Μία απλή φαρμακογενετική εξέταση με σάλιο δίνει στον ιατρό τη γνώση ώστε να επιλέξει για τον κάθε ασθενή του την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η πανδημία μπορεί να βρίσκεται σε αποδρομή, άφησε όμως πίσω της εκτός όλων των άλλων και προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έως το 2030, τα προβλήματα ψυχικής υγείας (ιδιαίτερα η κατάθλιψη) θα είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Ο αυξανόμενος ρυθμός της Κατάθλιψης απασχόλησε και τους συμμετέχοντες στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) στη Ρόδο 25-28 Μαίου.
Σήμερα, 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κατάθλιψη ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας.
Τι αναφέρθηκε στο Συμπόσιο
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, το 1/3 των ασθενών δεν ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία, συχνά παρουσιάζουν παρενέργειες με αποτέλεσμα διαδοχικές δοκιμές φαρμακευτικών αγωγών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γονίδια του κάθε ανθρώπου μεταβολίζουν διαφορετικά το κάθε φάρμακο.
Σήμερα, μία απλή φαρμακογενετική εξέταση με σάλιο μπορεί να δώσει στον θεράποντα ιατρό την γνώση σε γονιδιακό επίπεδο που απαιτείται, ώστε να επιλέξει για τον κάθε ασθενή του την πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Το αποτέλεσμα είναι η γρηγορότερη ύφεση των συμπτωμάτων και η μείωση των παρενεργειών της θεραπείας και αυτό ακριβώς είναι που αυξάνει τη συμμόρφωση στη προτεινόμενη θεραπεία και την αποτελεσματικότητα σε σχέση με την ύφεση της συμπτωματολογίας. Ειδικότερα για τους ασθενείς που παρουσιάζουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία, η ανάγκη για γενετικά καθοδηγούμενη φαρμακευτική επιλογή είναι κεφαλαιώδους σημασίας με θετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της υγείας του ίδιου του ασθενή, του περιβάλλοντός του αλλά και του Συστήματος Υγείας.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο συμπόσιο με τίτλο “Φαρμακογενετική και Ιατρική Ακριβείας – Εξατομικεύοντας τη θεραπεία στη Ψυχική Υγεία” στο οποίο προέδρευσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ και Πρόεδρος της ΕΨΕ Δρ. Β. Μποζίκας ενώ ομιλητές ήταν ο Ν. Παναγιώτου, Γενετιστής, Επιστημονικός Διευθυντής iDNA Laboratories, ο Δ. Ρούκας, Ψυχίατρος και Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας (ΕΛΕΨΥ) και ο Ν. Γκούβας, Ψυχίατρος, και Πρόεδρος Κλάδου Πληροφορικής & Καινοτόμων Τεχνολογιών ΕΨΕ.