Αν και το να χάσετε τα φρύδια σας δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, μπορεί να είναι οδυνηρό. Τα καλά νέα είναι ότι η μαδάρωση, όπως λέγεται επιστημονικά η απώλεια των φρυδιών, συνήθως δεν είναι μόνιμη.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε τα φρύδια σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, ανάλογα με την αιτία της τριχόπτωσης.
Γιατί μπορεί να χάσετε τα φρύδια σας
Μετά το ξύρισμα ή το υπερβολικό βγάλσιμο των φρυδιών τους, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πότε και αν θα ξαναφυτρώσουν. Εκτός από την υπερβολική περιποίηση, άλλες κοινές αιτίες απώλειας φρυδιών περιλαμβάνουν διατροφικές ελλείψεις, εγκυμοσύνη, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις, παθήσεις του θυρεοειδούς, χημειοθεραπεία και στρες.
Αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η γυροειδής αλωπεκία, και δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή η ατοπική δερματίτιδα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πτώση των φρυδιών.
Αναγέννηση φρυδιών μετά από υπερβολική περιποίηση
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την απώλεια φρυδιών είναι η υπερβολική περιποίηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπερβολικό βγάλσιμο με τσιμπιδάκι, μάδημα ή ξύρισμα, το οποίο μπορεί να βλάψει τη δομή του θύλακα και του άξονα της τρίχας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή, ερεθισμό του δέρματος, ακόμη και ουλές σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αυτό το είδος βλάβης μπορεί επίσης να προκληθεί από τριχοτιλλομανία, μια διαταραχή ψυχικής υγείας που είναι επίσης γνωστή ως ψυχαναγκαστικό τράβηγμα τριχών. Τα άτομα με τριχοτιλλομανία είναι δύσκολο ή αδύνατο να αντισταθούν στην επιθυμία να τραβήξουν τις τρίχες τους, συχνά από τα φρύδια και/ή το τριχωτό της κεφαλής τους.
Ίσως έχετε ακούσει ότι το ξύρισμα ή το υπερβολικό τσιμπιδάκι στα φρύδια οδηγεί σε μόνιμη απώλεια των τριχών. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν είναι αλήθεια. Τις περισσότερες φορές, οι τρίχες των φρυδιών σας θα ξαναβγούν μόνες τους και το ίδιο πυκνές όπως πριν.
Πώς να ενισχύσετε την αναγέννηση της τρίχας των φρυδιών
Υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάπτυξη των φρυδιών, καθώς και στη βελτίωση του πάχους και της πληρότητας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Στεροειδή: Τα ενέσιμα στεροειδή χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της απώλειας φρυδιών, ειδικά εάν προκαλείται από γυροειδή αλωπεκία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τοπικά στεροειδή, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλή λόγω πιθανών παρενεργειών.
- Βιματοπρόστη: Η βιματοπρόστη έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της απώλειας βλεφαρίδων. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία της τριχόπτωσης των φρυδιών.
- Μινοξιδίλη: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μινοξιδίλη τοπικά για να αντιστρέψουν την τριχόπτωση, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας φρυδιών. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με θεραπείες που επιταχύνουν την ανάπτυξη της τρίχας βοηθώντας το προϊόν να διεισδύσει στο δέρμα πιο βαθιά.
- Συμπληρώματα βιταμινών: Οι διατροφικές ελλείψεις συνδέονται συχνά με την τριχόπτωση. Είτε ως συμπληρώματα είτε μέσω της πρόσληψης τροφής, είναι σημαντικό να λαμβάνετε άφθονες βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν βιοτίνη, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, σελήνιο και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες B12, C, D και E. Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκληθεί από τοξικότητα της βιταμίνης Α, επομένως ίσως αξίζει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης Α.
Εάν η τριχόπτωση των φρυδιών σας προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση, η θεραπεία αυτής της διαταραχής είναι πιθανότατα η καλύτερη θεραπεία για τη μαδάρωσή σας. Για παράδειγμα, η λήψη αντιβιοτικών για την επίλυση μιας λοίμωξης ή η ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία μιας αυτοάνοσης διαταραχής μπορεί επίσης να προάγει την αναγέννηση των φρυδιών. Η πρώτη επιλογή θεραπείας για την τριχοτιλλομανία είναι η ψυχοθεραπεία.
Γιατί τα φρύδια δεν μεγαλώνουν πάντα;
Η αναγέννηση των φρυδιών εξαρτάται από τον τύπο της τριχόπτωσης. Η μαδάρωση κατηγοριοποιείται είτε ως μη ουλώδης είτε ως ουλώδης. Η μη ουλώδης μαδάρωση συνήθως υποχωρεί είτε μόνη της είτε με τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της τριχόπτωσης. Οι περισσότερες από τις κοινές αιτίες της μαδάρωσης, όπως η γυροειδής αλωπεκία και το υπερβολικό βγάλσιμο, προκαλούν προσωρινή απώλεια φρυδιών. Οι θεραπείες για τον καρκίνο επίσης συνήθως οδηγούν σε μη ουλώδη μαδάρωση.
Η ουλώδης μαδάρωση περιλαμβάνει πιο εκτεταμένες δομικές βλάβες και φλεγμονή και είναι τυπικά μόνιμη. Παραδείγματα καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν ουλώδη μαδάρωση περιλαμβάνουν:
- Ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του έρπητα ζωστήρα ή ο ιός του απλού έρπητα
- Αυτοάνοσες διαταραχές όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Εάν αντιμετωπίζετε ουλές μαδάρωσης, υπάρχουν αισθητικές επεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης των φρυδιών σας και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας.