«Έχασα σχεδόν 6 κιλά σε έξι εβδομάδες ακολουθώντας 9 συνήθειες των μακροβιότερων ανθρώπων»

συνήθειες

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στη Γη ζουν σε πέντε πολύ διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και έχουν διαφορετικές συνήθειες. Οι κάτοικοι των λεγόμενων «Μπλε Ζωνών» είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να φτάσουν τα 100 χρόνια, με σχετικά καλή υγεία.

Η περιοχή Barbagia της Σαρδηνίας στην Ιταλία, η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η χερσόνησος Nicoya στην Κόστα Ρίκα, οι Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και η Ικαρία στην Ελλάδα φιλοξενούν πάνω από τον μέσο όρο αριθμό αιωνόβιων.

Και ενώ αυτές οι περιοχές φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό όσον αφορά τον πολιτισμό, τη γεωγραφική θέση ή τη γλώσσα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μοιράζονται εννέα κοινά χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, που ονομάζονται «Power 9».

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να μεταμορφωθείτε σε μόνιμο κάτοικο γυμναστηρίου, να διαγράψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας ή ακόμα και να πείτε αντίο στο αλκοόλ για να ακολουθήσετε το παράδειγμα των Blue Zoners.

Η Δρ. Samantha Wild, κλινική επικεφαλής υγείας των γυναικών από την Bupa Health Clinics, λέει στο Sun Health: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τις Μπλε Ζώνες είναι η ολιστική τους προσέγγιση στην υγεία. Πάντα λέω στους ασθενείς μου ότι δεν είναι μόνο η διατροφή και η άσκηση, και οι κάτοικοι της Μπλε Ζώνης το αποδεικνύουν αυτό».

«Είναι ο τρόπος ζωής, τα επίπεδα άγχους, ο ύπνος και η ψυχική υγεία. Πράγματα όπως η πνευματικότητα μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά ο χρόνος που αφιερώνετε στη φύση, η αργή κίνηση, η καλή ξεκούραση, η σύνδεση με φίλους, ο σκοπός -όλα αυτά θα μειώσουν την απελευθέρωση των επιβλαβών ορμονών του στρες με τις οποίες ζούμε πολλοί κάθε μέρα», εξηγεί η ειδικός.

«Έτσι, προκάλεσα τον εαυτό μου να ζήσει έξι εβδομάδες όπως κάνουν στις Μπλε Ζώνες, αλλάζοντας τη ρουτίνα, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μου. Και τα αποτελέσματα δύο ελέγχων υγείας, στην αρχή και στο τέλος του πειράματός μου, έδειξαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Η Δρ. Wild πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα των έξι εβδομάδων/Φωτογραφία: The Sun

9 συνήθειες μακροζωίας που ακολουθούν οι κάτοικοι στις «Μπλε Ζώνες»

  1. Κινούνται φυσικά
  2. Έχουν αίσθηση του σκοπού
  3. «Κατεβάζουν ταχύτητα»
  4. Νιώθουν σχεδόν πάντα χορτάτοι
  5. Επιλέγουν τα «πράσινα πιάτα»
  6. Έχουν το μέτρο σαν κλειδί
  7. Αγκαλιάζουν την πνευματικότητα
  8. Έχουν κοντά την οικογένειά τους
  9. Έχουν πολλές κοινωνικές επαφές

1. Κινούνται φυσικά

Οι κάτοικοι της «Μπλε Ζωνών» κλίνουν προς τους τρόπους ζωής που τους κρατούν φυσικά σε κίνηση κάθε μέρα. Αναπτύσσονται και συντηρούν κήπους και γενικά δεν χρησιμοποιούν μηχανικό εξοπλισμό για εργασίες στο σπίτι ή στον κήπο.

«Ως μαραθώνιος και εξαιρετικά δρομέας, η κίνησή μου είναι συνήθως πιο επίμονη και αποφασιστική παρά φυσική. Έτσι, άλλαξα την έντονη άσκησή μου με μια πιο ήπια προσέγγιση, εγκαταλείποντας τα μεγάλα τρεξίματα για πιο προσεκτικούς, πιο αργούς περιπάτους», περιγράφει η Δρ. Wild και προσθέτει:

«Πέρασα επίσης έναν μήνα προετοιμάζοντας τον κήπο μου για την άνοιξη και άρχισα να σκουπίζω το ξύλινο πάτωμά μου με απλή σκούπα αντί με ηλεκτρική».

2. Έχουν αίσθηση του σκοπού

Τόσο οι κάτοικοι της Οκινάουα και οι Nicoyans της Κόστα Ρίκα έχουν μια φράση που μεταφράζεται ως «ο σκοπός μου να ξυπνάω το πρωί». Αυτό είναι πιο δύσκολο να υιοθετηθεί καθώς είναι αδύνατο να το ορίσουμε.

«Αλλά φρόντισα να στέλνω μήνυμα στον μπαμπά μου, που πάσχει από άνοια, κάθε πρωί. Ξυπνούσα 20 λεπτά πριν από τα παιδιά κάθε μέρα για να δώσω χρόνο στον εαυτό μου να απολαύσει έναν καφέ με ηρεμία πριν ξεκινήσει η μέρα. Μου άρεσε ότι μου έδωσε λίγο χρόνο μεταξύ ύπνου και ξύπνιου –και συνειδητοποίησα ότι ήταν καιρός να μείνω μόνη μου και να αναπνεύσω», σημειώνει η Δρ. Wild.

3. «Κατεβάζουν ταχύτητα»

Το «κατέβασμα της ταχύτητας» σημαίνει πολύ απλά, να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μυρίσετε τα τριαντάφυλλα.

Ερευνητές που εξετάζουν τις συνήθειες των κατοίκων της Μπλε Ζώνης διαπίστωσαν ότι κάθε κοινότητα χρειάζεται χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα άγχους, είτε πρόκειται για προσευχή για τους Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας στη Λόμα Λίντα είτε για μια ώρα χαλάρωσης στη Σαρδηνία.

«Δεν είμαι ιδιαίτερα υπέρ του happy hour, αλλά κάθισα στον κήπο και άκουσα το τραγούδι των πουλιών. Περιπλανήθηκα και στην τοπική παραλία (μένω στην Κορνουάλη) με έναν καφέ, αντί να τον πιω στο γραφείο μου», αναφέρει η ειδικός.

4. Νιώθουν σχεδόν πάντα χορτάτοι

Όλες οι κοινότητες της Μπλε Ζώνης τείνουν να έχουν το μικρότερο και τελευταίο γεύμα τους αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και σταματούν να τρώνε όταν είναι 80% χορτάτοι.

«Συνήθως περιέγραφα τον εαυτό μου ως αχόρταγο, οπότε ήταν δύσκολο να ακολουθηθεί αυτός ο κανόνας. Ωστόσο, το να τρώω πιο αργά και προσεκτικά έγινε κάτι που συνήθισα αρκετά γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, ένιωθα λιγότερο πεινασμένη επειδή έτρωγα δίνοντας έμφαση στο φαγητό μου παρά στην τηλεόραση», εξηγεί με τη σειρά της η Δρ. Wild.

Η Δρ. Wild μετά το πρόγραμμα των έξι εβδομάδων/Φωτογραφία: The Sun

5. Επιλέγουν τα «πράσινα πιάτα»

Τα φασόλια και οι φακές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των περισσότερων αιωνόβιων διατροφών. Η Δρ. Wild άλλαξε με ενθουσιασμό -αλλά και με τρόμο- τη ζωική της διατροφή σε μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης.

«Χρησιμοποίησα hashtags όπως #plantbased και #vegan για να αναζητήσω βίντεο με συνταγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έμεινα έκπληκτη όταν είδα ότι μέσα σε λίγες μέρες ένιωσα πιο φωτεινή και είχα περισσότερη ενέργεια. Κατάφερα να καταναλώνω τα πέντε φρούτα και λαχανικά τις περισσότερες μέρες», αναφέρει η ίδια και συνεχίζει:

«Δεν έτρωγα πάρα πολύ κρέας πριν, οπότε μπορεί να το βρήκα πιο εύκολο από πολλούς ανθρώπους. Αλλά η σταδιακή μείωση είναι συχνά ευκολότερη. Τώρα, περιμένω να φάω το κρέας μου μόνο στα ψητά της Κυριακής».

6. Έχουν το μέτρο σαν κλειδί

Εκτός από τους Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας, όλοι οι κάτοικοι της Μπλε Ζώνης απολαμβάνουν το κρασί, υποστηρίζοντας ότι «το κόλπο είναι να πίνεις ένα με δύο ποτήρια την ημέρα».

Αν και είναι καλύτερο από το καθόλου, η Δρ. Wild παραδέχεται ότι πίνει περισσότερα από δύο, πιθανώς πέντε ημέρες την εβδομάδα. «Έμεινα έκπληκτη με το πόσο εύκολο ήταν όμως. Συνειδητοποίησα ότι είναι πραγματικά τα πρώτα δύο που απολαμβάνω πραγματικά».

7. Αγκαλιάζουν την πνευματικότητα

Οι ερευνητές της «Μπλε Ζώνης» ανακάλυψαν ότι η παρακολούθηση μιας θρησκευτικής λειτουργίας τέσσερις φορές το μήνα μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής έως και 14 χρόνια.

«Έχοντας πάει στην εκκλησία κάθε εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 12 ετών και στη συνέχεια μερικές φορές το μήνα μέχρι τα 20 μου, ένιωσα αμέσως σαν στο σπίτι μου στη λειτουργία», αναφέρει η ειδικός και συνεχίζει:

«Παρακολουθούσα δύο λειτουργίες την εβδομάδα και άρχισα πραγματικά να το απολαμβάνω. Δεν είναι τόσο η αίσθηση της θρησκείας που με κάνει να νιώθω διαφορετικά, αλλά η αίσθηση της ηρεμίας, της σύνδεσης και του χρόνου που αφιερώνω στη μέρα μου για να επιβραδύνω».

8. Έχουν κοντά την οικογένειά τους

Οι άνθρωποι που φτάνουν τα 100 τείνουν να έχουν κρατήσει την οικογένειά τους κοντά, ακόμη και τους ηλικιωμένους γονείς τους στο σπίτι τους.

«Δεν πρόκειται να μετακομίσω με τους γονείς μου μαζί μου, αλλά τους επισκέπτομαι δύο φορές το μήνα και καλώ τον πατέρα μου να μείνει μαζί μου για λίγες μέρες. Μου άρεσε να τους κάνω εκπλήξεις και ενώ είμαστε απίστευτα δεμένοι ούτως ή άλλως, το να τους βλέπω χωρίς λόγο ήταν ένας υπέροχος τρόπος να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί», περιγράφει η Δρ. Wild.

9. Έχουν πολλές κοινωνικές επαφές

Όλοι όσοι ζουν στις Μπλε Ζώνες απολαμβάνουν υγιείς φιλίες. Οι κάτοικοι της Οκινάουα στην Ιαπωνία, δημιουργούν ομάδες πέντε φίλων που δεσμεύονται ο ένας στον άλλο για μια ζωή.

«Έτσι, πέρασα τον μήνα μου ελέγχοντας ποιους φίλους δεν έχω δει ή δεν έχω μιλήσει για λίγο και κάνοντας σχέδια με άλλους που συνήθως είμαι πολύ απασχολημένη για να δω εκτός από μερικές φορές το χρόνο», εξηγεί η ειδικός.

Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα

Η Δρ. Wild παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών στην καθημερινότητά της εξέπληξαν ακόμη και την ίδια.

Έχασε 5,8 κιλά σε περίπου έξι εβδομάδες, μείωσε σημαντικά τον ΔΜΣ της, την αναλογία ύψους προς τη μέση, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού και του παχέος εντέρου, και έχει επίσης μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top