Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσια υγείας. Το υπουργείο Υγείας αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις σε τρία επίπεδα για τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά από 37,5% σε 24,5% έως το 2025.
Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος κατά της παιδικής παχυσαρκίας και προχωρά σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF.
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται
Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στο σπίτι, στο σχολείο, στις υπηρεσίες υγείας και στην ευρύτερη κοινότητα, με στόχο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και τις οικογένειές τους.
Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση και ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία θα αναπτυχθεί ένα διατομεακό, διεπιστημονικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα, ώστε να αλλάξει το περιβάλλον που οδηγεί στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.
Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις με στόχο την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για τα παιδιά – ιδίως μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία, καθώς και την ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία.
Η έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία θα γίνεται μέσω ψηφιακών εφαρμογών και παροχή άμεσης και δωρεάν ολιστικής υποστήριξης από ειδικούς.
Επιπλέον, προβλέπεται ενσωμάτωση δεδομένων υγείας από παιδιάτρους, δωρεάν συνεδρίες σε διατροφολόγους και παιδιάτρους, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Θα γίνεται παραπομπή παιδιών που έχουν ήδη εγκατεστημένο νόσημα (πχ. διαβήτης, υπέρταση) εξαιτίας της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες.
Η ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων θα επιτευχθεί μέσω της διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Ο στόχος του προγράμματος
Το αντικείμενο του έργου είναι η μείωση των παραγόντων κινδύνου και των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων που ευθύνονται για την εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και την καταπολέμηση των συνεπειών του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες και συν νοσηρότητες κατά την ενήλικη ζωή, μέσω της προώθησης της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής.
Βασικός στόχος είναι η μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% έως το 2025.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 36 εκατ. ευρώ, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» – Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – NextGeneration EU).
Η δράση ξεκινά από το σχολείο
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι, «το σχολείο είναι μία κοινότητα. Μια κοινότητα που συζητά, που βρίσκει κοινούς τόπους αλλά και που αμφισβητεί και συνθέτει. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να υποδεχθούν οι μαθητές το πρόγραμμα αυτό. Το πεδίο της διατροφής με όρους υγείας για τα παιδιά, τους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων εν προκειμένω, είναι μία ευκαιρία για γνώση όχι σε συνθήκες υποχρεωτικότητας, αλλά με συμμετοχή και συναντίληψη. Επιπλέον, με το πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πόλοι που παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της παιδικής παχυσαρκίας: οικογένεια, παιδίατροι, διατροφολόγοι αλλά και αθλητικοί φορείς. Με συμβουλές, γνώση και στοχευμένες παρεμβάσεις».
Η πρωτοβουλία της Ελλάδας θα αποτελέσει παράδειγμα για προγράμματα άλλων χωρών
Αντίστοιχα, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr Khalil Ghassan πρόσθεσε: « Η Εθνική Δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία, η οποία θα αποτελέσει παράδειγμα για αντίστοιχα προγράμματα εντός και εκτός Ευρώπης. Θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση της Ελλάδας για τη σημαντική αυτή δέσμευση προς τις νέες γενιές. Είναι ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά να αποτελεί συνοδοιπόρο του ελληνικού κράτους στην υλοποίηση αυτών των καίριων στόχων. Μαζί γυρίζουμε σελίδα στην παιδική παχυσαρκία, για κάθε παιδί».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης, καθώς και ειδικοί σε διάφορους τομείς που συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους. Ειδικότερα, η Τζέσικα Αρδίτη, ο καθηγητής Γιάννης Μανιός, η Άννα Κανδαράκη, ο Πάνος Ιωαννίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς έδωσαν το δικό τους στίγμα και εξέφρασαν τη στήριξη τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου.