Είναι ωφέλιμο για την υγεία το κατεψυγμένο φαγητό; Λήγουν οι κατεψυγμένες τροφές; Αυτοί είναι οι πιο συχνοί μύθοι για το κατεψυγμένο φαγητό που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε.
Πολλές νόστιμες και θρεπτικές επιλογές τροφών βρίσκονται στον διάδρομο με τα κατεψυγμένα στο σουπερμάρκετ. Κάποιες από αυτές, αποτελούν βασικές επιλογές και για έναν διατροφολόγο. Αν θέλετε να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και παράλληλα να καταναλώνετε κατεψυγμένα φαγητά, πρέπει να γνωρίζετε τους παρακάτω μύθους που κυκλοφορούν.
Οι μύθοι για το κατεψυγμένο φαγητό
- Μύθος 1: Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά δεν είναι τόσο υγιεινά όσο τα φρέσκα
- Μύθος 2: Οι κατεψυγμένες τροφές έχουν ημερομηνία λήξης
- Μύθος 3: Το να ξεπαγώσεις τροφές για δεύτερη φορά είναι επικίνδυνο
- Μύθος 4: Το γάλα και τα αυγά δεν μπαίνουν στη κατάψυξη
- Μύθος 5: Είναι ασφαλές να ξεπαγώνετε φαγητό στον πάγκο της κουζίνα;
- Μύθος 6: Το να ξεπαγώνετε τις τροφές κάτω από ζεστό νερό είναι ασφαλές
- Μύθος 7: Αν μια τροφή φτάσει στην ημερομηνία λήξης της, δεν μπορεί να μπει στην κατάψυξη
1.Μύθος 1: Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά δεν είναι τόσο υγιεινά όσο τα φρέσκα
Ίσα ίσα, που τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι ακόμα πιο υγιεινά. Όταν οι τροφές αυτές μπαίνουν στην κατάψυξη ενώ βρίσκονται στην πιο φρέσκια τους μορφή, διατηρούν την θρεπτική τους αξία, λόγω της ψύξης.
Στην πραγματικότητα, τα φρούτα και τα λαχανικά που καταψύχθηκαν φρέσκα, μπορεί να έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από αυτά που βρίσκονται εκτός εποχής. Απλώς σιγουρευτείτε ότι στην ετικέτα δεν αναφέρεται ότι περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι.
2.Μύθος 2: Οι κατεψυγμένες τροφές έχουν ημερομηνία λήξης
Η επίσημη οδηγία για το πόσο καιρό μπορείτε να κρατάτε τροφές στην κατάψυξη, είναι 2-6 μήνες για ένα μαγειρεμένο κρέας που περίσσεψε από ένα γεύμα. Αλλά αυτό αφορά μόνο την ποιότητα, όχι την ασφάλεια του να το καταναλώσετε. Το κατεψυγμένο φαγητό, πρακτικά διατηρείται ασφαλές προς βρώση επ’ αόριστον.
Μύθος 3: Το να ξεπαγώσεις τροφές για δεύτερη φορά είναι επικίνδυνο
Αν ξεπαγώσετε μια φορά ένα φαγητό στην συντήρηση, και όχι στον πάγκο, μπορείτε να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη με ασφάλεια. Αν είναι μέσα στο ψυγείο, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πέσει η θερμοκρασία του φαγητού, και κατ’ επέκταση δεν έχει μολυνθεί από βακτήρια. Το μόνο που μπορεί να παρατηρήσετε αν το καταναλώσετε αφού το έχετε ξεπαγώσει δύο φορές, είναι το να έχει λίγο πιο άνοστη γεύση.
Μύθος 4: Το γάλα και τα αυγά δεν μπαίνουν στη κατάψυξη
Όσον αφορά την ασφάλεια, δεν υπάρχει πραγματικά καμία τροφή που να μη μπορείτε να καταψύξετε. Το μόνο που αλλοιώνεται, είναι η γεύση. Η υφή και η αίσθηση κάποιων τροφών, όπως το γάλα και το τυρί, ίσως αλλοιωθούν λίγο, αλλά παραμένουν ασφαλή προς κατανάλωση. Και το ασπράδι των αυγών επίσης μπορεί να διατηρηθεί για καιρό στην κατάψυξη, σε αντίθεση με τον κρόκο.
Μύθος 5: Είναι ασφαλές να ξεπαγώνετε φαγητό στον πάγκο της κουζίνα;
Το να αφήνετε το φαγητό να ξεπαγώσει στον πάγκο είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος να το ξεπαγώνετε. Η θερμοκρασία δωματίου σε μεγάλη διάρκεια εκθέτει τις τροφές σε κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.
Μύθος 6: Το να ξεπαγώνετε τις τροφές κάτω από ζεστό νερό είναι ασφαλές
Η θερμοκρασία είναι το κλειδί στο ξεπάγωμα των τροφών. Το να αφήσετε να τρέχει ζεστό νερό πάνω σε παγωμένες τροφές, περιλαμβάνει κινδύνους. Πολλά σημεία μπορεί και να μαγειρευτούν από το ζεστό νερό.
Μύθος 7: Αν μια τροφή φτάσει στην ημερομηνία λήξης της, δεν μπορεί να μπει στην κατάψυξη
Οι ημερομηνίες λήξης, στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν την ποιότητα του προϊόντος, και όχι την ασφάλεια της κατανάλωσής του. Το να βάλετε στην κατάψυξη τροφές που βρίσκονται στην ημερομηνία λήξης τους, δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία σας.