Ανακαλύφθηκε το πρώτο αντιβιοτικό που σκοτώνει ανθεκτικά υπερμικρόβια

αντιβιοτικά

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα κατηγορία αντιβιοτικών που μπορεί να σκοτώσουν τα ανθεκτικά στα φάρμακα υπερμικρόβια.

Μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών θα μπορούσε να βοηθήσει αντιμετωπιστούν ανθεκτικά μικρόβια που μπορεί να σκοτώσουν έως και έξι στους δέκα ανθρώπους που μολύνουν. Το Zosurabalpin το πρώτο φάρμακο του είδους του που ανακαλύφθηκε εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια!

Το Zosurabalpin δρα σκοτώνοντας ένα βακτηριακό στέλεχος γνωστό ως Acinetobacter baumannii ,το οποίο έχει γίνει ανθεκτικό σε άλλους τύπους φαρμάκων – μια αυξανόμενη απειλή που ονομάζεται μικροβιακή αντοχή.

Τα λεγόμενα «υπερμικρόβια» σκοτώνουν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί ότι ο πλανήτης οδεύει προς μια «μετα-αντιβιοτική» εποχή όπου θα κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από ένα απλό γρατζούνισμα!

Η εξάπλωσή αυτών των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων μπορεί να γυρίσει πίσω το ρολόι της επιστήμης, καθιστώντας τις τακτικές λοιμώξεις και τις συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις απειλητικές για τη ζωή.

Ωστόσο, το Zosurabalpin, που παρασκευάζεται από τη φαρμακευτική εταιρία Roche, έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει το Acinetobacter baumannii,το οποίο έχει αποικίσει πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Ανθεκτικά υπερμικρόβια άτρωτα στα αντιβιοτικά απειλούν την ανθρωπότητα

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο σκότωσε στελέχη του Acinetobacter baumannii (CRAB)  που είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στα φάρμακα. Το Acinetobacter baumannii έχει ταξινομηθεί ως «κρίσιμο παθογόνο προτεραιότητας 1» ,από τον ΠΟΥ, όσον αφορά την επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες.

Το Zosurabalpin δρα διαταράσσοντας την ικανότητα του βακτηρίου να διατηρεί την προστατευτική του μεμβράνη, που αποτελείται από μια ουσία που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης και έτσι καταφέρνει να το καταστρέψει.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε ανθρώπους, το Zosurabalpin θα μπορούσε να γίνει το πρώτο νέο αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια ,από το 1968.

Το Acinetobacter baumannii ανήκει σε μια κατηγορία βακτηρίων που ονομάζονται Gram-αρνητικά βακτήρια και είναι δύσκολο να θανατωθούν επειδή η εξωτερική τους μεμβράνη εμποδίζει τα περισσότερα αντιβιοτικά να δράσουν.

Η σιωπηλή επιδημία από τα ανθεκτικά υπερμικρόβια κοστίζει ζωές

Οι επιστήμονες ελπίζουν επίσης ότι με την αποκάλυψη του μηχανισμού του τρόπου λειτουργίας του Zosurabalpin, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω νέα φάρμακα για υπερμικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ο Δρ Michael Lobritz, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών και πρώιμης ανάπτυξης στη Roche, δήλωσε ότι η απειλή των υπερμικροβίων δεν πρέπει να υποτιμάται. «Η αντιμικροβιακή αντοχή ονομάζεται «σιωπηλή πανδημία» και τα επόμενα 30 χρόνια προβλέπεται να στοιχίσει περισσότερες ζωές από αυτές που χάνονται από τον καρκίνο σήμερα», είπε.

Από την πλευρά του ο Δρ Andrew Edwards, Λέκτορας μοριακής μικροβιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου δήλωσε στην Guardian:

«Το Acinetobacter baumannii είναι μια σημαντική αιτία μόλυνσης στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι σε αναπνευστήρες στις ΜΕΘ .Δυστυχώς, η ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά αυτού του βακτηρίου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, επειδή είναι πολύ ικανό να εμποδίζει τα αντιβιοτικά να περάσουν το εξωτερικό του κυτταρικό στρώμα. Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη είναι πραγματικά συναρπαστική και δείχνει ότι οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την εύρεση νέων αντιβιοτικών μπορούν να αποδώσουν καρπούς».

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους με τη συμμετοχή του Zosurabalpin στο περιοδικό Nature.

Αν και είναι ελπιδοφόρα, τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους, ένα στάδιο όπου πολλά φάρμακα αποτυγχάνουν στον κύκλο ανάπτυξης.

Μια μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά σκότωσαν άμεσα 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμούν ότι μόνο  το Acinetobacter baumannii είναι ήταν υπεύθυνο για 100.000 από αυτούς τους θανάτους.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top