Αυτοπεποίθηση: 6 περιπτώσεις που μπορεί ακόμη και να σας καταστρέψει – Τι λένε ειδικοί του Χάρβαρντ

αυτοπεποίθηση

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν είναι πάντα σωστοί σε ο,τι αφορά στην λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή και τη δουλειά τους. Ενίοτε μπορεί να είναι και αυτοκαταστροφικοί.

Μια μελέτη 70.000 σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων από τους Thomas Graeber και Benjamin Enke διαπίστωσε ότι η αυτοπεποίθηση δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα δεξιότητες. Η οξυδερκής λήψη αποφάσεων συχνά συνίσταται στο πόσο καλά ένα άτομο κατανοεί τα όρια των γνώσεών του και όχι στην αυτοπεποίθηση.

Μερικές φορές, η πιο δυνατή, η πιο σίγουρη φωνή μπορεί πράγματι να είναι και η πιο υπεύθυνη σε ο,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων. Άλλες φορές, το άτομο που καταλαβαίνει ότι δεν γνωρίζει την απάντηση και επομένως συγκρατείται σε μια συζήτηση μπορεί να αποδειχθεί πιο σοφό.

Το αν οι ομάδες και οι οργανισμοί θα λάβουν καλές αποφάσεις εξαρτάται από το αν οι κατάλληλοι άνθρωποι έχουν ικανότητες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Thomas Graeber, επίκουρου καθηγητή στο Harvard Business School.

Στην έρευνα του  μελέτησε το εάν οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους λιγότερο ταλαντούχους και τι συμβαίνει, όταν οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις με βάση την αυτοπεποίθησή τους σχετικά με το πόσο σθεναρά θα εμφυσήσουν τη δική τους γνώμη στις ομαδικές αποφάσεις.

Οι οργανισμοί προοδεύουν ή αποτυγχάνουν με βάση τις στρατηγικές αποφάσεις που προέρχονται από κορυφαίους ηγέτες. Πρέπει η εταιρεία να κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν ή να αναβαθμίσει ένα υπάρχον; Τα στελέχη φιλοδοξούν να προβάλλουν με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους τις αποφάσεις τους σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, για να μην φαίνονται ανίκανα.

Ωστόσο, η έρευνα του Graeber δείχνει ότι οι ηγέτες που αξιολογούν σωστά τι ξέρουν και τι δεν γνωρίζουν, αναγνωρίζουν τα αδύναμα σημεία τους και εμπλέκουν άλλους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Όταν η αυτοπεποίθηση είναι κακώς νοούμενη -όπως σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι που κάνουν λάθος έχουν εσφαλμένα αυτοπεποίθηση- τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από το άθροισμα των επιμέρους ατομικών αποφάσεων.

Οι συνέπειες της υπερβολικής αυτοπεποίθησης

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε διάφορους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι εξής:

  1. Μειώνει την ικανότητα να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του
  2. Προκαλεί δυσκολίες στις σχέσεις
  3. Αυξάνει τον κίνδυνο για ψυχολογικά προβλήματα
  4. Αυξάνει τον κίνδυνο για τραυματισμούς και αστοχίες
  5. Προκαλεί δυσκολίες στην επαγγελματική ζωή
  6. Μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής

1.Μειώνει την ικανότητα να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του

Όταν κάποιος είναι υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του, είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσει τα λάθη του και να προσπαθήσει να τα διορθώσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα λάθη και σε δυσκολίες στην επίτευξη στόχων.

2. Προκαλεί δυσκολίες στις σχέσεις

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στις σχέσεις. Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους μπορεί να είναι λιγότερο προσιτοί και να μην ακούνε τις ανάγκες των άλλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και απογοήτευση στις σχέσεις.

3. Αυξάνει τον κίνδυνο για ψυχολογικά προβλήματα

Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να βιώσουν συναισθήματα αλαζονείας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

4. Αυξάνει τον κίνδυνο για τραυματισμούς και αστοχίες

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμούς. Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάρουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις ή να μην λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

5. Προκαλεί δυσκολίες στην επαγγελματική ζωή

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην επαγγελματική ζωή. Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ακούσουν τις συμβουλές των άλλων ή να συνεργαστούν με τους άλλους. Αυτό μπορεί να τους εμποδίσει να προαχθούν ή να επιτύχουν τους στόχους τους στην καριέρα τους.

6. Μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και να ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top