Μια πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε ότι το ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται σε κοινά τρόφιμα, όπως η βρώμη και οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.
Στη μελέτη, που ονομάζεται CAPP2, συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα με σύνδρομο Lynch από όλο τον κόσμο και σε αυτή ηγήθηκαν ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Newcastle και του Leeds.
Σύμφωνα με την Cancer Research UK, το σύνδρομο Lynch επηρεάζει περίπου έναν στους 300 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και προκαλείται από ένα γενετικό σφάλμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών, καθώς και άλλων μορφών καρκίνου.
Τα άτομα με σύνδρομο Lynch έχουν έως και 80% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου στη διάρκεια της ζωής τους και κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν άλλους καρκίνους σε μικρότερη ηλικία από τον γενικό πληθυσμό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μια τακτική δόση ανθεκτικού αμύλου, που λαμβάνεται κατά μέσο όρο για δύο χρόνια, δεν επηρέασε τους καρκίνους στο έντερο, αλλά μείωσε τους καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος περισσότερο από το ήμισυ.
Αυτή η επίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος και του δωδεκαδακτύλου.
Η πιο εκπληκτική πτυχή της μελέτης ήταν ότι αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε έως και 10 χρόνια αφότου οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να παίρνουν το συμπλήρωμα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, είναι μια μελέτη 10ετούς παρακολούθησης.