Παιδί: 5 ερωτήσεις γονέων για τα γλυκά στη διατροφή του

Παιδί

Από ποια ηλικία επιτρέπονται τα γλυκά; Είναι σωστό να μην δίνω καθόλου γλυκά στο παιδί; Αν έχει πρόβλημα βάρους, να τρώει γλυκά; Ως γονιός είναι λογικό να έχετε κάποιες απορίες για το ρόλο που παίζουν τα γλυκά στη διατροφή του παιδιού σας. Ήρθε η ώρα να τις λύσετε…

Οι περισσότεροι γονείς όταν το παιδί τους ζητάει ένα παγωτό ή μια σοκολάτα από το περίπτερο ενδίδουν στο αίτημά του. Ωστόσο κάνουν το σωστό; Δείτε πότε τα γλυκά επιτρέπονται από ποια ηλικία και ποια ειναι τα πιο υγιεινά. Οι ειδικοί πάντως ανησυχούν για την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά.

Οι 5 ερωτήσεις των γονέων

  1. Από ποια ηλικία επιτρέπονται τα γλυκά;
  2. Είναι σωστό να μη δίνω καθόλου γλυκά στο παιδί;
  3. Αν έχει πρόβλημα βάρους, να τρώει γλυκά;
  4. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα;
  5. Ποια είναι τα πιο υγιεινά γλυκά για τα παιδιά

1. Από ποια ηλικία επιτρέπονται τα γλυκά;

Οι ειδικοί σε γενικές γραμμές συμβουλεύουν να καθυστερούμε να δίνουμε γλυκά στο παιδί. Γενικά καλό είναι υποστηρίζουν να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τα γλυκά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα και να μην ξεκινήσουμε να τους δίνουμε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

2. Είναι σωστό να μη δίνω καθόλου γλυκά στο παιδί;

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι θα κρατήσετε το παιδί σας μακριά από τα γλυκά  με το να τα απαγορεύσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τα γλυκά περισσότερο θελκτικά για το παιδί σας. Μάλιστα,  οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν γλυκά με μέτρο μαθαίνουν από μικρά να έχουν διατροφική πειθαρχία.

3. Αν έχει πρόβλημα βάρους, να τρώει γλυκά;

Στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος το απιδί μπορεί να τρώει γλυκό 2 φορές την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να συνεννοείστε και με τον παιδίατρο καθώς οι διατροφικές ανάγκες του κάθε παιδιού είναι διαφορετικές.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα Αμερικανών ειδικών του 2011 τα παιδιά που συνήθιζαν να τρώνε γλυκά με μέτρο είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι ειδικοί, όμως, τονίζουν ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι ώστε τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά.

4. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα;

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει όντως ενοχοποιηθεί συχνά ότι είναι πιθανό να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά και υπερκινητικότητα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία έρευνα που να τεκμηριώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Αν και πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους, όταν τρώνε γλυκά, γίνονται πιο ζωηρά, οι  ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη προκαλεί στα παιδιά ακριβώς το αντίθετο: υπνηλία.

5. Ποια είναι τα πιο υγιεινά γλυκά για τα παιδιά

Γλυκά με φρούτα: Τα γλυκά που περιέχουν φρούτα είναι μια καλή επιλογή, καθώς τα φρούτα προσθέτουν γεύση και γλυκύτητα χωρίς να αυξάνουν σημαντικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μερικά παραδείγματα είναι τα κέικ με φρούτα, οι φρουτοσαλάτες, τα ψημένα μήλα ή τα δαμάσκηνα.
Γλυκά με ξηρούς καρπούς και σπόρους: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών. Μπορούν να προστεθούν σε γλυκά, όπως μπάρες δημητριακών, μάφιν ή κέικ, για να τα κάνουν πιο θρεπτικά.
Γλυκά με σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει ακόμα ζάχαρη και λιπαρά.

Αυτό το γνωρίζατε;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior, η αδυναμία των παιδιών για τα γλυκά έχει βιολογική βάση και οφείλεται στον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης τους.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top