Μπορεί στην αρχή να μην ξέρατε ότι το να είσαι γονιός σημαίνει ότι είσαι και ντετέκτιβ. Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη από αυξανόμενους πόνους, ασθένειες που μεταδίδονται στο σχολείο και περίεργα, ανεξήγητα εξανθήματα και παθήσεις, και εναπόκειται στους γονείς να ερευνήσουν και να συνεργαστούν με τους παιδιάτρους για να φτάσουν στη ρίζα του ζητήματος.
Αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα δεν είναι τόσο εμφανή. Ο διαβήτης τύπου 1, για παράδειγμα, είναι μια αόρατη απειλή, καθώς μπορεί συχνά να επηρεάσει την υγεία των παιδιών μας χωρίς κραυγαλέα προειδοποιητικά σημάδια.
Για τον λόγο αυτό, αναλύουμε τέσσερις λεπτούς αλλά σημαντικούς δείκτες ότι το παιδί μπορεί να ωφεληθεί από τον έλεγχο διαβήτη τύπου 1. Γνωρίζοντας αυτά τα πιθανά σημάδια, μπορούμε να προστατεύσουμε προληπτικά την υγεία των παιδιών μας και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα ζωντανό μέλλον.
4 χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους
- Επίμονη κόπωση και χαμηλή ενέργεια
- Άσβεστη δίψα και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
- Απροσδόκητη απώλεια βάρους και αυξημένη πείνα
- Θολή όραση και αυξημένη ευερεθιστότητα
1. Επίμονη κόπωση και χαμηλή ενέργεια
Τα παιδιά φαίνεται να έχουν απεριόριστη ενέργεια, αλλά αν παρατηρήσετε ότι το παιδί ξαφνικά προτιμά να κοιμηθεί από το να συναντηθεί με φίλους του για παιχνίδι, ίσως είναι καιρός να το ερευνήσετε. Όταν οι συνήθεις εκρήξεις ενέργειας μετατρέπονται σε μια πτώση ενέργειας και διαρκούς κούρασης, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του σώματός τους να πει ότι κάτι τρέχει.
Αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι το σύστημά τους αγωνίζεται να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ενέργεια, πιθανώς λόγω έλλειψης ινσουλίνης. Εάν η κόπωση του παιδιού διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες και παρατηρήσετε άλλα σχετικά συμπτώματα, απευθυνθείτε στον παιδίατρο για να συζητήσετε τον έγκαιρο έλεγχο για διαβήτη τύπου 1.
2. Άσβεστη δίψα και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
Έχει συμβεί σε όλους τους γονείς, να παρατηρήσουν μέρες που τα παιδιά πίνουν νερό σαν να πρόκειται να εξαφανιστεί. Αλλά τι γίνεται όταν αυτό γίνεται τακτικό φαινόμενο; Εάν παρατηρείτε το παιδί σας να πίνει νερό σαν να περιπλανιέται για ώρες στην έρημο και να πηγαίνει πιο συχνά στην τουαλέτα, ίσως είναι καιρός να δώσετε προσοχή.
Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό για τα παιδιά να παραμένουν δραστήρια και ενυδατωμένα, αν αναζητούν συνεχώς νερό τους και έχουν ατυχήματα ή ενούρηση τη νύχτα που φαίνονται ασυνήθιστα, θα μπορούσε να είναι ένας υπαινιγμός ότι το σώμα τους παλεύει να χειριστεί αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υποδεικνύοντας πιθανώς μια υποκείμενη ανησυχία όπως ο διαβήτης τύπου 1.
Μην πανικοβάλλεστε, αλλά είναι καλή ιδέα να συνομιλήσετε με τον παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.
3. Απροσδόκητη απώλεια βάρους και αυξημένη πείνα
Ως γονιός, πιθανότατα παρακολουθείτε προσεκτικά το διάγραμμα ανάπτυξης του παιδιού σας από την πρώτη μέρα. Είναι φυσιολογικό το βάρος των παιδιών να παρουσιάζει διακυμάνσεις, αλλά αν το παιδί χάνει κιλά παρά την υγιή όρεξη, αξίζει να το προσέξετε.
Η ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διάσπασης των μυών και του λίπους από το σώμα ως εναλλακτική πηγή ενέργειας όταν δεν μπορεί να έχει σωστή πρόσβαση στη ζάχαρη.
Αυτό είναι ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1, επομένως φροντίστε να απευθυνθείτε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας, ώστε να μπορέσετε να συνεργαστείτε για να επαναφέρετε το παιδί σας σε καλό δρόμο.
4. Θολή όραση και αυξημένη ευερεθιστότητα
Οι πόνοι της ανάπτυξης συνοδεύουν την παιδική ηλικία, αλλά αν το παιδί σας αρχίσει να παραπονιέται για θολή όραση ή εάν ο δάσκαλός του σχολιάζει την έκρυθμη διάθεσή του στην τάξη, ίσως είναι καιρός να ερευνήσετε λίγο πιο βαθιά. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια, οδηγώντας σε προσωρινά προβλήματα όρασης.
Τα κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά, επομένως εάν το παιδί σας φαίνεται πιο ευερέθιστο από το κανονικό (κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς δεδομένου ότι οι έφηβοι τείνουν να έχουν κρίσεις κυκλοθυμίας), ίσως να πρέπει να αναρωτηθείτε εάν υπάρχουν άλλα σημάδια ή συμπτώματα διαβήτη τύπου 1 που θα δικαιολογούσαν μια επικοινωνία με τον παιδίατρο.