Ακολουθείτε φανατικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και άσκηση. Κι όμως, ξέρετε ότι υπάρχει περίπτωση να ρισκάρετε την υγεία σας;
Προσέχετε τη διατροφή σας, ασκείστε πολύ, παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, έχετε βάλει ένα προσωπικό στοίχημα αυτοφροντίδας και φαίνεται να το κερδίζετε. Μήπως όμως ξεπερνάτε τα όρια και αντί να ενισχύετε τον οργανισμό σας τελικά τον αποδυναμώνετε; Αν είστε σωστά ενημερωμένοι και οπαδοί του παν μέτρον άριστον, αυτό σίγουρα δεν θα σας συμβεί. Αν όμως έχετε εν αγνοία σας πέσει θύματα παραπληροφόρησης, αξίζει να μάθετε τι να προσέξετε και πώς θα προσαρμόσετε τις υγιεινές συνήθειες προς όφελός σας.
6 υγιεινές συνήθειες που κρύβουν κινδύνους
Ανθρώπινα τα λάθη, αλλά όσον αφορά στο θέμα της υγείας οφείλουμε να τα εντοπίζουμε και να τα διορθώνουμε. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες συνήθειες ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας.
1. Σωματική άσκηση
Το να ασκούμαστε και να ακολουθούμε έναν δραστήριο τρόπο ζωής σε κάθε ηλικία, μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων, βοηθά στη διαχείριση ενός σταθερού βάρους, βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, και ωφελεί την ψυχική μας υγεία. Η υπερβολική άσκηση όμως ενδέχεται να βλάψει παρά να ωφελήσει. Μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει οστεοπόρωση ειδικά στις γυναίκες.
2. Συμπληρώματα διατροφής
Παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή, η λήψη βιταμινών, είτε με φυσικό τρόπο, είτε μέσα από συμπληρώματα, μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερα επίπεδα υγείας. Οι αυξημένες όμως ποσότητες έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μια αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι, να έχουμε πεπτικά προβλήματα και κράμπες στο στομάχι. Καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, να τηρούμε τις συνιστώμενες ποσότητες, και να είμαστε επιμελείς με τα τσεκάπ μας.
3. Κατανάλωση λαχανικών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Και ενώ αυτές οι κατηγορίες τροφίμων είναι άκρως σημαντικές για τη λειτουργία του οργανισμού μας, η υπερκατανάλωσή τους δημιουργεί προβλήματα. Κυρίως σε όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μετά την κατανάλωση λαχανικών όπως το λάχανο και το μπρόκολο παρουσιάζεται αύξηση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Επίσης τροφές όπως τα μανιτάρια, το σέλινο, το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια είναι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε μια ομάδα ζυμώσιμων υδατανθράκων που μπορούν να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα.
4. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη
Διατροφικές επιλογές που θεωρούμε υγιεινές, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, το αβοκάντο και το γιαούρτι, ίσως δεν είναι και τόσο ωφέλιμες όσο νομίζαμε. Αυτές οι τροφές περιέχουν ισταμίνη, μια χημική ουσία που επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γνωστή για τον ρόλο της στην πρόκληση συμπτωμάτων αλλεργίας. Η υπερβολική ποσότητα ισταμίνης μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα δυσανεξία στην ισταμίνη, με συμπτώματα όπως διάρροια, δυσμηνόρροια, αλλεργική ρινίτιδα, δυσκολίες στο αναπνευστικό, πονοκεφάλους.
5. Λιπαρά τρόφιμα
Eλέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε εάν στη σύστασή τους περιέχουν υψηλά λιπαρά και πολλές θερμίδες; Και καλά κάνετε, μόνο που και αυτή η συνήθεια έχει ορισμένους περιορισμούς. Ναι μεν, τα λίπη περιέχουν πολλές περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, υπάρχουν και τα καλά λιπαρά που αξίζουν τις θερμίδες τους καθώς ωφελούν τον οργανισμό. Η κατανάλωση ελαιόλαδου, ξηρών καρπών και αβοκάντο, βοηθά στην υποστήριξη των υγιών κυττάρων και μπορεί να προάγει την καλή υγεία. Αυτές οι πηγές λίπους παρέχουν επίσης μια άμεσα διαθέσιμη και αποθηκεύσιμη πηγή ενέργειας και υποστηρίζουν τα υγιή κύτταρα και τις ορμόνες.
6. Απολυμαντικό χεριών
Και ποιος δεν έχει στο σπίτι, στο γραφείο, στην τσάντα του ένα απολυμαντικό χεριών, απομεινάρι της Covid-19; Έχετε διατηρήσει αυτή την καλή συνήθεια υγιεινής και προφύλαξης ακόμα και τώρα, στην καθημερινότητά σας; Εάν ναι, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η υπερβολική χρήση του προϊόντος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ή ακόμα και βλάβη στο μικροβίωμα του δέρματός σας.