Τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλά για την υγεία σας, αλλά ταυτόχρονα πολύ ακριβά. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να γλιτώσετε από τα περιττά έξοδα.
Αποτελούν μία μόδα που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία στα σουπερμάρκετ και όσο περνούν τα χρόνια, τα προϊόντα αυτά αποκτούν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των καταστημάτων. Τι σημαίνει όμως η λέξη «βιολογικά»;
Τι είναι «βιολογικά προϊόντα»;
Από τα μήλα μέχρι το ποπ κορν, τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να είναι οποιαδήποτε τροφή. Η λέξη «βιολογικά» περιγράφει τον τρόπο παραγωγής ενός προϊόντος, και όχι απαραίτητα το πόσο υγιεινό είναι.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν «βιολογικό», είναι να μην έχουν χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα χημικά και παρασιτοκτόνα κατά την διαδικασία της παραγωγής. Επίσης, το βιολογικό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να περιέχουν περισσότερα υγιή λιπαρά, να είναι πιο αντιοξειδωτικά και τέλος, τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ωφέλιμα για το περιβάλλον.
Τα 9 βιολογικά τρόφιμα που δεν θα επέλεγε ο διαιτολόγος
- Βιολογικά βούτυρα από σπόρους
- Βιολογικά γλειφιτζούρια
- Βιολογικός ανανάς
- Βιολογικό ελαιόλαδο
- Βιολογική μπανάνα
- Βιολογικό ψάρι
- Βιολογικό ποπ-κορν
- Βιολογικά μπισκότα
- Οργανικά εσπεριδοειδή
1.Βιολογικά βούτυρα από σπόρους
Το να επιλέξετε ένα κουτί φυστικοβούτυρο με την ένδειξη «bio» είναι σίγουρα μια καλή ιδέα. Αλλά μην ξοδέψετε τα χρήματά σας σε βιολογικά βούτυρα από σπόρους, όπως ηλιόσπορους. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, στους ηλιόσπορους συνήθως έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούνται χημικά ή χρησιμοποιούνται ελάχιστα.
2. Βιολογικά γλειφιτζούρια
Τα γλειφιτζούρια, όπως και τα περισσότερα γλυκά και ζαχαρωτά, αποτελούνται κατά κύριο λόγο από σκέτη ζάχαρη, και η βιολογική μορφή της δεν είναι καλύτερη για τον οργανισμό σας από την συνηθισμένη ζάχαρη. Η ζάχαρη συνεχίζει να είναι ζάχαρη ακόμα κι αν είναι βιολογική, επομένως δεν σημαίνει ότι κάνει καλό στην υγεία σας.
3. Βιολογικός ανανάς
Αυτό το σκληρό περίβλημα του ανανά, προστατεύει το εσωτερικό του από τα παρασιτοκτόνα και τα χημικά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Τα φρούτα που διαθέτουν σκληρή φλούδα είναι λιγότερο μολυσμένα με χημικά, επομένως δεν έχουν κάποια μεγάλη διαφορά με τη βιολογική μορφή τους.
4. Βιολογικό ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών. Κατά την επιλογή ενός μπουκαλιού όμως, είναι σημαντικότερο να προσέξετε την ποιότητα και την προέλευση του ελαιόλαδου, παρά το αν είναι βιολογικό. Καλύτερα να διαλέξετε το έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, που δεν περιέχει έτσι κι αλλιώς χημικά.
5. Βιολογική μπανάνα
Οι βιολογικές μπανάνες, συνήθως κοστίζουν μερικά σεντς ανά κιλό περισσότερο από τις κανονικές μπανάνες, οπότε είναι εύκολο να μπείτε στο δίλημμα να τις αγοράσετε. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ βιολογικής και κανονικής μπανάνας, αφού όπως προαναφέραμε, αυτό το σκληρό περίβλημα, η μπανανόφλουδα, προστατεύει τον καρπό του φρούτου από τα παρασιτοκτόνα.
6. Βιολογικό ψάρι
Αν δείτε τη λέξη «βιολογικό» στην ετικέτα ενός ψαριού, να είστε επιφυλακτικοί καθώς, δεν υπάρχει κάποια επίσημη προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα ψάρι βιολογικό. Το υδάτινο περιβάλλον, στο οποίο κατοικούν τα ψάρια, δε μπορεί να ελεγχθεί, επομένως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το τι τρώνε και το κατά πόσο έρχονται σε επαφή με τοξίνες. Αντ’ αυτού, το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχετε σε ένα ψάρι, είναι η προέλευσή του.
7. Βιολογικό ποπ-κορν
Δεν χρειάζεται να αγοράζετε βιολογικό ποπ-κορν. Το καλαμπόκι είναι μία από τις τροφές που έχει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χημικών, επομένως μην ανησυχείτε.
8. Βιολογικά μπισκότα
Σνακς όπως τα μπισκότα, τα κράκερς και τα πατατάκια, ανήκουν όλα στην κατηγορία του junk food. Είτε είναι, είτε δεν είναι βιολογικά, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αποτελούν επεξεργασμένες τροφές που συνήθως περιέχουν πολλή ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Ο χαρακτηρισμός «βιολογικό» σε αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει πως αυτά τα σνακς είναι πιο υγιεινά.
9. Οργανικά εσπεριδοειδή
Τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια, όπως και οι μπανάνες που αναφέραμε, έχουν πολύ σκληρή φλούδα, γεγονός που τα προστατεύει από τα έντομα, τα παρασιτοκτόνα και τα χημικά, τα οποία μένουν μόνο πάνω στη φλούδα, επομένως αν την αφαιρέσετε, δεν κινδυνεύετε. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να πλένετε επιμελώς τη φλούδα για να αφαιρέσετε τα μικρόβια και το χώμα.