Σεξουαλικός διαλογισμός: Το μυστικό για καλύτερους οργασμούς

σεξουαλικός διαλογισμός στα ζευγάρια

Πώς η σεξουαλική ενσυνειδητότητα που προσφέρει ο σεξουαλικός διαλογισμός μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο σεξ;

Μέχρι τώρα, γνωρίζατε τα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία: Η ενσυνειδητότητα (aka Mindfulness ) έχει τη δυνατότητα να μειώσει το στρες, να ανακουφίσει τον πόνο και την κούραση, να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, να καταπολεμήσει την πρόωρη γήρανση και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύνολο ερευνών υποδηλώνει ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί επίσης να ενισχύσει τη σεξουαλική σας ζωή, βοηθώντας στη σεξουαλική ικανοποίηση, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και την libido (ακόμα και τη λίπανση!).

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συγκεντρώνεστε στη σωματική και σεξουαλική απόκριση. Ο σεξουαλικός διαλογισμός θα σας βοηθήσει να εστιάσετε με προσοχή, να αυξήσετε τη συγκέντρωσή σας και να στρέψετε το μυαλό σας στο σεξ. Θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας σε σεξουαλικό επίπεδο, αλλά με έναν πιο βαθύ τρόπο.

Τι είναι ακριβώς ο σεξουαλικός διαλογισμός;

Πρώτον, ο σεξουαλικός διαλογισμός δεν είναι επιστημονικός όρος αλλά μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα: Αναφέρεται σε μια γενική πρακτική ενσυνειδητότητας ή διαλογισμού, μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο σεξ, ασκήσεις με τον/την σύντροφο που έχουν στοιχεία σεξουαλικής ενσυνειδητότητας ή συγκεκριμένη εργασία ενσυνειδητότητας που θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη κατά τη διάρκεια του σεξ. Γενικά, ο σεξουαλικός διαλογισμός είναι η πρακτική του να είσαστε απόλυτα παρών και συντονισμένοι με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας.

Σεξουαλικός διαλογισμός και οφέλη

Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορούν να σας προσφέρουν αυξηένη σεξουαλική ορμή και περισσότερη ευχαρίστηση. Επιπλέον:

Μειώνει το στρες

Το άγχος έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τόσο το μυαλό όσο και το σώμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Το πολύ άγχος σημαίνει υπερβολική κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, που μειώνει τη λίμπιντο. Το μυαλό περισπάτε ενώ το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση της κορτιζόλης. Όμως ένα γνωστό πλεονέκτημα του διαλογισμού είναι η ικανότητα ανακούφισης του στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λίμπιντο.

Η ενσυνειδητότητα μειώνει φυσικά το στρες, καθώς βοηθά στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτό, με τη σειρά του, εξισορροπεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απόκρισή σας στο στρες. Ως αποτέλεσμα, θα απολαύσετε τη στιγμή περισσότερο. Γενικά, η έρευνα δείχνει γιατί δύο μακροχρόνιες πρακτικές (mindfulness και σεξ) κάνουν ένα τόσο καλό ζευγάρι.

Σας βάζει στο «εδώ και τώρα»

Το «Εστιάστε με προσήλωση σε αυτό που κάνετε» δεν είναι περίπλοκη οδηγία. Αλλά όποιος έχει το μυαλό του στα βρώμικα πιάτα ή στα παιδιά κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να συμφωνήσει ότι δεν είναι πάντα εύκολη. Εάν μάθετε να παραμένετε στο εδώ και τώρα το σεξ μπορεί να είναι μια καλύτερη, πιο αισθησιακή εμπειρία, αρκεί να συντονιστείτε με τον σύντροφό σας. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να αυξήσει τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με την ενδοσυλληπτική επίγνωση ή πόσο συνειδητοποιείτε διαφορετικά μέρη του σώματος.

Το καλύτερο σεξ μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να επιβραδύνετε, να είστε λιγότερο επικριτικοί για τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας και να δίνετε προσοχή στο άγγιγμα, τη διέγερση και τη σύνδεση που νιώθετε κατά τη διάρκεια του σεξ. Δημοσιευμένη μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της επίγνωσης του σεξ ικαι διαπίστωσε ότι όσοι είχαν μεγαλύτερη επίγνωση της παρούσας στιγμής κατά τη διάρκεια του σεξ είχαν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης.

Αυξάνει τη σεξουαλική σας επιθυμία

Η έρευνα διαπιστώνει ότι μια πρακτική ενσυνειδητότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη σεξουαλική διάθεση και να σας κάνει πιο δεκτικούς στο σεξ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μικρό «Ωμμ» θα σας ανάψει ξαφνικά. Αντίθετα, οι ιδιότητες της ενσυνειδητότητας, όπως η ικανότητα να δίνετε προσοχή σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει, μπορούν σταδιακά να αναπτυχθούν η μία από την άλλη, ενισχύοντας την ορμή σας.

Ενισχύει την οικειότητα μεταξύ σας

Ο σεξουαλικός διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο τις σωματικές αισθήσεις κατά το σεξ. Αλλά το σεξ δεν αφορά μόνο το σωματικό. Η οικειότητα και η σύνδεση με τον σύντροφό σας είναι επίσης πολύ σημαντικό.
Εάν είστε σε θέση να είστε παρούσα στη στιγμή, θα έχετε ς μεγαλύτερη επίγνωση του άλλου προσώπου, και θα επανασυνδεθείτε με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Θα απολαύσετε περισσότερο το σεξ

Η επανεκπαίδευση του μυαλού σας μέσω διαλογισμού και επίγνωσης μπορεί να δημιουργήσει σεξουαλικό συναίσθημα που μπορεί να μην είχατε νιώσει εδώ και καιρό, προσθέτοντας μια νέα αίσθηση ενθουσιασμού στη σεξουαλική σας ζωή.

Πώς να κάνετε σεξουαλικό διαλογισμό;

 

  • Κόψτε ταχύτητα: Είναι δύσκολο για τον εγκέφαλό μας να αφήσει όλες τις υποχρεώσεις πίσω και να επικεντρωθεί αμέσως σε κάτι. Η επιβράδυνση για να εστιάσουμε σε μία δραστηριότητα τη φορά μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε παρόντες. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε χαμένοι στις σκέψεις σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και επικεντρωθείτε με όλη σας τη δύναμη σε αυτό που κάνετε.
  • Συγκεντρωθείτε στις αισθήσεις, όχι στο φινάλε: Ο αισθησιασμός είναι το μυστικό της σεξουαλικότητας. Όταν παλεύουμε με περισπασμούς, μειωμένη λίμπιντο, σεξουαλική διέγερση ή οργασμό, μας απασχολεί και δεν εστιάζουμε στο πώς νιώθουμε. Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε τον εαυτό σας να κάνει σεξ, εστιάστε στις πέντε αισθήσεις: τί γεύση έχει ο σύντροφό σας; Πώς μυρίζεο; Πού σας αγγίζει; Τί νιώθετε όταν τον κοιτάτε στα μάτια; Αυτό θα βοηθήσει το μυαλό σας να βρίσκεται στο εδώ και τώρα.
  • Επικοινωνήστε ανοιχτά: Η σεξουαλική κατανόηση ξεκινά με την επικοινωνία. Αλλά συχνά δεν μιλάμε αρκετά για το σεξ λόγω κάποιων ταμπού. Διαβάστε, παρακολουθήστε και ακούστε νέες θεωρίες σχετικά με το σεξ για ξεκινήσετε συζητήσεις γύρω από αυτό. Μιλήστε για το σεξ από θετικό πρίσμα.
  • Εξερευνήστε την ευχαρίστηση: Ιστορικά, η γυναικεία απόλαυση δεν αποτελούσε μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έτσι, το να μάθετε πώς να λαμβάνετε, να αισθάνεστε και να δίνετε ευχαρίστηση είναι σημαντικές πτυχές της σεξουαλικής πρακτικής. Ένας πραγματικά βασικός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευχαρίστησης. Σημειώστε μερικά πράγματα που σας δίνουν ευχαρίστηση μέσα στην ημέρα. Είτε αυτό είναι το πρώτο φλιτζάνι καφέ το πρωί, είτε το να σκεπάζεστε με καθαρά σεντόνια είτε να κάνετε ένα ζεστό ντους. Η αναγνώριση της ευχαρίστησης μέσα και έξω από την κρεβατοκάμαρα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατανόηση του τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα σας.
  • Εστιάστε στην απόλαυση, όχι στις ατέλειες: Το να νιώθετε ανασφάλεια κατά τη διάρκεια του σεξ σας εμποδίζει από το να το απολαύσετε. Θα νιώσετε περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση στην κρεβατοκάμαρα εάν αποδεχτείτε το σώμα σας και εστιάσετε στην απόλαυση. Η σάρωση σώματος (body scan) είναι μια τεχνική διαλογισμού όπου σαρώνετε νοερά το σώμα σας από τα δάχτυλα των ποδιών σας μέχρι το κεφάλι σας με σταθερό, ομοιόμορφο ρυθμό. Καθώς σαρώνετε, παίρνετε μεγάλες, βαθιές αναπνοές και εστιάζετε στο πώς νιώθετε το κάθε σημείο του σώματός σας. Είναι ένας τρόπος να τονώσετε την επίγνωσή σας και την εκτίμησή σας για το σώμα σας όπως είναι αυτήν τη στιγμή.

Αυτές οι τεχνικές θα σας βοηθήσουν:

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top