Οι αλλαγές στο πέος μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενων προβλημάτων υγείας και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός άνδρα. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιες αλλαγές στο πέος είναι φυσιολογικές και πότε να αναζητήσετε βοήθεια.
Οι Rob McLachlan, καθηγητής και κλινικός ιατρός γονιμότητας στο Ινστιτούτο Hudson Institute, Jinghang Luo, ανδρολόγος στο Ινστιτούτο Hudson και Tim Moss, επίκουρος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Monash εξηγούν στο The Conversation τι μπορείτε να περιμένετε ότι θα συμβεί στο πέος σας καθώς μεγαλώνετε και πότε πρέπει να ανησυχείτε.
Θα συρρικνωθεί το πέος μου;
Δεν υπάρχουν οριστικές ενδείξεις ότι το μήκος και η περίμετρος του πέους θα αλλάξουν φυσικά καθώς μεγαλώνετε, παρά τα όσα διαβάζετε. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει καμία μελέτη που να ακολουθεί τις μετρήσεις ενηλίκων και του πέους τους για δεκαετίες. Οι υπάρχουσες μελέτες συγκρίνουν μόνο το μέγεθος του πέους μεταξύ ενηλίκων διαφορετικών ηλικιών.
Υπάρχουν επίσης πολλοί διαφορετικοί τρόποι μέτρησης του μεγέθους του πέους -όπως το τέντωμα, η χαλάρωση και η στύση. Αυτό καθιστά δύσκολη τη σύγκριση των μελετών. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, οι καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση μπορεί να φαίνεται ότι μειώνουν το μήκος του πέους. Αυτές περιλαμβάνουν:
- παχυσαρκία (που κρύβει τη βάση του πέους)
- αποτελέσματα της επέμβασης στον προστάτη (προσωρινά)
- νόσος Peyronie (όπου οι ουλές στο ινώδες στρώμα του πέους προκαλούν ανώμαλη κάμψη του).
Το μήκος του πέους σε στύση μπορεί επίσης να μειωθεί με την ηλικία λόγω:
- στυτικής δυσλειτουργίας (αδυναμία επίτευξης επαρκούς στύσης για σεξουαλική δραστηριότητα)
- λιγότερη ελαστικότητα του πέους, η οποία μειώνει πόσο διαστέλλεται το πέος.
Θα έχω ακόμα στύσεις;
Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει το 15% των ανδρών στα 50 τους και έως σχεδόν το 90% των ανδρών άνω των 80 ετών, σύμφωνα με μια αγγλική μελέτη σε περισσότερα από 6.000 άτομα. Οι υπάρχουσες συνθήκες υγείας αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο και ο κίνδυνος υπερδιπλασιάστηκε σε όσους βαθμολόγησαν την υγεία τους από μέτρια έως κακή.
Φάρμακα όπως η σιλδεναφίλη και η ταδαλαφίλη μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, δεν αναστρέφουν την υποκείμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Τελικά, άλλες θεραπείες -όπως ενέσεις ή τρόμπες πέους- μπορεί να αποτελούν επιλογή.
Άλλες αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία περιλαμβάνουν μειωμένη ευαισθησία του πέους, η οποία μπορεί να μειώσει τη διέγερση. Η εκσπερμάτιση καθυστερεί και συμβαίνει λιγότερο συχνά.
Ο όγκος του σπέρματος και η δύναμη της εκσπερμάτισης μειώνονται με την ηλικία. Ο χρόνος που απαιτείται για να «ανάρρωση» από την εκσπερμάτιση και την εκ νέου σεξουαλική απόκριση αυξάνεται επίσης με την ηλικία. Η επίτευξη οργασμού είναι «αδύνατη» ή «μετρίως δύσκολη» για το 33% των ανδρών στα 70 τους.
Θα αλλάξει το σχήμα του πέους μου;
Το σχήμα του πέους συνήθως δεν αναμένεται να αλλάξει με την ηλικία. Ωστόσο, η νόσος Peyronie (ένα ασυνήθιστα λυγισμένο ή κυρτό πέος) γίνεται πιο συχνή με την ηλικία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση ζημιών από μικροτραυματισμούς με την πάροδο του χρόνου.
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το 6,5% των ανδρών άνω των 70 ετών και μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμο πόνο και μακροχρόνια στυτική δυσλειτουργία.
Θα ουρώ περισσότερο;
Τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος όπως η ακράτεια, η αδύναμη ροή ούρων, τα προβλήματα με την έναρξη και τη διακοπή της ούρησης και η νυκτουρία (συχνή νυχτερινή ούρηση) αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε.
Αυτά τα συμπτώματα είναι μέτρια έως σοβαρά σε σχεδόν το 50% των ανδρών άνω των 65 ετών και στο 70% των ανδρών άνω των 80 ετών. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε υψηλότερα ποσοστά καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (μεγέθυνση προστάτη) καθώς οι άνδρες γερνούν, η οποία έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως ροή ούρων.
Οι αλλαγές στο πέος επηρεάζουν την ποιότητα ζωής;
Οι σωματικές και λειτουργικές αλλαγές στο πέος μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία ενός άνδρα. Τα προβλήματα με τις στύσεις ή την εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής κάποιου εάν εξακολουθεί να θέλει να κάνει σεξ. Έτσι, η ανοιχτή συζήτηση με έναν ειδικό, η αναζήτηση υποστήριξης και επαγγελματικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει.
Τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και τις προσωπικές σχέσεις ενός άνδρα.
Πότε οι αλλαγές να είναι σημάδι ασθένειας;
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και διαταραχές του νευρικού συστήματος.
Με αυτόν τον τρόπο, το πέος αντανακλά την αγγειακή υγεία στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος συνδέονται επίσης συχνά με σεξουαλική δυσλειτουργία και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων και χρόνιας νεφρικής νόσου.
Τι είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου;
Η φυσιολογική γήρανση περιλαμβάνει αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, τα νεύρα και τα σχετικά όργανα, όπως ο προστάτης. Έτσι, καθώς μεγαλώνετε, είναι φυσιολογικό να έχετε:
- μικρές αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του πέους
- σταδιακή μείωση της στυτικής λειτουργίας και ευαισθησίας
- ήπια συμπτώματα του ουροποιητικού που δεν σας ενοχλούν.
Το να παραμένετε υγιείς και να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας για να ελέγχεστε για κοινές παθήσεις (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση) θα επιβραδύνουν αυτές τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Άλλες καταστάσεις υγείας (όπως ο διαβήτης) επιταχύνουν αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν:
- υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του πέους ή εάν εμφανίσετε ασυνήθιστα εξογκώματα
- υπάρχει πόνος ή ενόχληση μέσα ή γύρω από το πέος
- η στυτική δυσλειτουργία γίνεται επίμονη ή σας ενοχλεί
- συμπτώματα του ουροποιητικού που εμφανίζονται ξαφνικά ή σας ενοχλούν.