8 λάθη που κάνετε στο ντους κάθε πρωί – Κορυφαίοι δερματολόγοι τα αποκαλύπτουν

ντους

Οι δερματολόγοι αποκαλύπτουν τα πιο κοινά λάθη στο ντους που ίσως δεν γνωρίζετε καν ότι κάνετε.

Εδώ, θα σας προτείνουμε τις πιο έξυπνες κινήσεις για ένα πιο καθαρό και υγιεινό ντους που πρέπει να υιοθετήσετε:

  1. Τρίβετε το τριχωτό της κεφαλής σας με τα νύχια σας
  2. Το σαπούνι σας δεν περιέχει ενυδατική κρέμα
  3. Το ντους σας είναι πολύ ζεστό και έχει διάρκεια
  4. Δεν φροντίζετε το τριχωτό της κεφαλής σας
  5. Τρίβετε το σώμα σας κατά το πλύσιμο
  6. Το ξυράφι σας έχει πάρα πολλές λεπίδες
  7. Δεν ξεπλένεστε αρκετά καλά
  8. Περιμένετε ώρα πριν να εφαρμόσετε κάποια  λοσιόν

Τα 8 λάθη που κάνετε στο ντους:

1. Τρίβετε το τριχωτό της κεφαλής σας με τα νύχια σας

Ένα καλό scrub για το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να σας ανανεώσει, αλλά στην πραγματικότητα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό, αν χρησιμοποιείτε τα νύχια σας. «Τα νύχια σας μπορεί να ξύσουν το τριχωτό της κεφαλής και να προκαλέσουν ξεφλούδισμα», λέει η Sandy Johnson, MD, της Johnson Dermatology στο Φορτ Σμιθ του Αρκάνσας. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων σας για να κάνετε αφρό. Είναι, επίσης, σημαντικό να αποφεύγετε να τρίβετε έντονα τα μαλλιά με τα χέρια σας, καθώς μπορεί να τα φθείρετε.

2.Το σαπούνι σας δεν περιέχει ενυδατική κρέμα

“Σαπούνι χωρίς ενυδατικό παράγοντα, όπως είναι πολλά αντιβακτηριακά σαπούνια, μπορεί πραγματικά να στεγνώσουν το δέρμα σας”, λέει η Mona Gohara, MD, από την Advanced Dermcare στο Danbury του Κονέκτικατ. Αναζητήστε στερεά σαπούνια με στεατικό οξύ στη λίστα συστατικών ή με την ένδειξη ότι έχουν κάποια ενυδατική ουσία, λέει η Δρ Gohara.

3.Το ντους σας είναι πολύ ζεστό και έχει διάρκεια

Κανείς δεν σας ζητά να κάνετε ένα κρύο ντους στη μέση του χειμώνα, αλλά μην κάνετε ούτε ένα πολύ ζεστό. «Τα ντους, ειδικά το χειμώνα, είναι πολύ ζεστά και συνήθως όχι πολύ σύντομα. Αυτό στερεί στο δέρμα σας τα απαραίτητα φυσικά έλαια και λιπίδια που βοηθούν στην παγίδευση του νερού και το διατηρούν ενυδατωμένο», λέει η Δρ Gohara.

4.Δεν φροντίζετε το τριχωτό της κεφαλής σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στο να απλώσουν μαλακτικό σε όλο το κεφάλι τους. Αλλά η Δρ Τζόνσον συμβουλεύει να φροντίσετε τα μαλλιά σας σε όλο το μήκος τους, από τη ρίζα έως την άκρη. Το conditioner ενυδατώνει το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής σας, κάτι που βοηθά στην πρόληψη της φαγούρας και του ξεφλουδίσματος.

5.Τρίβετε το σώμα σας κατά το πλύσιμο

«Οι άνθρωποι είναι πολύ επιθετικοί με το σώμα τους όταν κάνουν ντους», λέει η Δρ Gohara. “Οι λούφες είναι ακατάλληλες για τρίψιμο επειδή είναι τραχείες και μπορούν να αφαιρέσουν το φυσικό προστατευτικό φραγμό του δέρματος.” Συνιστά ένα βαμβακερό βρεφικό πανί. γλιστρήστε το απαλά πάνω στο δέρμα με ελάχιστο τρίψιμο.

Η Δρ Τζόνσον προτείνει να χρησιμοποιείτε μόνο το χέρι σας καθώς αυτό είναι αρκετό, αλλά παροτρύνει τους ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια λούφα ή ένα σφουγγάρι να το αλλάζουν τακτικά ώστε να παραμένει  καθαρό για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων.

6.Το ξυράφι σας έχει πάρα πολλές λεπίδες

Ένα ξυράφι τεσσάρων ή πέντε λεπίδων μπορεί να ξυρίσει καλά, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα σας. “Στην πραγματικότητα κόβετε το δέρμα σας, όταν ξυρίζεστε, οπότε όσο περισσότερες λεπίδες χρησιμοποιείτε, τόσο χειρότερα “, λέει η Δρ Gohara. “Για να ελαχιστοποιήσετε τον τραυματισμό του δέρματος, ένα απλό ξυράφι με μία ή δύο λεπίδες είναι ιδανικό.” Έχει σημασία και η τεχνική.

Η Δρ Gohara λέει να φροντίζετε να μετακινήσετε το ξυράφι προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω. Το να ξυρίζεσαι αντίθετα στη φορά των τριχών, καθιστά πιο πιθανό να κόψεις τον εαυτό σου.

Η τακτική αυτή ερεθίζει επίσης τον θύλακα της τρίχας, προκαλώντας εξογκώματα. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή που θα ξυρίσετε έχει λιπανθεί καλά με σαπούνι ή κρέμα ξυρίσματος για πιο ομαλό και ασφαλές ξύρισμα.

7.Δεν ξεπλένεστε αρκετά καλά

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλα τα σαπούνια και τα προϊόντα για τα μαλλιά ξεπλένονται εντελώς, λέει η Δρ Τζόνσον. Ένα προϊόν που θα παραμείνει στο δέρμα σας μετά το μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος και φραγμένους πόρους, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

Αποτρέψτε τα σπυράκια στην πλάτη σας ξεπλένοντας τα μαλλιά σας με το κεφάλι σας γερμένο στο πλάι, επιτρέποντας στο σαμπουάν και το κοντίσιονερ να τρέχουν απευθείας στην αποχέτευση και όχι στην πλάτη σας.

8. Περιμένετε ώρα πριν να εφαρμόσετε κάποια  λοσιόν

Η καλύτερη στιγμή για ενυδάτωση είναι μόλις τελειώσετε με το μπάνιο, όταν το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. «Αξιοποιήστε τη θερμότητα του περιβάλλοντος από το ντους και την υγρασία του μπάνιου και βάλτε ενυδατική κρέμα μέσα σε λίγα λεπτά», λέει η Δρ Gohara. “Η λοσιόν απορροφάται καλύτερα στο δέρμα, όταν αυτό είναι κάπως υγρό.”

Όλο Υγεία

Scroll to Top