Εθνικές Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τα αναπνευστικά νοσήματα

αναπνευστικά νοσήματα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συνέταξε οδηγίες για τον χρόνιο βήχα, την πνευμονική εμβολή, τον εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα και τη ΧΑΠ

Ο χρόνιος βήχας αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που απασχολούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι συχνά επίμονος και, τις περισσότερες φορές, χορηγείται μη τεκμηριωμένη φαρμακευτική αγωγή που αλλάζει συνεχώς. Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, κατά την παρουσίαση των εθνικών οδηγιών για τα αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και την επικαιροποίηση των οδηγιών για τη ΧΑΠ, στο πλαίσιο του 32ουΠανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου της ΕΠΕ.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7-10 Δεκεμβρίου στο Athenaeum Intercontinental και μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν σε αυτό οκτώ διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές με επικεφαλής την επερχόμενη πρόεδρο της ERS (Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία), Prof. Monika Gappa.
Στο 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο η ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της ΕΠΕ θα παρουσιάσει διαγνωστικούς και θεραπευτικούς αλγορίθμους που έχουν σκοπό τη σαφή οριοθέτηση στη διαχείριση του χρόνιου βήχα, καθώς και τα τελευταία δεδομένα στην εξωτερική διαχείριση ασθενών με COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, δύο σχεδόν χρόνια από την εισαγωγή των αντι-ιικών φαρμάκων για τη διαχείριση της COVID-19 έχουν γίνει περίπου 170.000 αιτήσεις, με ποσοστό αποδοχής 99% και με 3 βασικές ειδικότητες που τα συνταγογραφούν: Παθολογία – Γενική Ιατρική – Πνευμονολογία. Η αποτελεσματικότητά τους είναι >70% στη μείωση κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, με βάση μεγάλη Ελληνική Μελέτη του 2023.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εξακολουθεί να είναι η συχνότερη και σοβαρότερη χρόνια πνευμονική νόσος που προσβάλλει το 10% των ενηλίκων άνω των 40 ετών στη χώρα μας. Ήδη έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έκδοση των Εθνικών Οδηγιών της ΕΠΕ. Η έρευνα για την παθογένεια, τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπισή της έχει αποδώσει σημαντικές νέες γνώσεις, καθιστώντας αναγκαία την επικαιροποίησή τους, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΕ Νικόλαος Τζανάκης. Στο επικαιροποιημένο κείμενο τόνισε ο κ. Τζανάκης, ενσωματώνονται οι σύγχρονες πληροφορίες για την πρώιμη ΧΑΠ, για το απαραίτητο εμβολιαστικό πρόγραμμα που ενδείκνυται, τη νέα θεώρηση της εισπνεόμενης αγωγής με συνδυασμούς βρογχοδιασταλτικών και εισπνεόμενων στεροειδών, την προσθήκη ειδικών αντιφλεγμονωδών από του στόματος, ενώ γίνεται επίσης εκτενής αναφορά για τις ενδείξεις εφαρμογής των σύγχρονων μεθόδων βρογχοσκοπικής και χειρουργικής αντιμετώπισης του εμφυσήματος. «Ειδική εκτεταμένη μνεία θα γίνει για τη χρήση προγραμμάτων αποκατάστασης με εφαρμογή κατ’οίκον ή σε οργανωμένα κέντρα» επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

ΧΑΠ και συννοσηρότητες

Στη συνύπαρξη της ΧΑΠ με άλλα νοσήματα τα οποία επηρεάζουν τη νοσηρότητα και θνησιμότητα της νόσου αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ Πέτρος Μπακάκος: «Μία από τις συχνότερες και σημαντικότερες συννοσηρότητες της ΧΑΠ είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η ισχαιμική καρδιακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, η αρτηριακή υπέρταση, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική ισχαιμική αγγειοπάθεια. Μελέτες έχουν επίσης δείξει και την αντίστροφη συσχέτιση, δηλαδή ότι η ΧΑΠ είναι συχνότερη σε άτομα που παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Τόσο η ΧΑΠ όσο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι συχνά στις ίδιες ηλικιακές ομάδες και έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου». Πρόσθεσε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις συχνά υποδιαγιγνώσκονται στη ΧΑΠ, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα. Σχετικά με τη ΧΑΠ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα –τόνισε ο κ. Μπακάκος– το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να υποτιμάται η συμβολή άλλων παραγόντων όπως η καθιστική ζωή.

Προ-συμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο προ-συμπτωματικός έλεγχος (screening) για τον καρκίνο του πνεύμονα (ΠΕΚΠ) με τη χρήση χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος (LDCT) η οποία αποτελεί πλέον μια διεθνή πρακτική, ήταν το σημείο στο οποίο εστίασε ο Ελευθέριος Ζέρβας, Ταμίας της ΕΠΕ. Τόνισε ότι η έκδοση των Ελληνικών Οδηγιών για τον ΠΕΚΠ, έχει στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των ανθρώπων και κυρίως όσων ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, την παρότρυνση και υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, την καθοδήγηση και υποστήριξη της Πολιτείας ώστε να γίνουν τα κατάλληλα βήματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο. «Επιδίωξή μας είναι να προστατευθούν και να σωθούν ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.

Εμβολιασμός ασθενών

Στις επικαιροποιημένες Οδηγίες τις ΕΠΕ για τον εμβολιασμό των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα αναφέρθηκε συνοπτικά η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος του Δ.Σ. ΕΠΕ, Εθνικός Αντιπρόσωπος ERS & IRC, καθώς και υπεύθυνη Σχέσεων με Διεθνείς Εταιρείες. Μεταξύ άλλων η κυρία Κατσαούνου εξήγησε ότι ο εμβολιασμός:

έναντι της γρίπης συστήνεται να γίνεται ετησίως, με τους άνω των 65 ετών να εμβολιάζονται με τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια (υψηλής δόσης ή με ανοσοενισχυτικό)

έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνεται ετησίως (1 δόση)

έναντι του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα συστήνεται να γίνεται εφάπαξ. Συγκεκριμένα για την πρόληψη του πνευμονιόκοκκου συστήνεται και αποζημιώνεται 100% μία δόση 20δύναμου (PCV20) σε όλους αδιακρίτως τους ανεμβολίαστους ενήλικες >65, όπως και στους ενήλικες 18-64 ετών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

έναντι του κοκκύτη συστήνεται ανά 10 έτη.

«Παράλληλα, αναμένεται η ενσωμάτωση συστάσεων για τον εμβολιασμό έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV)», συμπλήρωσε η κ. Κατσαούνου.

Πνευμονική εμβολή

Για την πνευμονική εμβολή, την τρίτη συχνότερη καρδιοπνευμονική νόσο μετά το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (ΟΕΜ) και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) μίλησε η Νικολέττα Ροβίνα, Ειδική Γραμματέας ΕΠΕ και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι: «Είναι μια δυνητικά σοβαρή νόσος, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, μια και στη σοβαρή νόσο οι ασθενείς μπορεί να καταλήξουν λίγες ώρες μετά την εισαγωγή τους, ενώ σε ένα από τα πέντε περιστατικά η διάγνωση τίθεται μετά θάνατον. Ωστόσο, είναι μια αντιμετωπίσιμη νόσος εάν διαγνωστεί εγκαίρως».
Με την έκδοση των Συστάσεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση της πνευμονικής εμβολής –μια μεγάλη προσπάθεια που εκπόνησαν ειδικοί από όλη την Ελλάδα– αναφορικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου, ανέφερε η κυρία Ρoβίνα «στόχος μας είναι η ενημέρωση και επικαιροποίηση της γνώσης γύρω από ένα εξελισσόμενο πεδίο και η διάθεση ενός συγγράμματος αναφοράς για τους ιατρούς των διαφόρων ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν το νόσημα (πνευμονολόγων, καρδιολόγων, παθολόγων)».

Λοιμώξεις από μη-φυματικά μυκοβακτηρίδια

Οι λοιμώξεις από μη-φυματικά μυκοβακτηρίδια αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με δύσκολη διάγνωση και μακροχρόνια, τοξική θεραπεία με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας και συχνές υποτροπές, ανέφερε από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Μόσχος, Μέλος Δ.Σ. ΕΠΕ, Υπεύθυνος Μονάδας Προληπτικού Ελέγχου και Κοινωνικών δράσεων. «Τα μικρόβια αυτά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων νοσούν. Οι λόγοι δεν είναι τελείως ξεκάθαροι αλλά οι γυναίκες άνω των 65 ετών και οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή/και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Δεδομένα από διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και οι λόγοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη γήρανση του πληθυσμού, την αυξημένη περιβαλλοντική έκθεση λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και την ευχερέστερη πρόσβαση σε κατάλληλα εργαστήρια».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με στόχο την εγρήγορση της επιστημονικής κοινότητας απέναντι σε αυτό το παραγνωρισμένο νόσημα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλη τη χώρα, ενώ –όπως ανακοίνωσε ο κ. Μόσχος–στο 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο θα συμμετέχει ο παγκοσμίου φήμης ερευνητής Jakko Van Ingen σε μια διάλεξη με θέμα τα πολλά και ενδιαφέροντα νέα δεδομένα στη θεραπεία των λοιμώξεων από μη-φυματικά μυκοβακτηρίδια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top