Μόνο το 41% των πολιτών εκφράζει ικανοποίηση για το σύστημα Υγείας, ενώ οι γιατροί σε ποσοστό 49,7% το κρίνουν αρνητικά.
Δυσαρεστημένοι από την οργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εμφανίζονται οι πολίτες, εκφράζοντας όμως ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας της GPO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το διάστημα από 12 έως 21 Απριλίου και διεξήχθη στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών.
Η έλλειψη οργάνωσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας φαίνεται να ταλαιπωρεί τους πολίτες οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε ποσοστό 74%, σε αντίθεση με την ικανοποίηση που εκφράζουν για το επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού σε ποσοστό 87,6% και νοσηλευτικού προσωπικού σε ποσοστό 69,8%.
Ειδικότερα, τρεις στους τέσσερις απάντησαν πως η δυσαρέσκειά τους για την εικόνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας οφείλεται στην όχι καλή οργάνωση και οι μισοί στην κακή αναλογία προσωπικού – ασθενών.
Ένας στους τρεις εκφράζει αρνητική άποψη για τον εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ένας στους τέσσερις για την επάρκεια των γιατρών και ένας στους πέντε του νοσηλευτικού προσωπικού.
Μόνο το 41% των πολιτών εκφράζει ικανοποίηση για το σύστημα Υγείας
- Χαμηλά κυμαίνονται τα ποσοστά ικανοποίησης πολιτών και γιατρών για το σύστημα υγείας. Μόνο τέσσερεις στους δέκα πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι , ενώ οι γιατροί σε ποσοστό 49,7% κρίνουν αρνητικά το σύστημα Υγείας.
- Αυξημένο είναι το ποσοστό δυσαρέσκειας των γιατρών για το ΕΣΥ. Σε ποσοστό 75% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το δημόσιο Σύστημα Υγείας.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης εμφανίζουν οι γυναίκες (46%), καθώς και οι ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών και άνω των 65 ετών.
- Πολύ μικρό βαθμό ικανοποίησης εμφανίζει η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.
- Επίσης οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση σε ποσοστό 48,8% για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έναντι 25% που δηλώνει δυσαρεστημένο.
- Σχετικά με την επιλογή των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας, το 40,6% επιλέγει ιδιωτικά ιατρεία και το 31,6% νοσοκομεία.
- Το κόστος απασχολεί τους πολίτες που δηλώνουν σε ποσοστό 65,1% πως το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
- Αναφορικά με τον Προσωπικό Γιατρό, το 66% δήλωσαν ότι έχουν εγγραφεί στο σύστημα, ενώ οι γιατροί σε ποσοστό 43% εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στο θεσμό.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο γραμματέας Δημήτρης Βαρνάβας και ο ταμίας Βασίλειος Ψυχογυιός, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας δήλωσαν ότι είναι «αξιοσημείωτη η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ πολίτες και γιατροί εκφράζουν ευρεία στήριξη στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν-υπολογίζονται σε 150 εκ ευρώ- να διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Το επόμενο διάστημα ο ΠΙΣ θα αναλάβει δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα, όπως η παιδική παχυσαρκία.