Αυτό το τροπικό φρούτο έχει απίθανα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και πολλά άλλα.
Τί είναι η παπάγια
Η παπάγια είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Αποτελεί καρπό του φυτού Carica papaya και καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Έχει ωοειδές σχήμα και μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και 50 εκατοστά. Η φλούδα της είναι πράσινη όταν είναι άγουρη και πορτοκαλί όταν ωριμάσει. Η σάρκα της είναι μαλακή, ζουμερή και έχει γλυκιά γεύση.
Παπάγια: Διατροφική αξία
Μία μικρή παπάγια 152 γραμμαρίων περιέχει:
- Θερμίδες: 59
- Πρωτεΐνες: 1 g
- Υδατάνθρακες: 15 g
- Φυτικές ίνες: 3 g
- Βιταμίνη Α: 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)
- Βιταμίνη C: 157% της ΣΗΠ
- Κάλιο: 11% της ΣΗΠ
Παπάγια: Οφέλη για την υγεία
- Πρόληψη άσθματος.
- Αντικαρκινική δράση.
- Υγεία των οστών.
- Διαχείριση διαβήτη.
- Συμβάλλει στην πέψη.
1. Πρόληψη άσθματος
Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βήτα-καροτίνη, που περιέχεται σε τρόφιμα όπως η παπάγια, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα και τα καρότα.
2. Καρκίνος
Η κατανάλωση του αντιοξειδωτικού βήτα-καροτίνης, που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στην παπάγια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Στους νεότερους άνδρες, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη μπορεί να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers.
3. Υγεία των οστών
Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την υγεία, καθώς βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μπορεί να μειώσει την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα, που σημαίνει ότι θα σας μείνει περισσότερο ασβέστιο στο σώμα για την ενίσχυση και την αναδόμηση των οστών.
4. Διαβήτης
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα. Μια μικρή παπάγια παρέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που ισοδυναμούν με μόλις 17 γραμμάρια υδατανθράκων.
5. Πέψη
Η παπάγια περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη που βοηθά την πέψη. Η παπάγια έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγουν την κανονικότητα του εντέρου και διασφαλίζουν ότι θα έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Πώς να την καταναλώσετε
Η παπάγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως:
- Σαλάτες: Μπορεί να κοπούν ωμά και να προστεθούν σε σαλάτες.
- Smoothies: Μπορεί να προστεθεί σε smoothies.
- Γλυκά: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών, όπως σορμπέ και παγωτό.
- Πιάτα με κρέας: Μπορεί να μαγειρευτεί και να προστεθεί σε πιάτα με κρέας.
- Τηγανητή: Μπορεί να τηγανιστεί και να σερβιριστεί ως ορεκτικό.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
- Άτομα με αλλεργία στο λάτεξ: Η παπάγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ.
- Άτομα με πεπτικά προβλήματα: Η παπάγια περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τα πεπτικά προβλήματα σε άτομα με ευερέθιστο έντερο ή άλλες πεπτικές διαταραχές.