Είναι αυτή η αρχή του τέλους για τα εμβόλια όπως τα γνωρίζαμε όπου χορηγούνταν μέσω ένεσης; Πιθανότατα ναι λένε οι ειδικοί.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν έναν τρόπο να χορηγούνται εμβόλια μέσω του δέρματος χρησιμοποιώντας υπερήχους, αντί να τα κάνουν ένεση με βελόνα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υπέρηχοι -όπως χρησιμοποιούνται στο υπερηχογράφημα– θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ώθηση του εμβολίου στο δέρμα, αλλά παράλληλα θα μπορούσαν να είναι και πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με τις ενέσεις με βελόνα.
Με επικεφαλής τον Darcy Dunn-Lawless, η ομάδα ανάμειξε αρχικά μόρια εμβολίου με πρωτεΐνες συγκεκριμένου σχήματος (με σχήμα που μοιάζει με το γράμμα U). Στη συνέχεια έκαναν εντριβές του υγρού σε ποντίκια και χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα υπερήχων στην περιοχή για περίπου ενάμιση λεπτό.
Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Διαπίστωσαν ότι στην αρχή ο υπέρηχος, ο οποίος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα, ώθησε το υγρό στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Μόλις εισήλθε στο δέρμα, αυτό το ασυνήθιστο σχήμα των πρωτεϊνών προκάλεσε το σχηματισμό φυσαλίδων που ήταν γεμάτες με το εμβόλιο.
Καθώς ο υπέρηχος συνέχιζε να πυροδοτεί ηχητικά κύματα, οι φυσαλίδες έσκασαν, απελευθερώνοντας το εμβόλιο.
Ενώ οι ενέσεις διεισδύουν βαθύτερα, χορηγώντας το εμβόλιο στους μύες κάτω από το δέρμα, ο κ. Dunn-Lawless είπε ότι η πιο επιφανειακή διαδικασία υπερήχων που φθάνουν στα ανώτερα στρώματα του δέρματος φάνηκε ακόμα πιο αποτελεσματική για ανοσοποίηση.
Μια επιπλέον ευεργετική επίδραση της μεθόδου ήταν ότι καθώς οι φυσαλίδες έσκασαν, βοήθησαν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος – επιτρέποντας σε περισσότερα μόρια εμβολίου να περάσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Ορισμένοι εμβολιασμοί μπορούν ήδη να γίνουν χωρίς τρύπημα, όπως με ρινικά σπρέι και στοματικές σταγόνες, αλλά οι περισσότεροι απαιτούν ένεση.