Πώς θα γίνετε καλύτεροι γονείς το 2024 – Οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς για το νέο έτος

καλύτεροι γονείς

Κάθε Πρωτοχρονιά, πολλοί άνθρωποι σχεδιάζουν και αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να διανύσουν το επόμενο έτος. Από αυτή την κατηγορία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι γονείς, που προσπαθούν πάντα να γίνουν… καλύτεροι γονείς.

Μεταξύ πολλών αποφάσεων των γονιών για το νέο έτος είναι να επιδεικνύουν περισσότερη υπομονή με τα παιδιά, να περνούν λιγότερο χρόνο στα τηλέφωνα, να είναι πιο συνεπείς με την πειθαρχία και να ακολουθούν πιο υγιεινές οικογενειακές συνήθειες.

Τα δίδυμα και οι έφηβοι θέτουν επίσης στόχους-όπως επιτεύγματα που σχετίζονται με τους βαθμούς και το σχολείο, την επιτυχία σε μια δραστηριότητα, την άσκηση και τη διατροφή και να κερδίζουν χρήματα, σύμφωνα με την Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital για την υγεία των παιδιών.

Γονείς και παιδιά σε… New Year’s Resolution

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις γονείς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν ότι πήραν αποφάσεις ή έθεσαν προσωπικούς στόχους κατά τη διάρκεια του έτους, με το ένα τέταρτο από αυτούς να σκοπεύει σε «reset» καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα για το επόμενο ημερολογιακό έτος. Ένας μικρότερος αριθμός επιλέγει να κάνει αυτή την επαναφορά στην αρχή της σχολικής χρονιάς ή στα γενέθλια.

Πάνω από τους μισούς γονείς λένε ότι το παιδί τους ηλικίας 11-18 ετών έχει θέσει και προσωπικούς στόχους, σύμφωνα με την εθνικά αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που βασίζεται σε 2.044 απαντήσεις από γονείς παιδιών ηλικίας 0-18 ετών που ερωτήθηκαν τον Αύγουστο του 2023 στις ΗΠΑ.

«Σημαντικές περιστάσεις, όπως η έναρξη ενός νέου ημερολογιακού ή σχολικού έτους, δίνουν στις οικογένειες ευκαιρίες για αναστοχασμό και κίνητρα για να βελτιώσουν έναν τομέα σωματικής και συναισθηματικής υγείας», δήλωσε η διευθύντρια του Mott Poll, Sarah Clark.

«Η δημοσκόπησή μας δείχνει ότι οι γονείς συχνά εστιάζουν σε τομείς που θα ήθελαν να βελτιώσουν στην γονική τους προσέγγιση, όπως η δέσμευση, η εστίαση στη δική τους υγεία και της υγείας του παιδιού τους και η υποστήριξη της σύνδεσης του παιδιού τους με την ευρύτερη κοινότητα», προσθέτει η ειδικός.

Οι αποφάσεις των γονέων για το 2024

Σχεδόν οι μισές μητέρες και το ένα τρίτο των πατέρων δήλωσαν ότι έχουν θέσει στόχους να αλλάξουν κάτι σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα να προσπαθούν να έχουν περισσότερη υπομονή και περισσότερους από τους μισούς να θέλουν να περνούν λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό τους.

Μερικοί γονείς θέτουν επίσης στόχους που σχετίζονται με την υγεία, με σχεδόν τους μισούς να ορκίζονται να παρέχουν πιο υγιεινά γεύματα και σνακ και περισσότερο από το ένα τρίτο να σχεδιάζουν να ασκούνται μαζί με το παιδί τους.

Μεταξύ εκείνων που έχουν θέσει στόχους ανατροφής, περίπου τα τρία τέταρτα πιστεύουν ότι τους βοήθησε να γίνουν καλύτεροι γονιοί και ακόμη περισσότεροι πιστεύουν ότι βοήθησε το παιδί τους να μάθει πώς να εργάζεται για την επίτευξη ενός στόχου.

«Ο καθορισμός στόχων για τη βελτίωση της ανατροφής των παιδιών μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν τις αξίες και τις προτεραιότητές τους και να έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας», είπε η Clark.

Γονείς με τρία ή περισσότερα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να θέτουν στόχους σχετικά με τη συνοχή με την πειθαρχία και τη συμμετοχή των παιδιών τους σε πνευματικές δραστηριότητες, σε σύγκριση με γονείς με λιγότερα παιδιά, δείχνει η δημοσκόπηση.

Τα παιδιά παίρνουν επίσης αποφάσεις

Όσον αφορά τους στόχους των παιδιών, σχεδόν το 70% σχετίζεται με τους βαθμούς και τις σχολικές επιδόσεις, ενώ λίγο περισσότερο από τα μισά παιδιά θέλουν να πετύχουν σε μια δραστηριότητα. Περίπου δύο στα πέντε παιδιά επικεντρώνονται στην άσκηση, τις διατροφικές συνήθειες και τα χρήματα, ενώ πάνω από το ένα τρίτο θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι νέο. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των στόχων περιελάμβαναν φιλία ή εθελοντισμό.

Σύμφωνα με τους γονείς, οι έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών αναφέρουν συχνότερα στόχους που σχετίζονται με τη διατροφή και την άσκηση, ενώ η εξερεύνηση ενός καινούργιου πράγματος είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά 11-14 ετών.

«Ο καθορισμός στόχων βοηθά τα παιδιά να μάθουν να είναι υπόλογα για τις πράξεις τους και να αναπτύξουν μια νοοτροπία ανάπτυξης», είπε η Clark και πρόσθεσε: «Οι γονείς που διαμορφώνουν τον καθορισμό στόχων μπορούν επίσης να διδάξουν στα παιδιά τη σημασία του να εργάζονται για κάτι και να μαθαίνουν από τα λάθη που κάνουν στην πορεία».

Γιορτάζοντας την επιτυχία

Οι γονείς μοιράστηκαν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους υποστηρίζουν τα παιδιά τους στους στόχους τους. Οι περισσότεροι λένε ότι γιορτάζουν την προσπάθεια του παιδιού τους να βελτιωθεί, ενώ περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχουν στην προσπάθεια του παιδιού για την επίτευξη του στόχου.

Άλλοι βοηθούν με την παρακολούθηση της προόδου των παιδιών τους, παρέχουν οικονομική υποστήριξη ή προσφέρουν ανταμοιβή για την επίτευξη του στόχου τους.

«Η λήψη μέτρων για την ενθάρρυνση του καθορισμού στόχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος οι γονείς να δείξουν την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο παιδί τους», είπε η Clark. Οι γονείς μπορεί να θέλουν να προσδιορίσουν συγκεκριμένες στρατηγικές για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να επιτύχουν τον στόχο τους, συνιστά.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο συχνά οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις την Πρωτοχρονιά που ξεθωριάζουν όσο περνάει ο καιρός. Εάν οι οικογένειες είναι σοβαρές στην τήρηση των αποφάσεων, είναι σημαντικό να θέσουν συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους και να προγραμματίσουν χρόνο για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να τους επιτύχουν», καταλήγει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top