SARS-CoV2: Ανησυχία για τη νέα παραλλαγή JN.1 που εξαπλώνεται ταχύτατα – Ποια τα συμπτώματα, πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

SARS-CoV2

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή JN.1 του SARS-CoV2, που ανιχνεύθηκε και στη χώρα μας. Ποια είναι τα συμπτώματα, γιατί έχει μπει κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων. Τι λέει στο oloygeia.gr ο Καθηγητής Κώστας Τριανταφυλλίδης

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα μετά την ανίχνευση και στη χώρα μας κρουσμάτων της μετάλλαξης JN.1, (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 γνωστής ως Pirola), του SARS-CoV2, η οποία στις 19 Δεκεμβρίου μπήκε στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την οποία χαρακτήρισε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο. Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ την Ινδία και την Κίνα.

Έξαρση κρουσμάτων λόγω JN.1

Οι επιστήμονες εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα υποπαραλλαγή JN.1, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της Covid σε χώρες που εισέρχονται στο χειμώνα.
«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων Sars-Cov-2 εν μέσω κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ. Ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στοιχεία για την Ελλάδα

Στη χώρα μας ανιχνεύθηκαν 110 κρούσματα και σε χώρες που έχει καταγραφεί παρουσιάζεται εκθετική αύξηση κρουσμάτων και αύξηση των νοσηλειών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ είχαμε αύξηση σε όλους τους δείκτες της covid-19.Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε αύξηση 45% , φτάνοντας τους 1.373 ασθενείς και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 . Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62 και καταγράφηκαν 60 θάνατοι.

Τα συμπτώματα που προκαλεί

Τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από άλλα στελέχη.

  • πονόλαιμος
  • καταρροή
  • βήχας
  • κόπωση
  • πονοκέφαλος
  • μυαλγία
  • πυρετός
  • ανοσμία

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή JN.1

Ο SARS-CoV-2, μεταλλάχθηκε για άλλη μια φορά, και αυτή τη φορά, το στέλεχος BA.2.86 υπέστη μια μετάλλαξη, την JN.1, καθιστώντας την ικανότητα της παραλλαγής να δεσμεύεται στα κύτταρά μας ακόμα πιο ισχυρά από τις περισσότερες άλλες παραλλαγές «Όμικρον» και να αυξάνει τη μεταδοτικότητά του, αναφέρει στο oloygeia.gr ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ.
Στις 4 Νοεμβρίου ο κ. Τριανταφυλλίδης, τόνιζε το oloygeia.gr, μετά τον εντοπισμό της JN.1, σε Γαλλία,Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και ΗΠΑ: «Θα γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες εάν η νέα παραλλαγή JN.1 θα συνδέεται με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων covid-19 ή πόσο καλά θα ανταποκριθούν τα ανοσοποιητικά συστήματα».

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προέρχεται.
Η σχετική υποπαραλλαγή σχετίζεται στενά με την BA.2.86 της “Όμικρον”, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022 και διαθέτει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την XBB.1.5 (Κράκεν), την κυρίαρχη παραλλαγή για αρκετό καιρό.

Ωστόσο, η υποπαραλλαή JN.1 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, επειδή διαθέτει περισσότερες από τρεις δωδεκάδες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα του ιού σε σύγκριση με την XBB.1.5.

Γιατί ανησυχεί τους επιστήμονες

Αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, (CDC), αντιπροσωπεύει το 20% των μολύνσεων.

Είναι κυρίαρχη στις περιοχές των ΒΑ ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι προκαλεί το 30% των νέων μολύνσεων. Μάλιστα, το CDC προειδοποίησε ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι νοσηλείες για την Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 51% στις ΗΠΑ. Οι νοσηλείες για την COVID-19 αυξάνονται γρήγορα.

Η παραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, όπως στην Δανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελλάδα.Οι χώρες αυτές έχουν δει εκθετική αύξηση του στελέχους JN.1 και, μαζί με αυτό, αυξανόμενες νοσηλείες.

Αναπτύσσεται επίσης γρήγορα στην Αυστραλία, την Ασία και τον Καναδά.

Όπως αναφέρει στο oloygeia.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης, η γρήγορη εξάπλωση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πριν από 9 μήνες. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία τους δεν έχει τις σημαντικές αναβαθμίσεις που βοηθούν τον οργανισμό να αποκρούσει τις χειρότερες συνέπειες των λοιμώξεων του κορονοϊού.

Τα νέα εμβόλια έναντι της covid-19 προσφέρουν προστασία

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εξηγεί ότι η πρωτεΐνη της ακίδας είναι επίσης το μέρος ενός ιού που στοχεύουν τα εμβόλια, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια θα πρέπει να λειτουργούν κατά του JN.1 και του BA.2.86, ομοίως. Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο του Dr. David Ho στο Πανεπιστήμιο
Columbia διαπίστωσε ότι το τρέχον εμβόλιο Covid-19, το οποίο σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά την οικογένεια παραλλαγών XBB, προσφέρει επίσης καλή προστασία έναντι της BA. 2.86 και των παραλλαγών της, συμπεριλαμβανομένης της JN.1.

Ο κ.Τριανταφυλλίδης  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού και της γρίπης των ατόμων άνω των 65 ετών στη χώρα μας και συστήνει τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας, ειδικά για ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Για την πρόληψη λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών, ο ΠΟΥ συμβουλεύει:

Φορέστε μάσκα σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους.
Καλύψτε με το χέρι στον βήχα και το φτάρνισμα.
Πλύνετε τακτικά και καλά τα χέρια σας.
Προβείτε σε εμβολιασμό με τα νέα ενημερωμένα εμβόλια κατά του
κορονοϊού και της γρίπης, ειδικά εάν είστε ευάλωτοι.
Μείνετε σπίτι αν αρρωστήσετε.
Κάντε εξετάσεις εάν έχετε συμπτώματα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top