Σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο ιατρικός τουρισμός. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας.
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή διαπρεπών ομιλητών και ομιλητριών πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας 14 και 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ)και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο και τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής.
Στη σημαντική αυτή επιστημονική συνάντηση ειδικοί επιστήμονες, παράγοντες του Τουρισμού της Υγείας από την Ελλάδα, το εξωτερικό και εκπρόσωποι της Ομογένειας και των απανταχού Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων, συζήτησαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, της ΕΛΙΤΟΥΡ, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γιώργος Πατούλης, αφιέρωσε το συνέδριο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, με στόχο να αναδείξει την χώρα μας ως κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως.
Βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην επιστημονική έρευνα για την εξωσωματική γονιμοποίηση και παράλληλα διαθέτει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που την καθιστά ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται», τόνισε ο Δρ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε τις επιτυχίες που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στον Τουρισμό Γονιμότητας μέσα από το έργο των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στον συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και σε άλλους τομείς, που σχεδιάζει σύντομα να αναδείξει η ΕΛΙΤΟΥΡ.
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε εκτενώς και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, επισημαίνοντας ότι ο Τουρισμός Γονιμότητας, ως κεφαλαιώδες τμήμα του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας, προσελκύει δυνητικούς επενδυτές από κάθε γωνιά του κόσμου: «Σε μια χρονιά που παγκοσμίως ο Τουρισμός Υγείας εκτινάσσεται μετά την υγειονομική δοκιμασία της πανδημίας, το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας συστρατεύει τις δυνάμεις της χώρας και του απόδημου ιατρικού κόσμου για την επιτυχή ανάδειξη του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας στον παγκόσμιο χάρτη, προτάσσοντας τον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.
Ο τουρισμός υγείας ως εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι η Ελλάδα δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, σε τουρίστες που θα την επιλέξουν ως προορισμό για την παροχή σύγχρονης, εξελιγμένης ιατρικής φροντίδας, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ταχύτατα εξελισσόμενης Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, η οποία υπήρξε και εισηγήτρια της νομοθεσίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ανέλυσε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, ενώ υπογράμμισε ότι η επιστημονική υπεροχή της Ελλάδας στον τομέα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού ζευγαριών από το εξωτερικό: «Έχουμε διαμορφώσει το πλέον ανταγωνιστικό πλαίσιο, που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν όχι παγκοσμίως. Με αύξηση ορίου ηλικίας στα 54 έτη και μια σειρά άλλων διατάξεων που αφορούν στην επέκταση της παρένθετης μητρότητας, μπορούμε να συζητούμε για τον τουρισμό υγείας, με οργανωμένες ροές και όχι για την τυχαία αντιμετώπιση της έκτακτης ιατρικής ανάγκης», ανέφερε.
Ο πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος,μίλησε για τις πολιτικές Υγείας σε διεθνές επίπεδο και τόνισε την επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης της IVF σε έρευνα και τεχνολογία, σε ένα κόσμο που ο πληθυσμός συνεχώς γηράσκει, ενώ η διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού Παναγιώτα Διονυσοπούλου, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του υπουργείου για τον τουρισμό υγείας και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος, παρουσίασε τα προγράμματα της σχολής, με έμφαση στο αγγλόφωνο τμήμα που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια, και τη συμβολή της ως διεθνή πλέον κόμβο για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ Κωσταντίνος Πάντος τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις του Τουρισμού Γονιμότητας της Ελλάδας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο cluster που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη.
Νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, δεκάδες διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες από έγκριτα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα όλου του κόσμο, καθώς και ξένοι συνάδελφοί τους, παρουσίασαν μέσα από τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις τους τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων IVF στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την οργάνωση των υπηρεσιών τουρισμού υγείας γύρω από αυτόν τον κλάδο, αλλά και τις μοναδικές αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από αυτόν.
Χαρακτηριστική ήταν σε αυτή την κατεύθυνση η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνοκινεζικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΕΕΑ Σταύρου Μονεμβασιώτη για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς, ενώ ο Καθηγητής Νίκος Βραχνής, το μέλος ΔΣ της ΕΛΙΤΟΥΡ Γεώργιος Κακουλίδης και ο διευθυντής προγραμμάτων χρηματοδότησης Βασίλης Ζύμνης μίλησαν σχετικά με τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Στο συνέδριο μετείχαν επίσης, μέσα από τη συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών (GDHI), εκπρόσωποι των Ομογενειακών Κοινοτήτων και ελληνικοί ιατρικοί σύλλογοι από τις ομογενειακές κοινότητες του εξωτερικού: ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Μελβούρνη Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο καθηγητής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College της Μ. Βρετανίας Βασίλειος Παπαλόης, η Πρόεδρος των Ελλήνων ιατρών στο Ην. Βασίλειο (He.Di.D.A) Δρ. Αθηνά Αγγελοπούλου η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Μεγάλη Βρετανία Δρ. Κυριακή Σονίδου, ο Πρόεδρος των Ελλήνων και Κυπρίων Ελλήνων ιατρών Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας ¨Γένεσις¨ Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Δρ. Κωνσταντίνος Γούσιας.
Τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διατύπωσαν μέσα από τις ομιλίες τους οι: Ιπποκράτης Σαρρής (Kings College Λονδίνο), Jijun Chu (Πανεπιστήμιο Anhui, Κίνα), Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος (Πανεπιστήμιο Offenbach Γερμανία), Νικόλαος Λολατζής (Μελβούρνη), Δρ. Γεώργιος Πατρίκιος (Ναυτικό Νοσοκοµείο Αθηνών), Κωνσταντίνος Νικολέττος (Κέντρο Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, Αλεξανδρούπολη), καθηγητής Χαράλαµπος Συριστατίδης (Αρεταίειο), καθηγητής Ιωάννης Γεωργίου (Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων), Μαρίνος Τσιριγώτης (ΙΑΣΩ), Δρ. Κώστας Σφακιανούδης (Κλινική Γένεσις), Δρ. Βασίλης Κελάρης (Υγεία IVF Εµβρυογένεσις), Δρ. Νίκος Κανακάς (Κέντρο Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής Embryoland), Δρ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος (Μονάδα Γονιµότητας & Εξωσωµατικής Γονιµοποίησης Νοσοκομείου ΡΕΑ), Δρ. Ηλίας Τσάκος (Embryoclinic Θεσσαλονίκης), Δρ.Κωνσταντίνος Αντωνίου (IVF κεντρο), Δρ. Ιωάννης Δουγιώτης (IVF Serum Λυκόβρυσης), Θέμης Μαντζαβίνος Αν. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και οι γυναικολόγοι – μαιευτήρες Δρ. Νικόλαος Πετρογιάννης, Δρ. Ματθαίος Φραϊδάκης, Δρ Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, Δρ Νικόλαος Μπαθρέλος και Δρ Λεωνίδας Μαμάς.
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και σχολιασμοί έγιναν από τους συμμετέχοντες μαιευτήρες γυναικολόγους Κωνσταντίνο Ζηκόπουλο, Αγνή Πάντου, Αλέξανδρο Ζερβάκη, Αγγελική Γερεντέ, Κωνσταντίνο ∆ηµητρούλη, Βασίλη Κοντόπουλο, Γιάννη Ιωαννίδη και ∆ηµήτρη Μάζη και την εμβρυοκαρδιολόγο, Λέκτορα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Βικτωρία Πολυδώρου.
Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών και Πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού Δρ. Αντώνης Πολυδώρου, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του πρώτου Cluster ιατρών που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.