Ο ιός που προκαλεί γρίπη των πτηνών έχει καταγράψει κρούσματα ρεκόρ σε πτηνά σε όλο τον κόσμο και αλλάζει ραγδαία, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι.
Ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους παραμένει χαμηλός, επιδημιολόγοι που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων από την γρίπη των πτηνών στα θηλαστικά προκαλεί ανησυχία. Από την πρώτη εμφάνισή του το 1996, ο ιός H5N1 περιοριζόταν σε εποχιακά κρούσματα.
Όμως «κάτι συνέβη» στα μέσα του 2021 που έκανε την ομάδα των ιών πολύ πιο μολυσματική, σύμφωνα με τον Richard Webby, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μελετά τη γρίπη σε ζώα. Έκτοτε, οι επιδημίες διαρκούν όλο το χρόνο, εξαπλώνονται σε νέες περιοχές και οδηγούν σε μαζικούς θανάτους άγριων πτηνών και δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών, που θανατώνονται. Ο Richard Webby, ο οποίος είναι ερευνητής στο Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St Jude στην πόλη Μέμφις των ΗΠΑ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν η γρίπη των πτηνών ήταν η μεγαλύτερη επιδημία που έχει συμβεί ποτέ.
Η έρευνά του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, που δείχνει πώς ο ιός εξελίχθηκε γρήγορα καθώς εξαπλώθηκε από την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική.
Οι ερευνητές μόλυναν ένα κουνάβι με ένα από τα νέα στελέχη της γρίπης των πτηνών. Βρέθηκε μια απροσδόκητα τεράστια ποσότητα του ιού στον εγκέφαλό του υποδεικνύοντας ότι προκλήθηκε πιο σοβαρή ασθένεια από τα προηγούμενα στελέχη.
Ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών, τα οποία ο Webby περιέγραψε ως «πραγματικά ανησυχητικό σημάδι». Την περασμένη εβδομάδα η Χιλή δήλωσε ότι σχεδόν 9.000 θαλάσσια λιοντάρια, πιγκουίνοι, ενυδρίδες και δελφίνια έχουν πεθάνει από τη γρίπη των πτηνών κατά μήκος της βόρειας ακτής της από την αρχή του έτους. Τα περισσότερα θηλαστικά πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό τρώγοντας ένα μολυσμένο πουλί.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο
Τα μολυσμένα πτηνά αποβάλλουν τον ιό στο σάλιο, στις ρινικές εκκρίσεις και στα περιττώματα τους. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή των πτηνών με τις μολυσμένες εκκρίσεις ή τις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί και αυτός, αλλά σπάνια.
Από το 1996 έχουν καταγραφεί κάποιες περιπτώσεις μόλυνσης σε άνθρωπο. Από τον Δεκέμβριο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2005 είχαν δηλωθεί 115 περιστατικά γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο. Οι ιοί των πτηνών συνδέονται με διαφορετικούς υποδοχείς στο κύτταρο – ξενιστή από τους ανθρώπινους ιούς, είπε ο Webby. Ωστόσο θα χρειαστούν «δύο ή τρεις μικρές αλλαγές σε μία πρωτεΐνη των ιών» για να προσαρμοστούν στον άνθρωπο, είπε. «Αυτό είναι που πραγματικά προσέχουμε».
Τονίζοντας ότι ο κίνδυνος στους ανθρώπους είναι ακόμη χαμηλός, είπε ότι «αυτός ο ιός δεν είναι στατικός, αλλάζει. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι ακόμη και τυχαία ο ιός θα μπορούσε να πάρει γενετικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να είναι περισσότερο ανθρώπινος ιός». Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, Monique Eloit, δήλωσε ότι το θέμα του εμβολιασμού των πτηνών πρέπει να είναι «στο τραπέζι». Άλλωστε, «όλοι πλέον γνωρίζουν ότι μια πανδημία δεν είναι απλώς μια φαντασίωση – θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα».
Μεγάλες εταιρείες εμβολίων ετοιμάζουν εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών σε περίπτωση που ο ιός Η5Ν1 που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ζώα μεταλλαχθεί για να μολύνει τον άνθρωπο. Η Moderna, η GSK και η Sanofi ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν εμβόλια H5N1 καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τη μετάδοση των ζωονοσογόνων ασθενειών.
Με στοιχεία από το Medical Express