Γιατί τελικά είναι καλό εάν το μωρό δεν κοιμάται τη νύχτα – Τι μπορεί να σημαίνει

μωρό

Η χαρά του ερχομού ενός παιδιού στον κόσμο δεν συγκρίνεται με τίποτα. Οι νέοι γονείς όμως καλούνται να πουν αντίο στον ύπνο, μιας και το μωρό συνήθως δεν κοιμάται τη νύχτα. Και μπορεί αυτό να είναι καλό. Αν και οι γονείς που στερούνται ύπνου μπορεί να μην θέλουν να το ακούσουν, υπάρχει τρόπος για να διαχειριστείτε το ζήτημα.

Ωστόσο, επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι είναι πιθανώς καλό που το μωρό σας σάς κρατά ξύπνιους όλη τη νύχτα και δεν κοιμάται.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακάλυψε ότι η έλλειψη ύπνου που προκαλεί σε εσάς το μωρό που δεν κοιμάται μπορεί να είναι ένδειξη της νοημοσύνης του.

Τι δείξει η έρευνα για τον ύπνο των μωρών

Η έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα είναι δυνητικά πιο έξυπνα από εκείνα που αγαπούν τον ύπνο. Ο καθηγητής Peter Fleming, ο οποίος εργάζεται για την υγεία των βρεφών και την αναπτυξιακή ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, μίλησε για την έρευνα σε συνέντευξή του στο Buzzfeed.

Είπε ότι η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα πνευματικών επιτευγμάτων και η αποχή από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσαν να συνδεθούν. Ο καθηγητής αναγνώρισε ότι αυτό είναι πιθανότατα κάτι που οι γονείς δεν ήθελαν να ακούσουν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν το όφελος των μωρών όταν κοιμούνται περισσότερο και πιο σταθερά.

«Τα βρέφη δεν είναι σχεδιασμένα να κοιμούνται για μεγάλες περιόδους. Δεν είναι καλό γι ‘αυτά και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει όφελος για οτιδήποτε όταν έχετε ένα παιδί που κοιμάται περισσότερο και σταθερά. Βέβαια, αυτό ίσως δεν είναι ό,τι οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν να ακούσουν», εξήγησε ο ειδικός.

Σημείωσε επίσης ότι τα μωρά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν πιθανότατα θα ήθελαν να μείνουν ξύπνια από τις 6 το απόγευμα περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Βιολογικά αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί θα έχουν περισσότερη προσοχή από τους δύο γονείς τους εκείνη την ώρα της ημέρας παρά οποιαδήποτε άλλη, επειδή υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί», συνέχισε ο Δρ. Fleming.

Βιολογικοί παράγοντες και σύγχρονος τρόπος ζωής

Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι ακόμη και οι ενήλικες δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνήσουν και ότι αυτό είναι πολύ φυσιολογικό.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι ενήλικες ξεχνούν ότι ξυπνούν τακτικά, προσθέτοντας ότι το να ξυπνάμε τη νύχτα είναι κάτι που είχαν συνηθίσει οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας και ότι ο τρόπος ζωής μας του 21ου αιώνα μας έπεισε ότι πρέπει να είμαστε ξύπνιοι και να κοιμόμαστε σε συγκεκριμένες περιόδους της ημέρας.

«Από βιολογική άποψη, αυτό που κάνει το μωρό είναι απολύτως φυσιολογικό και λογικό. Απλώς δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες του 21ου αιώνα», καταλήγει ο επιστήμονες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top