Ξεπερνά το 30% η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι αναμονές φτάνουν τις 8 ώρες. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να διαχειριστούν τον όγκο των ασθενών με γρίπη και covid-19.
Μεγάλη είναι η διασπορά των αναπνευστικών ιώσεων στην κοινότητα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα επείγοντα των νοσοκομείων από ασθενείς με ιώσεις. Η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγεί τους ασθενείς στα νοσοκομεία, όπου η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές που ξεπερνούν τις 8 ώρες.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, «τα Νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Πλην των ασθενών με κορωνοϊό που στην πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις».
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι η αύξηση ξεπερνάει το 30% κάτι που δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
«Τις αργίες, σαββατοκύριακα, νύκτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει. Έτσι όλοι οι δρόμοι για τους ασθενείς ακόμη και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό ( επιβεβλημένη η χορήγηση από τα φαρμακεία της γειτονιάς),οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», σημειώνει.
Αναμονή 8 ώρες
Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
Συμπληρώνει ότι «οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται» με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών, «αυξάνοντας το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».
Στοιχεία για τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία
Στο νοσοκομείο της Νίκαιας χθες εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα από περίπου 45 πριν ένα μήνα.
Περίπου 100 ασθενείς επισκέπτονται τον «Ευαγγελισμό» στην εφημερία. Εισάγονται 80- 90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.
Στο «Αττικόν» στην τελευταία εφημερία 5 Ιανουαρίου, εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου εισήχθησαν 86 ασθενείς.
Στο «Σισμανόγλειο» στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 με 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς. Πριν ένα μήνα εξετάζονταν 80 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και γινόταν λιγότερες των 10 εισαγωγών.
Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι «πρωταθλητής», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Συνολικά οι εξεταζόμενοι ασθενείς στα ΤΕΠ ξεπερνούν τους 1200 και οι εισαγωγές ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα περί τους 120.
Έλλειψη προσωπικού ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται και στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ενδεικτικά στο νομό Ηλείας, λειτουργεί παθολογική κλινική μόνο στο νοσοκομείο Πύργου στην οποία νοσηλεύονται πάνω από 60 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Υπηρετούν μόνιμα δύο παθολόγοι και αυτοί από μετακίνηση από κέντρο υγείας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Γίνονται προκηρύξεις γιατρών παθολόγων συνεχώς, που καθίστανται άγονες αναφέρει, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν λειτουργεί η παθολογική κλινική ελλείψει παθολόγων εδώ και χρόνια.
Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου καλύπτεται με μετακινήσεις γιατρών από αλλά νοσοκομεία της περιφέρειας με τις φιλότιμες προσπάθειες του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.
«Στα νοσοκομεία της χώρας έχουμε ελλείψεις σε πνευμονολογικά και παθολογικά νοσοκομειακά κρεβάτια. Ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα φιλοξενούνται σε επεμβατικές κλινικές. Ασθενείς που εισάγονται παραμένουν ώρες ή και ημέρες στα επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι», σημειώνει.
Στη χώρα μας ανά 1.000 κατοίκους διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές κλίνες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανα 1.000 κατοίκους.
«Συνεχώς ξύνουμε το πάτο του βαρελιού με μετακινήσεις για να μπαλώνονται οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες. Δουλεύουμε εφέτος με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Δεν λαμβάνονται μέτρα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του κύματος φυγής των υγειονομικών από το σύστημα με χορήγηση κινήτρων όπως αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Σχετικά με τις προκηρύξεις προσωπικού που αναμένονται εφέτος, σημειώνει ότι «με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ θα πιάσουν δουλειά σε 4 με 5 χρόνια». Κ
άνει λόγο για «ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού», σημειώνοντας ότι «συμβασιούχοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Πως καλύπτονται τα υπάρχοντα κενά και όσα από εδώ και στο εξής θα δημιουργούνται καθ ότι 200 με 300 υγειονομικοί το μήνα συνταξιοδοτούνται».