη, ειδικά εκείνα που γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος ή γεννήθηκαν πρόωρα, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Πώς γίνεται η πρόσληψη σιδήρου από τον οργανισμό;

Ο σίδηρος λαμβάνεται στον οργανισμό μας με την τροφή και απορροφάται στο έντερο.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι τροφές που περιέχουν ζωϊκή πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο), από τις οποίες ο σίδηρος απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό.

Αντιθέτως ο σίδηρος που περιέχεται σε φυτικές τροφές, όπως όσπρια (φακές, φασόλια), ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, πράσα), απορροφάται σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ, το γάλα, το τσάϊ, ο καφές, η κόκα κόλα, η σοκολάτα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως την εμποδίζουν.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει το παιδί;

Η σιδηροπενική αναιμία στα παιδιά είναι συνήθως ήπια. Εάν καταστεί σοβαρότερη ενδέχεται να συνοδεύεται από κόπωση, ωχρότητα, ανορεξία, καθυστέρηση στην αύξηση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Διάγνωση και θεραπεία της σιδηροπενίας

Η διάγνωση της σιδηροπενίας στηρίζεται στην μέτρηση στο αίμα της φερριτίνης, που βρίσκεται μειωμένη. Εφόσον υπάρχει και σιδηροπενική αναιμία παρατηρείται και μείωση της αιμοσφαιρίνης.Η σιδηροπενική αναιμία θεραπεύεται με τη χορήγηση σιδήρου.
Ο γιατρός σας, αφού κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις, θα σας συνταγογραφήσει να πάρετε σίδηρο από το στόμα. για τουλάχιστον 3 μήνες. Η αποκατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας πρέπει πάντα να ελέγχεται με νέο αιματολογικό έλεγχο. Η υπερφόρτωση του σώματος με σίδηρο μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.

Πρόληψη

Πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας στα βρέφη
Για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας στα βρέφη, ταΐστε το μωρό σας με μητρικό γάλα ή γάλα ενισχυμένο με σίδηρο για τον πρώτο χρόνο. Το αγελαδινό γάλα δεν είναι καλή πηγή σιδήρου για τα μωρά και δεν συνιστάται για βρέφη κάτω του 1 έτους. Μετά την ηλικία των 6 μηνών, ξεκινήστε να ταΐζετε το μωρό σας με δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο ή πολτοποιημένα κρέατα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
• Κόκκινο κρέας, χοιρινό και πουλερικά
• Θαλασσινά
• Φασόλια
• Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι
• Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα
• Δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά ενισχυμένα με σίδηρο
• Αρακάς
Το σώμα απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας από ό,τι από άλλες πηγές.

Επιλέξτε τροφές που περιέχουν βιταμίνη C για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου

Μπορείτε να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα σας πίνοντας χυμό εσπεριδοειδών ή τρώγοντας άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C την ίδια στιγμή που τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η βιταμίνη C στους χυμούς εσπεριδοειδών, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τον διαιτητικό σίδηρο.
Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης σε:
• Μπρόκολο
• Φράπα
• Ακτινίδια
• Φυλλώδη λαχανικά
• πεπόνια
• Πορτοκάλια
• Πιπεριές
• Φράουλες
• μανταρίνια
• Ντομάτες

Με πληροφορίες από https://www.mayoclinic.org

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top