5 μύθοι για το πέος – Κορυφαίος ειδικός τους καταρρίπτει

ανδρική γονιμότητα, πέος

Μαζί με την αραίωση, το γκριζάρισμα των μαλλιών, και την κοιλιά της μπύρας, η διαδικασία γήρανσης συνοδεύεται από μια ποικιλία φυσιολογικών αλλαγών στη σεξουαλική υγεία και κατ’ επέκταση το πέος ενός άνδρα. 

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις δύο κύριες λειτουργίες του πέους, την ούρηση και το σεξ; Ο αναπληρωτής καθηγητής Tim Moss με 20ετή πείρα σε τέτοια θέματα μοιράζεται στην nypost.com τις γνώσεις του. Οι απαντήσεις  ακολουθούν:

Προκαλείται πρόβλημα με την ούρηση από το πέος;

Εάν βασίζετε την κατανόησή σας για την υγεία του πέους ενός ηλικιωμένου σε αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση, πιθανότατα φαντάζεστε κάποιον να στέκεται πάνω από μια τουαλέτα αργά το βράδυ, να προσπαθεί να έχει ανεπιτυχώς μια σταθερή ροή ούρων.

Ο Moss εξηγεί ότι τα προβλήματα με την ούρηση συνήθως δεν προκαλούνται απευθείας από το πέος.

«Η υπερπλασία του προστάτη, που συμβαίνει στους περισσότερους άνδρες καθώς γερνούν, παρεμποδίζει τη ροή των ούρων», λέει ο Moss, προσθέτοντας ότι οι μύες της ουροδόχου κύστης ή του πυελικού εδάφους μπορεί επίσης να εξασθενήσουν με την ηλικία.

Είναι αληθινή η ανδρική εμμηνόπαυση; 

Η φράση «ανδρική εμμηνόπαυση» έχει κλισέ τα τελευταία χρόνια, αλλά κατά πόσο ισχύει; Σύμφωνα με τον Moss, ενώ η διαδικασία γήρανσης των ανδρών είναι αναπόφευκτη, τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ένας άνδρας καθώς μεγαλώνει δεν είναι αρκετά συγκρίσιμα με αυτό που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

«Οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν ξαφνική αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών του φύλου, όπως οι γυναίκες», λέει ο Moss. Γίνεται πολύς λόγος σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά αν παραμένετε σε φόρμα και υγιείς καθώς μεγαλώνετε τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν πέφτουν.

Οι πιο ρεαλιστικές εξηγήσεις για τη δραστική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης με την ηλικία είναι οι χρόνιες ασθένειες που δεν αντιμετωπίζονται, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή οι καρδιακές παθήσεις.

Είναι οι άντρες γόνιμοι για πάντα;

Σε όλη την ιστορία, η ικανότητα των γυναικών να αναπαράγουν με επιτυχία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το βιολογικό τους ρολόι, με την αύξηση της ηλικίας να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην σύλληψη και την ανάπτυξη ενός εμβρύου. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, παράγουν σπέρμα αδιάκοπα.

Όμως, παρόλο που το χρονοδιάγραμμα αναπαραγωγικής ηλικίας ενός άνδρα είναι πολύ λιγότερο περιορισμένο από αυτό μιας γυναίκας, οι ικανότητές του να τεκνοποιεί τελικά μειώνονται με την ηλικία.

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η ανδρική γονιμότητα διαρκεί για πάντα», εξηγεί ο Moss. «Στην πραγματικότητα, οι ηλικιωμένοι άντρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφήσουν τη σύντροφό τους έγκυο και υπάρχει σχέση μεταξύ της ηλικίας του πατέρα κατά τη σύλληψη των παιδιών και ορισμένων νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά τους».

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι αλλαγές στο DNA γίνονται πιο συχνές με τη γήρανση, επηρεάζοντας πιθανώς την δυνατότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης και την υγεία ενός εμβρύου.  Εν ολίγοις, ο αριθμός και η ποιότητα του σπέρματος πέφτουν πράγματι με την ηλικία.

Όμως, παρόλο που το χρονοδιάγραμμα αναπαραγωγικής ηλικίας ενός άνδρα είναι πολύ λιγότερο περιορισμένο από αυτό μιας γυναίκας, οι ικανότητές του να τεκνοποιεί τελικά μειώνονται με την ηλικία.

Τι προκαλεί τη στυτική δυσλειτουργία;

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) συνήθως εξαρτώνται από την ηλικία του ατόμου. Στους νεότερους άνδρες, η ΣΔ σχετίζεται με ψυχολογικούς δείκτες όπως το άγχος, ενώ οι ηλικιωμένοι άνδρες τείνουν να την εμφανίζουν ως αποτέλεσμα οργανικών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με επιδείνωση της λειτουργίας των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων.

«Τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που επιτρέπουν στην αύξηση της ροής του αίματος στο πέος, για να προκληθεί η στύση, χάνουν τη λειτουργία τους με τη γήρανση και τις ασθένειες», εξηγεί ο Moss. «Στην πραγματικότητα, η ικανότητα να έχετε στύση είναι ένας καλός δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας: τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία έχουν περισσότερες πιθανότητες από το κανονικό να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό».

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ΣΔ «διορθώνεται» εύκολα με ένα χάπι σε όλες τις περιπτώσεις, μια υπόθεση που λέει ο Moss είναι λανθασμένη.

Δεδομένων των βασικών αιτιών του, ο ειδικός συνιστά τεχνικές διαχείρισης του τρόπου ζωής που προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη μείωση του στρες.

Είναι αναπόφευκτη η στυτική δυσλειτουργία;

Σύμφωνα με τον Moss, περίπου ένας στους δέκα άνδρες κάτω των 40 ετών εμφανίζει ΣΔ, αλλά σχεδόν κάθε άνδρας άνω των 85 ετών έχει πρόβλημα.

Ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι κάθε άνδρας είναι πιθανό να βιώσει κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια της ζωής του, υπάρχουν μερικοί λόγοι που μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη αργότερα στη ζωή του και η γήρανση δεν είναι πάντα ο ένοχος.

«Από ό,τι γνωρίζουμε σχετικά με το τι προκαλεί τη στυτική δυσλειτουργία, είναι τα προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή ο διαβήτης, και όχι η ίδια η γήρανση, που την προκαλούν», λέει ο Moss, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο που να σχετίζεται με την ηλικία όπου η στυτική δυσλειτουργία ξαφνικά να γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επιπλέον, αλλαγές στη στυτική λειτουργία συνήθως συμβαίνουν σταδιακά.  Οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρούν αυθόρμητες στύσεις λιγότερο συχνά, να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν στύση, να μην μπορούν να διατηρήσουν μια στύση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή απλώς να παρατηρήσουν ότι οι στύσεις τους δεν είναι τόσο σκληρές όσο κάποτε.

Τι συμβαίνει με τη λίμπιντο;

Το μεγάλο ερώτημα στο μυαλό όλων. Αν και είναι σύνηθες φαινόμενο η λίμπιντο να μειώνεται με την ηλικία, ο Moss εξηγεί ότι οι αλλαγές στη σεξουαλική ορμή των ενηλίκων συμβαίνουν συνεχώς για διάφορους λόγους.

«Η λίμπιντο μπορεί να πέσει όταν δεν είμαστε καλά ή αγχωμένοι, ή να αυξηθεί εάν είμαστε χαρούμενοι και χαλαροί ή αν έχουμε έναν νέο σύντροφο», λέει.

Επιπλέον, οι αισθήσεις που βιώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ είναι επίσης πιθανό να αλλάξουν με την ηλικία.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top