Για 2η φορά το υπουργείο Υγείας, μετά από 10 χρόνια, αναλαμβάνει ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. «Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε», δήλωσε.
«Η διαχρονική Εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού @kmitsotakis στο πρόσωπο μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το Παρελθόν. Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα».
Αυτό ανέβασε στο Χ ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο μετά την ανακοίνωση του μίνι ανασχηματισμού και την ανακοίνωση των νέων υπουργών.
Ο κ. Γεωργιάδης επιστρέφει σε γνώριμα μέρη και για 2η φορά αναλαμβάνει υπουργός Υγείας σε αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που μετακινείται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Γεωργιάδης είχε διατελέσει υπουργός Υγείας την περίοδο 25.06.13 – 09.06.14, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά-συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου υγείας μετά από ένα χρόνο στον Μάκη Βορίδη.
Η πρώτη θητεία
Ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Υγείας τον Ιούνιο του 2013 εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και πιέσεων για μείωση των δαπανών. Κάτι που κατάφερε, καθώς το έτος 2014 οι δαπάνες στον τομέα της υγείας ήταν κατά 300 εκατομμύρια μειωμένες σε σχέση με το 2013. Οι πολιτικές του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με επαγγελματικές ομάδες που είχαν παραδοσιακές σχέσεις με τον χώρο της ΝΔ όπως οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί που υποστήριζαν ότι από το ένα άκρο της σπατάλης φθάσαμε σε επίπεδο στέρησης.
Επί υπουργίας του, εκπονήθηκε ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης του χώρου της Υγείας, το οποίο περιελάμβανε αξιολόγηση και κινητικότητα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και αλλαγή χρήσης και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων. Το συγκεκριμένο σχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και εργαζόμενους των μονάδων υγείας, οι οποίοι θεώρησαν ότι οδηγεί σε υποβάθμιση και υπολειτουργία των νοσοκομείων. Ανάμεσα στα νοσοκομεία που σταμάτησαν τη λειτουργία τους με μεταφορές κλινικών και προσωπικού συμπεριλαμβάνονται το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Παναγία Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».
Ως υπουργός Υγείας θεσμοθέτησε τη δωρεάν νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ περίπου 2.000.000 ανασφάλιστων πολιτών και πέτυχε την ενίσχυση χρήσης γενόσημων φαρμάκων και πλήρη έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ορίστηκε πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να αποφευχθούν υπερβάσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες που θα είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές στον ΕΟΠΥΥ, με βάση συμφωνία που είχε γίνει με την τρόικα («claw back»).
Δημιούργησε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και ήταν υπερ της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε «αγοραστή» ώστε να πάψει να είναι «πάροχος» υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι εάν, τελικά, γίνουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, «σάς παρακαλώ να μην το χρεώσετε στην τρόικα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου. Μην μού πάρει τη δόξα ο Τόμσεν. Δεν είναι σωστό».
Τα αγκάθια της 2ης θητείας
Μετά από 10 χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται ξανά στην «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Υγείας με τα προβλήματα να έχουν γιγαντωθεί και το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του. Η Υγεία βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αναμόρφωση του ΕΣΥ.
Βασικά προβλήματα παραμένουν η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, ο υγειονομικός χάρτης το πρόβλημα του clawback στη φαρμακευτική δαπάνη, η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, οι ελλείψεις φαρμάκων, η ΠΦΥ.
«Τα οικονομικά της υγείας είναι ένα διαρκές και ακανθώδες ζήτημα και ζητούμενο το οποίο χαρακτηρίζεται από ασύμμετρες παραμέτρους (όπως η πανδημία) και συντεταγμένες (όπως η τεχνολογική πρόοδος και εξέλιξη, τα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες)», είχε δηλώσει πρόσφατα ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Γεωργιάδης στο νέο του γραφείο στην Αριστοτέλους θα βρεθεί μπροστά σε αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, όπως:
- Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στα νοσοκομεία
- 6.500 προσλήψεις εντός του 2024
- Οργάνωση Κέντρων Αναφοράς και Αριστείας για την άνοια και τα εγκεφαλικά
- Δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος
- Ανακαίνιση των νοσοκομείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα
- Ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας
- Αλλαγές στη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού
- Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
- Ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Η πολιτική του διαδρομή
Ο νέος υπουργός Υγείας εκλέχθηκε βουλευτής πρώτη φορά το 2007 με τον ΛΑΟΣ, του Γιώργου Καρατζαφέρη. Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεκλέγεται στην Β’ Αθηνών με τον ΛΑΟΣ. Το 2011 τοποθετήθηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την ναυτιλία και την αλιεία στην Κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου.
Το 2012 διεγράφη από τον ΛΑΟΣ επειδή ψήφισε το Μνημόνιο ΙΙ και προσχώρησε στη ΝΔ όπου εκλέχτηκε βουλευτής στη Β’ Αθηνών στις εκλογές του Μαΐου του ίδιου έτους. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ορίστηκε υπουργός Υγείας από τον Αντώνη Σαμαρά το 2013.
Το 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Ιούνιο του 2023 ορκίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.