Εξάψεις: 6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

καύσωνας

Για να παραμείνετε υγιείς, γεμάτες ενέργεια και χωρίς πολλές εξάψεις βγάλε αυτές τις τροφές από το πιάτο σας!

 

Οι ορμονικές αλλαγές αλλά και όλη η διαδικασία της εμμηνόπαυσης, στρεσάρουν τον οργανισμό σας, προκαλούν συμπτώματα όπως νυχτερινές εξάψεις, ευερεθιστότητα, εφίδρωση κ.ά. Η υιοθέτηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και η εξασφάλιση σωστής υδάτωσης, θα εφοδιάσει τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται κατά την απαιτητική περίοδο της εμμηνόπαυσης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι εμμηνόπαυση και αύξηση βάρους είναι αλληλένδετα, χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η μείωση των οιστρογόνων, ο πιο αργός μεταβολισμός, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε στην εμμηνόπαυση

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική στην εμμηνόπαυση, καθώς μειώνει τις εξάψεις αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της.

1 Ζάχαρη και γλυκαντικά

Βρίσκονται σε αφθονία στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέτοιου είδους τρόφιμα όχι μόνο συμβάλουν στην πρόσληψη σωματικού βάρους αλλά αυξάνουν και τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει της εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα έχει συνδεθεί με εξάψεις. Έτσι, είναι λογικό ότι εάν η ζάχαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον αριθμό και την ένταση των εξάψεών σας, σύμφωνα με μελέτη. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεαστούν από πολλά πράγματα, όπως το άγχος, κάποια νόσο, την έλλειψη ύπνου, τις παρενέργειες από τα φάρμακα και τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ένα σύστημα που κατατάσσει τα τρόφιμα σε μια κλίμακα από το 1 έως το 100 με βάση την επίδρασή τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) δείχνει ότι τροφές με χαμηλό δείκτη όπως λαχανικά, ορισμένα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και μερικά γαλακτοκομικά σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη (λιπαρά κρέατα, επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα, χυμός φρούτων, πολλά καρυκεύματα) οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τότε εμφανίζονται οι εξάψεις.

2 Καφεΐνη

Όπως και η ζάχαρη, διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις εξάψεις, το αίσθημα παλμών και τη νευρικότητα. Ακόμη, φαίνεται ότι η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό σας για πολλές ώρες μετά την κατανάλωση του καφέ, οπότε μπορεί να σας εμποδίσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ ανταγωνίζεται την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, τα οποία είναι πολύ σημαντικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης για την υποστήριξη της οστικής υγείας και όλων των λειτουργιών του οργανισμού. Η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ δεν συνίσταται, διότι περιέχει άλλες επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

3 Γαλακτοκομικά προϊόντα

Είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής. Μπορείτε να επιλέξετε φυτικά ροφήματα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή βρόμης. Επίσης, σχετικά πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν ωφελεί την οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή του αυχένα σε περιεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν προλαμβάνει ούτε μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών.

4 Αλκοόλ

Επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα και ανταγωνίζεται την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη διάθεση, τη χαλάρωση και την καλή ποιότητα του ύπνου. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ή επιδείνωσης των παλμών, της εφίδρωσης και των εξάψεων. Όμως, η επίδραση του αλκοόλ στις εξάψεις είναι πιο περίπλοκη. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ -ειδικά κόκκινου κρασιού- πυροδοτεί εξάψεις, και υπάρχει μια σειρά από μικρές μελέτες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Αλλά το πού βρίσκεστε, σε ποιο στάδιο της εμμηνόπαυσης φαίνεται να έχει σημασία. Γενικά πάντως το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που ενδέχεται να συνδέεται με τις εξάψεις.

5 Αλάτι

Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και στην ελαστικότητα των αγγείων. Έτσι, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την κατανάλωση αλατιού μέσα στα πλαίσια των συστάσεων. Με λίγα λόγια, είναι καλό να αποφεύγειτε την κατανάλωση αρτοσκευασμάτων και επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και αλατιού, όπως επίσης και οι έτοιμοι ζωμοί, τα τυριά και προϊόντα που διατηρούνται σε άλμη. Προκειμένου να περιορίσετε το αλάτι στην καθημερινότητά σας μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση των γευμάτων σς με μπαχαρικά, λεμόνι και φρέσκα βότανα.

6 Κορεσμένα και trans λιπαρά

Όπως το κόκκινο κρέας, και κυρίως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά, τις ζύμες και τα μπισκότα. Επιλέγετε άπαχα γαλακτοκομικά και φροντίστε να αφαιρείτε τις πέτσες από το κρέας και το κοτόπουλο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει την περίοδο αυτή διαφορετικά από την άλλη, παρουσιάζοντας άλλα συμπτώματα και διαταραχές. Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να γίνεται πάντα με τη σωστή καθοδήγηση ιατρού και διαιτολόγου.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top