Γυναίκα έχασε το μάτι της όταν είδε μια κηλίδα που τελικά ήταν καρκίνος-Συγκλονιστική μαρτυρία

μάτι

Η μαρτυρίας μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να αφαιρέσει το μάτι αφού αποδείχθηκε ότι η μαύρη κηλίδα ήταν καρκίνος και τώρα αφηγείται την περιπέτειά της.

Η Danet Kym Peterson, από το Φοίνιξ της Αριζόνα, άρχισε να νιώθει πονοκεφάλους και να έχει θολή όραση για αρκετές εβδομάδες πριν αποφασίσει να πάει να δει το γιατρό της, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας φρικτής περιπέτειας.

Η γυναίκα αναγκάστηκε να αφαιρέσει το μάτι της αφού ένα μαύρο σημείο αποδείχθηκε ότι ήταν επιθετικός καρκίνος.

Η Danet Kym Peterson, από το Φοίνιξ της Αριζόνα, άρχισε να έχει πονοκεφάλους και θολή όραση πριν αποφασίσει να επισκεφτεί το γιατρό της. Η 31χρονη έκανε έλεγχο των ματιών της, με τον γιατρό της να ανησυχεί και να την παραπέμπει σε οφθαλμίατρο.

Ο ειδικός επιβεβαίωσε αυτές τις σοβαρές ανησυχίες, λέγοντας στην Danet ότι βρήκαν έναν όγκο στο μάτι της που γέμιζε σχεδόν το μισό του δεξιού βολβού της. Η Danet και η οικογένειά της – ο σύζυγος Danny και τα παιδιά Joshua, 10, Tatum, επτά και Melody, τεσσάρων – συγκλονίστηκαν.

«Γύρισα σπίτι σοκαρισμένη, με κλάματα και προσπαθώντας να αποφύγω να το σκέφτομαι», θυμήθηκε. «Προσπάθησα να ανατρέξω για τα δύσκολα πράγματα που είχα αντιμετωπίσει στη ζωή πριν και αυτό άλλαξε εντελώς την οπτική μου».

Πηγή: Instagram

Η Danet διαγνώστηκε τον Ιούλιο του 2020 με καρκίνο και τον ίδιο μήνα υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία στον βολβό του ματιού της. Τοποθετήθηκε ένας μικρός δίσκος στην πληγείσα περιοχή ως μέρος της διαδικασίας.

Μόλις λίγους μήνες αργότερα, ο δίσκος αφαιρέθηκε και βρέθηκε απαλλαγμένη από καρκίνο λίγο αργότερα. Όμως, τον Αύγουστο του 2022, μετά από μια εξέταση ρουτίνας είδε τον εφιάλτη της να επιστρέφει.

“Πληροφορήθηκα ότι φαινόταν σαν να είχα κάτι στο συκώτι μου”, λέει η Danet.”Ήταν ό,τι πιο τρομακτικό έχω νιώσει ποτέ. Ζούσα σε μια κόλαση από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, και το παρακολουθούσα με τον γιατρό μου, προσπαθώντας να προσδιορίσω τι τρέχει. Ο γιατρός μου περίμενε περισσότερες πληροφορίες για να προβεί σε επέμβαση. Μέχρι τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν ότι ο όγκος αυξανόταν και είχαμε λόγους για βιοψία».

«Γύρισα σπίτι σοκαρισμένη, με κλάματα και προσπαθώντας να αποφύγω να το σκέφτομαι», θυμήθηκε. «Προσπάθησα να ανατρέξω για τα δύσκολα πράγματα που είχα αντιμετωπίσει στη ζωή πριν και αυτό άλλαξε εντελώς την οπτική μου».

«Τρεις ημέρες μετά την εγχείρηση στο ήπαρ μου, πήγα στον οφθαλμίατρο μου όπου είχα και άλλα άσχημα νέα. Ο όγκος του ματιού μου φαινόταν να μεγαλώνει ξανά και έπρεπε να αφαιρεθεί το δεξί μου μάτι. Ήταν εξαιρετικά τρομακτικό κυρίως επειδή μόλις είχα υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του ήπατος. Και η ιδέα ότι ο όγκος θα μπορούσε να αναπτυχθεί ξανά ήταν τρομακτική.»

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εγχείρηση στο συκώτι της, η Danet χρειάστηκε να χειρουργηθεί ξανά στις 9 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά αποχαιρετούσε οριστικά το δεξί της μάτι.

Η Danet μοιράστηκε την εμπειρία της, λέγοντας: «Το να προηγηθεί η χειρουργική επέμβαση ήταν πραγματικά κάτι αγχωτικό γιατί υπήρχε μια αίσθηση έκτακτης ανάγκης για να βγάλω το μάτι μου όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η ίδια αποκάλυψε, επίσης, τον μηχανισμό αντιμετώπισης της την ημέρα της επέμβασης: «Την ημέρα του χειρουργείου είχα κάπως ένα σχέδιο δράσης. Ήξερα πόσο με βοηθάει η μουσική να μείνω ήρεμη αλλά και με το άγχος μου, γι’ αυτό έφτιαξα μια λίστα αναπαραγωγής κομματιών και ζήτησα από τον αναισθησιολόγο να παίξει τα τραγούδια ή να με αφήσει να ακούσω τη μουσική στα ακουστικά μου, ενώ με έβαλαν για ύπνο. Ακούγοντας λίγη από αυτή τη μουσική συγκινήθηκε και άρχισε να κλαίει».

Μετά την επιτυχή επέμβαση, η Danet ανάρρωσε μόλις λίγες ώρες αργότερα. Η ίδια είπε: «Απλώς έγιναν όλα ξαφνικά και συνειδητοποίησα πόσα πέρασα τους προηγούμενους τρεις μήνες».

Ξύπνησε με λιγότερο πόνο από το αναμενόμενο, αλλά ανησυχούσε για τον εμετό: «Όταν ξύπνησα, είχα πολύ λιγότερο πόνο από ό,τι νόμιζα, αλλά ήμουν πολύ νευρική και ήθελα να κάνω εμετό».

Πηγή: Instagram

Καθώς προσαρμόστηκε στη ζωή με το ένα μάτι, ο γιατρός της πρότεινε μια προσθετική. Συμφώνησε, λέγοντας: “Ένιωσα καλά. Το να έχω ξανά κάτι που έχασα και που θα έμοιαζε με το δικό μου μέλος ήταν σημαντικό και ένιωθα σαν το λιγότερο που θα μπορούσα να έχω.”

“Μετά από χειρουργική επέμβαση ακτινοβολίας, πέρασα χρόνια με ένα μάτι που χειροτέρευε. Τα μάτια μου είναι ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά, οπότε αυτό ήταν εξουθενωτικό και πραγματικά έπληξε την εμπιστοσύνη μου στον εαυτό μου, στις φωτογραφίες και γενικά. Έτσι, αποφάσισα να βάλω πρόσθετο».

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Danet υποβλήθηκε σε μια μακρά επέμβαση όπου της τοποθετήθηκε ένα νέο μάτι κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας οκτώ ωρών σε τρεις ημέρες. Η ίδια  είπε ότι: «Κατά την πρώτη μέρα ταίριαζε στο μάτι και η δεύτερη μέρα προστέθηκε το χρώμα που ταίριαζε με την ίριδά μου».

“Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένιωσα πολύ συγκινημένος, ήθελα το νέο μάτι, αλλά ένιωθα περίεργα ξένο στην αρχή. Το μάτι δεν κινείται πολύ, αλλά υπάρχει ένα μικρό κλείστρο που δίνει την ψευδαίσθηση ότι κινείται λίγο και το κάνει να φαίνεται ζωντανό».

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top