Μια νέα μελέτη δείχνει τις ακριβείς ώρες που πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η χρονική στιγμή που τρώτε τα γεύματά σας μπορεί να αλλάξει δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.
Η ώρα που τρώτε τα γεύματά σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σας, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κάνοντας αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειές τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που τρώνε τα γεύματά τους.
Οι επιστήμονες διατείνονται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες κακές διατροφικές συνήθειες, όπως το να τρώμε βραδινό αργότερα ή να παραλείπουμε το πρωινό που από πολλούς θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.
Μια γαλλική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε στις 9 το πρωί έχουν έξι τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από κάποιον που τρώει μια ώρα νωρίτερα.
Το φαγητό μετά τις 21:00 συσχετίστηκε με 28% κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου -όπως εγκεφαλικό- σε σύγκριση με το φαγητό πριν τις 20:00, ιδιαίτερα στις γυναίκες, αναφέρει η Mirror .
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 103.000 Γάλλους με μέση ηλικία 42 ετών για να μελετήσει τις συσχετίσεις μεταξύ των προτύπων πρόσληψης τροφής και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο γιατρός Bernard Srour ανέφερε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρώτο γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα – όπως όταν παραλείπουμε το πρωινό – σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με έξι τοις εκατό αύξηση του κινδύνου ανά ώρα καθυστέρησης. Για παράδειγμα, το άτομο που τρώει για πρώτη φορά στις 9 το πρωί έχει έξι τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο από κάποιον που τρώει στις 8 το πρωί».
«Όταν πρόκειται για το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το να τρώμε αργά, μετά τις 21:00, σχετίζεται με 28% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το φαγητό πριν από τις 20:00, ιδιαίτερα στις γυναίκες», υποστηρίζει.
Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια νυχτερινής νηστείας – ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να τρώει κανείς το πρώτο και το τελευταίο γεύμα νωρίτερα.