Πρωτοστατεί τo Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
«Παναγία Η Βοήθεια», στην πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της διασποράς των παθογόνων στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί η θωράκιση του νοσοκομείου, με νέες τεχνολογίες αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί με στόχο την αντιμικροβιακή θωράκιση του Νοσοκομείου, επένδυση-επιχάλκωση με καινοτόμα και πιστοποιημένα αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρού χαλκού 99,9%, στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής, σε όλο το Νοσοκομείο.
Δηλαδή, θα τοποθετηθούν σε επιφάνειες αφής και σημεία όπως πόμολα, σημεία ώθησης θυρών, χειρολαβές, διακόπτες φωτιστικών, πόμολα και χειρολαβές συρταριών και ντουλαπιών καθώς και σε αντικείμενα και επιφάνειες, όπως ιατρικά μηχανήματα, κρεβάτια νοσηλείας, ιατρικά τραπέζια και πάγκους εργασίας, καρότσια μεταφοράς υγειονομικού υλικού και άλλα σημεία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σκοπός της τοποθέτησης των αντιμικροβιακών προϊόντων καθαρού χαλκού 99,9%, στις συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες αφής είναι η έγκαιρη πρόληψη και αποφυγή της διασποράς όλων των ιών, παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων που παρουσιάζουν διασπορά μέσω της αφής.
Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται παθογόνα, όπως ο μύκητας Candida auris, βακτήρια, το E.coli και ο S.aureus, ιοί όπως ο SARS-CoV-2 κ.α.
Η μείωση του μικροβιακού φορτίου θα συμβάλλει στον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την μείωση κατανάλωσης αντιβιοτικών, τη μείωση αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά και την ελάττωση ημέρων νοσηλείας.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω διεθνής δημόσιος διαγωνισμός έχει αναρτηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 17 Νοεμβρίου 2022, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Πρέπει να επισημανθεί ότι και άλλα νοσοκομεία της χώρας έχουν ήδη αναρτήσει δημόσιους διαγωνισμούς με νέες τεχνολογίες αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού καθώς αποτελούν λύση για το οξύ πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.