Λοιμώξεις από μυκόπλασμα που προκαλεί πνευμονία θα έχουμε και στην Ελλάδα. Οι περιορισμοί λόγω covid δημιούργησαν ένα είδος «κενού ανοσίας» που έκανε τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη μόλυνση.
Αυξημένα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά που συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae), εκτός από την Κίνα έχουν καταγραφεί και σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, σημαίνοντας συναγερμό στα υγειονομικά συστήματα και προκαλώντας προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. Η εξήγηση που έδωσε η Κίνα στον ΠΟΥ για την έξαρση πνευμονίας στα παιδιά σχετίζεται με την καθυστερημένη άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας covid-19. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη και νέο παθογόνο.
Λοιμώξεις από μυκόπλασμα και στην Ελλάδα
Θα έχουμε σίγουρα και στην Ελλάδα λοιμώξεις από μυκόπλασμα πνευμονίας, κάθε χρόνο έχουμε, και μάλιστα υπάρχει περίπτωση τα κρούσματα να είναι αυξημένα, δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όπως καταγράφουν πολλές χώρες στην Ευρώπη», είπε.
Αιτία το τεμπέλικο ανοσοποιητικό σύστημα
Οι δύο επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι εκτεταμένης ή έντονης αύξησης των λοιμώξεων από μυκόπλασμα. Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι «όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, αλλά κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό».
Αυτό το βακτήριο εξηγεί ο κ. Τζανάκης, κάνει μια δυναμική εμφάνιση προκαλώντας εστίες πνευμονίας περιοδικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επιδημίες από μυκόπλασμα πνευμονίας εμφανίζονται κάθε ένα έως τρία χρόνια. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα υπάρξουν κάποιες εποχές που θα είναι χειρότερες από άλλες για τις λοιμώξεις από το μυκόπλασμα και ίσως αυτή η χρονιά μπορεί να είναι χειρότερη από άλλες.
«Με δεδομένο ότι έχουμε και εμείς παράξει μια γενιά ατόμων και παιδιών με τεμπέλικο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων και των καραντινών, πιθανότατα θα έχουμε και αυξημένα κρούσματα», σε παιδιά τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Τι προβληματίζει στους επιστήμονες
Δύο πράγματα ανησυχούν τους επιστήμονες. Το πρώτο είναι η ταυτόχρονη κυκλοφορία Covid-19, γρίπης, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV και μυκόπλασμα πνευμονίας. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αντοχή του μυκοπλάσματος στα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αντίσταση στον τύπο των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της λοίμωξης μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα.
Το μυκόπλασμα προκαλεί πνευμονία ιδιαίτερα σε εφήβους, νεαρούς ενήλικες και σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 10 ετών. Είναι μια κοινή πνευμονία, σχετικά καλοήθης που αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά αντιβιοτικά, αναφέρει ο κ. Τζανάκης. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή ανησυχία, πρόσθεσε, διότι από το 2019 υπάρχουν μελέτες στην Κίνα και στην Άπω Ανατολή για ανθεκτικότητα σε αυτές τις χώρες του μυκοπλάσματος σε πρώτης γραμμής αντιβίωση. Αυτό δεν παρατηρείται στην Ευρώπη και παράλληλα υπάρχουν άλλες δύο σειρές αντιβιοτικών που είναι αποτελεσματικές.
Η αντοχή στα αντιβιοτικά δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερκατανάλωσης, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Μια κοινή μόλυνση επιστρέφει- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Το μυκόπλασμα μπορεί να είναι άγνωστο για τους γονείς, αλλά δεν είναι μυστήριο για τους γιατρούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι μια κοινή αιτία ήπιας ή «περιπατητικής» πνευμονίας.
Οι λοιμώξεις εκδηλώνονται με ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού που μοιάζουν με κρυολόγημα (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, κόπωση) που υποχωρούν. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί πνευμονία (βήχας, πυρετός και ρίγη, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αίσθημα κόπωσης) η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική θεραπεία. Η μετάδοση της νόσου μπορεί να γίνει με μικρά αναπνευστικά σταγονίδια που παράγονται κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα ενός μολυσμένου ατόμου.
Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά να βρίσκονται σε εγρήγορση και σε επαφή με τον παιδίατρο.